Kizárások

Büntető vagy Technikai


- Bodor Tanár úr jegyzete -

Nem minden kizárás tartozik a bűn és bűnhődés kategóriájába. Nyilván ide tartoznak a súlyos szabálysértések. De van, amikor a játékos nem lop, csal, hazudik, és festi magát, hanem csak tesz valami helyrehozhatatlant, akár nem is szándékosan, sőt esetleg önhibáján kívül. Például forgalmi okokból lekési az indulási időt. Az ilyet én technikai kizárásnak nevezem, a boksz mintájára, ahol létezik technikai KO, amikor a játékost ténylegesen nem ütik ki, de leléptetik - gyakorlatilag kizárják.

A golfban a büntetések alapvetően nem megtorló jellegűek. Elsődleges céljuk a szabálytalansággal szerzett előny kiegyenlítése. Ha javítok a labdám fekvésén, és így ütöm meg, kapok 2 ütés büntetőt, és az előnynek annyi. De a szabályok, különösen az újak ösztönzik a korrigálást. Ha a javított fekvést visszaállítom az eredeti helyzetbe az ütés előtt, akkor mentesülök a büntetés alól.

Kizárásra általában, de technikai kizárásra jellemzően akkor kerül sor, ha a játékos eredménye a versenykörben nem értékelhető: Stroke play versenyen figyelmetlenségből kihúz egy szakaszt. Véletlenül rossz helyről játszik, amivel jelentős előnyhöz jut. Ilyenkor valójában nem büntetésről van szó, hanem annak megakadályozásáról, hogy az eredmény bekerülhessen valamely értékelésbe, mivel nem összemérhető más játékosok eredményeivel.

A technikai kizárások oka szinte kizárólag az emberi figyelmetlenség: A játékos elfelejti aláírni az eredménykártyát. Stroke playben felveszi a labdát, és kihúzza a szakaszt, mert megszokásból játszik. Felületesen, vagy egyáltalán nem ellenőrzi a kártyát, és hibás eredményekkel, hibás hendikeppel, vagy hiányos adatokkal adja le. Idegen labdát játszik, de későn veszi észre, amikor már nem javítható. Lekési a startidőt, mert rosszul számolt a forgalommal, vagy elmerült a gyakorlásban. Ezek a leggyakoribbak.

Ugyanez a kategória, de ritkábban fordul elő: a Játékos gyakorol a pályán a verseny előtt, nem hagyja abba a játékot, amikor vihar miatt leállítják, idegen elütőről játszik, és nem javítja, eltéved a pályán és rossz sorrendben játssza le a szakaszokat, négylabdás játékban nem jelzi, hogy a beszámított eredményt melyik partner teljesítette, jogosulatlanul nevez és játszik.

A teljesség kedvéért a lehetséges kizárási okok:

Helytelen magatartás // Szabály szándékos figyelmen kívül hagyása // Megállapodás szabály vagy büntetés figyelmen kívül hagyásáról // Játékosnak nincs jegyzője // Jegyző nem írja alá az eredménykártyát // Játékos elfelejti aláírni az eredménykártyát // Játékos módosítja az aláírt eredménykártyát // A leadott eredmény alacsonyabb, mint a tényleges //

Nincs leadott eredmény // Nincs hendikep az eredménykártyán // A valósnál magasabb hendikep van az eredménykártyán // Szakasz nincs befejezve // Szabálytalan ütő használata // Ütő játékon kívül helyezésének elmulasztása // Szabálytalan labda használata // Szabálytalan eszköz ismételt használata // Gyakorlás a pályán versenykörök előtt vagy között ismételten // Versenykör megkezdése nem az előírt időpontban // Játékoscsoport önkényes megváltoztatása // Játék indokolatlan késleltetése ismételten // Játék abbahagyása megengedett ok nélkül // Játék folytatása azonnali felfüggesztés ellenére // Játék nem megengedett folytatása rendes felfüggesztés esetén // Játék folytatása felfüggesztés után nem megfelelő helyen és időben // Játék nem szabályos tíről vagy meg nem engedett módon letűzött labdával // Játék elütőterületen kívülről, ha nem javítja // Játék idegen labdával, ha nem javítja // Szakasz befejezése idegen helyről játszott labdával, ha nem javítja súlyos esetben // Idegen helyről való játék javításának nem jelentése // Jelentés elmulasztása két labda játszásáról // Sorrendi hiba, ha nem javítják foursome játékban // Az eredményt hozó partner azonosításának hiánya négylabdás játékban // A fél eredménye nem állapítható meg pontosan négylabdás játékban.

Megjegyezzük, hogy:
- A szabályok több esetben lehetővé teszik a kizárás enyhítését. Esetenként a játékos a hiba javításával megúszhatja általános büntetéssel. Máskor a hiba javítása kötelező, a kizárás csak annak elmaradása esetén lép hatályba. Az enyhítés lehet automatikus is, bizonyos feltételek bekövetkezésétől függően. A Bizottság is alkalmazhat enyhítést, elfogadva az esetleges mentő körülményeket.
- A kizárások nem egységesen érvényesek. Függenek a játékformától, a versenyformától, meg attól is, hogy hendikep, vagy bruttó értékelésű versenyről van szó. Bizonyos kizárások csak stroke playben esedékesek, más változataiban és match playben a büntetés eltérő, vagy nincs is. Egyes kizárásokat adott cselekmény esetén azonnal alkalmazni kell, másokat csak a szabálytalanság ismétlődésekor. Társasági játékban a kizárás vonatkozhat csak a vétkes partnerre, vagy akár félre. A kizárásoknak egy szűkebb köre a verseny hivatalos lezárása után visszamenőleg is alkalmazható.

Pánikba esni nem kell. A kizárások nagyon ritkák. Statisztikai hibahatáron belül 8 év alatt lejátszott mintegy 2600 versenyen megközelítőleg 29000 játékosból mindössze 70. Ez 2,4 ezrelék, durván minden 37-ik versenyen 1, illetve kerekítve minden 2000 játékosból 5, de azért érdemes odafigyelnünk.


Fotó: Reddit.com

2020.01.16.

Hozzászólások