Kinn a bárány, benn a farkas

De hol legyen a zászló?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Vannak a világon nagy kérdések, melyek az emberiséget két táborra osztják. Ilyenek például hogy a lágytojást a tompa vagy a hegyes végén kell feltörni, vagy hogy előbb a tejet kell a csészébe tölteni és rá a teát, vagy fordítva.

Az új golf szabályokkal belépett ezek közé a zászló kérdése. Régen egyszerű volt a helyzet. Akkor sem a zászló bent hagyása volt a tilos, hanem eltalálni nem volt szabad, két büntető járt érte. Ezért nem volt kérdés, jogos önvédelemből mindenki kivette vagy kivetette a zászlót. Ma azonban nincs büntetés ezért, és csakhamar kialakultak a táborok. Az egyik szerint az a jó, ha a zászlót kivesszük a lyukból, a másik szerint pedig az, hogy ha bent hagyjuk.

A kérdés tudományos eldöntésére az Edoardo Molinari Golf Academy vállalkozott, végrehajtva egy egzakt kísérletsorozatot. Igen, ez az a Molinari család, amelyben két profi golfozó is van, mindketten több amatőr és profi sikerrel, de talán ismertebb az utóbbi időkben Francesco, aki majort (The Open) is nyert.

A kísérlet lényege, hogy vizsgálták a találati pontosságot /a/ gyenge, közepes és gyors labdákkal, valamint /b/ pontos, kicsit pontatlan, jobban eltérő irányzással. A labda sebességét a lyuk pereménél mérték. Alacsonynak számított, ha a labda beleesett a lyukba, közepesnek, ha a lyuk hátsó faláról pattant be, és nagynak, ha átgurult, átpattant a lyuk felett. Az irányzásnál az számított, hogy a labda pontosan a zászlórúd közepét találta el, vagy egy kicsit attól eltért, és végül ha csak súrolta a zászlórudat. 

Minden kombinációban 100-100 gurítást hajtottak végre, nem kézi ütéssel, hanem egy erre tervezett gurítógéppel, amely ugyanazt a pontos irányt és sebességet garantálta minden egyes beállított gurításnál.

Végezetül a következő megállapításokra jutottak:
- Az alacsony sebességű labdák 100% hogy bemennek. Ha a labda éppen elmegy a lyukig, a pereméről belenéz, hogy "Ez a lyuk?", majd rábólint, hogy "Ez!", akkor annak tök mindegy, hogy hol a zászló, bent vagy kint, telibe találja azt, vagy nem, mindenképpen beleszédül a lyukba.
- Ugyanez a 100% a helyzet az abszolút pontos közepes sebességű labdákkal, ha pontosan a lyuk közepére mennek, amikor nincs bent a zászló, vagy telibe találják a rudat, ha bent van. De ha a labda pontatlan, akkor azon a zászlórúd már nem segít, sőt inkább ront. Az eredmény 73%-45% az üres lyuk javára, ha a pontatlanság kicsi, de 38%-14%, ha nagy. Tehát durván 1,6x-2,7x annyi esélyünk van, ha a zászló nincs a lyukban.
- Végül a nagy sebességű labdák nagyjából 0% gyakorisággal mennek be a lyukba ha csak egy kicsit is pontatlanok, semmi esélyük akár bent van a zászló, akár kint. Viszont egészen más a helyzet, ha abszolút pontosak. Ha telibe találják akár az üres lyukat, akár a zászlórudat, akkor jó eséllyel sikeresek, mégpedig 81%-100% arányban a zászló javára. Gyors labda esetén csakis a pontosaknál jobb a zászló bent, mintegy 1,2-szeres eséllyel.

Amatőr szinten:
A zászló kevésbé érdekes, mert ahhoz hogy számítson, legalább a lyukat el kellene találni. Távolról egyébként sem az irány pontossága az elsődleges, hanem a hosszé, és talán könnyebb a zászlóra célozni, mint a lyukra. Továbbá minél több a macera a zászlóval, annál több az időveszteség. A játék gyorsítása és az idegeskedés csökkentése érdekében a legjobb a zászlót békén hagyni, ha bent van akkor bent, ha kint van, akkor kint. Azt hiszem, hogy alighanem ez járhatott a szabályalkotók fejében.

Saját gyakorlatom szerint:
Én inkább a távolságot figyelem, de ezzel is nagyjából ugyanarra a következtetésre lehet jutni. Emellett még számít a bögre (a lyuk bélésének) műszaki állapota.
- Ha a lyuk messze van, eszembe sincs, hogy elmenjek odáig kivenni a zászlót, és mást sem kérek meg erre. Pláne, ha lyuk a domborzat miatt rosszul látható.
- Ha a lyuk egészen közel (egy ütőhosszon belül) van, úgy begurítom a labdát, mint a pinty. Vagy nem. Ez a két lehetőség van. De egyikhez sincs köze a zászlónak, úgyhogy maradhat, ahol van. 
- Ha a lyuk közepes távolságra van, akkor általában kiveszem a zászlót, már csak megszokásból is. De nem vagyok fanatikus, ha elég lusta vagyok, akkor hagyom a fenébe.
- Kivétel, ha a zászlórúd bizonytalanul, ferdén, imbolyogva áll a lyukban, főleg erős szélben. Ilyenkor a zászlót mindenképpen kiveszem, mert nagyobb valószínűséggel árthat, mint segíthet. Egyébként a Szabályok is megköveteli, hogy a zászló egyenesen, középen és fixen álljon. Két büntető jár, ha a játékos eltalálja a szándékosan szabálytalanul álló zászlót.


Fotó: Syngentaturf

2021.12.03.

Hozzászólások