Könnyítés büntetőterületről

A vonalra KELL ejteni


Jordan Spieth "keresi" a vonalat 

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Új szabály 2023-tól


17.1d(2) Vonalon hátrafelé könnyítés.
A játékos ejtheti az eredeti, vagy egy másik labdát (lásd: 14.3 szabály) a büntetőterületen kívül, azt a becsült pontot, ahol az eredeti labda utoljára keresztezte a büntetőterület határát a lyuk és az ejtés helye között tartva (az ejtés távolságának korlátozása nélkül). Az a pont a vonalon, ahol az ejtett labda először talajt ér, egy könnyítési területet határoz meg, amelynek mérete egy ütőtávolság a ponttól mérve bármely irányban, azonban a következő korlátokkal:
• A könnyítési terület helyére vonatkozó korlátok:
      » nem lehet közelebb a lyukhoz, mint az a valószínűsített pont, ahol az eredeti labda utoljára keresztezte a büntetőterület határát, és
      » bármely pályaterületen lehet kivéve az adott büntetőterületet, azonban
      » ugyanazon pályaterületen kell lennie, mint ahol az ejtett labda először talajt ért.

Megjegyzés:
- A szabály változatlan, csak a vonalon hátrafelé könnyítés változott. Lényege, hogy szigorúan a vonalra kell ejteni, ahonnan a labda bármely irányban egy ütőnyire elgurulhat.
- Vegyük észre a kör alakú könnyítési területet, amely kizárólag a vonalon hátrafelé könnyítésnél van. Máshol ez a "nem közelebb a lyukhoz" kikötés miatt lehetetlen, itt azonban az értelmetlen, mivel a büntetőterület határa mögött a vonalon a játékos bárhol ejthetett volna, akár ott is, ahová a labda előre gurult, tehát azzal a játékos nem jut előnyhöz.


Fotó: GolfMagic

2023.01.12.

Hozzászólások