Könnyítés vonalon hátrafelé

Változás január 1-től!


Amikor a Mikulás is könnyítene ?


- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

Ez a szabály ősidők óta szerepel a golfban, de 2023. január 1-től módosul. Érdemes odafigyelni rá, mert nem csak büntetőterületen, hanem tilos zónában, játszhatatlan labda esetén és bizonyos rendellenes pályaviszonyoknál is alkalmazható. 

Általában:
- "A játékos ejtheti az eredeti, vagy egy másik labdát az eredeti labda helye mögött, az eredeti labda helyét a lyuk és az ejtés helye között tartva (az ejtés távolságának korlátozása nélkül). Az a pont a vonalon, ahol az ejtett labda először talajt ér, egy könnyítési területet határoz meg, amelynek mérete egy ütőtávolság a ponttól mérve bármely irányban, azonban a könnyítési terület: /a/ nem lehet közelebb a lyukhoz, mint az eredeti labda helye, és /b/ bármely pályaterületen lehet, azonban /c/ ugyanazon pályaterületen kell lennie, mint ahol az ejtett labda először talajt ért."
- Tehát nem kell viszonyítási pontot kijelölnünk a vonalon. A viszonyítási pont a vonalra ejtéssel automatikusan keletkezik ott, ahol a labda földet ért.
- A könnyítési terület 1 ütőhossz, de a viszonyítási ponttól bármely irányban. Tehát a labdánk ennyit a talajraéréstől előrefelé is gurulhat.
- Ha a labda nem a vonalon ér talajt, az rossz ejtés, és büntetés nélkül meg kell ismételni.

(1) Könnyítés büntetőterületről:
- A labda eredeti helyéről való újrajátszásán kívül sárga büntetőterület esetén csak ez az egy lehetőségünk van a könnyítésre.
- Gyakori tévhit, hogy a vonalon hátrafelé csak a sárga büntetőterület könnyítési lehetősége, a pirosé pedig csak az oldalsó. Ez nem egészen így van. A piros büntetőterületről is megengedett a vonalon hátrafelé könnyítés, ha a terepviszonyok lehetővé teszik. Éppen megfordítva, az oldalsó könnyítés nem alkalmazható a sárgán. 
- Az ejtés vonalát a lyuk és az a pont határozza meg, ahol a labda utoljára keresztezte a büntetőterület határát. Ejteni a büntetőterületen kívül kell. A könnyítési terület nem lehet azon a büntetőterületen belül, amelyből a könnyítést igénybe vettük.
- Ugyanígy kell eljárnunk (zöld fejű piros karós) tilos zóna esetén.

(2) Könnyítés játszhatatlan labda miatt:
- Ilyenkor is élhetünk a vonalon hátrafelé könnyítéssel. Nem csak az oldalsó könnyítés lehetséges, sőt vissza is mehetünk az ütés eredeti helyére.
- Bunkerből extra könnyítéssel (extra büntetésért) kihozott labda esetén viszont csakis a vonalon hátrafelé lehetőség alkalmazható.
- Az ejtés vonalát a lyuk és az eredeti labda helye határozza meg.

(3) Könnyítés rendellenes pályaviszony miatt:
- Rendellenes pályaviszonyok miatt vonalon hátrafelé nem szabad könnyíteni, bármennyire is előnyösnek látszik. Ilyen helyen a viszonyítási pont mindig a teljes, vagy kivételes esetben a maximális könnyítési pont, ahol a zavaró hatás már nem érvényesül.
- Kivétel a bunkerből lehetséges extra könnyítés a bunkeren kívülre, amikor viszont a vonalon hátrafelé könnyítés a kötelező. (Tipikus példa az esővízzel megtelt vagy majdnem megtelt bunker, ha nincs az egész felújítás alatti területnek minősítve.)
- Az ejtés vonalát ilyenkor is a lyuk és az eredeti labda helye határozza meg.


Fotó: caddie.hu

2022.12.03.

Hozzászólások