Kinek az inge?

Párbaj, a hazai golf előremozdításáért


- Véh Balázs VBlogja -


A golffal kapcsolatos hírek korlátlan fogyasztójaként nagy érdeklődéssel olvastam az elmúlt időszakban a hazai golfélettel kapcsolatos felfokozott hangulatú hozzászólásokat, időnként heves szócsatákat a közösségi médiában. 

Sem megfelelő tudással, sem pedig elegendő tapasztalattal nem rendelkezem ahhoz, hogy tudjam a tutit, mi is a szövetség, mi a clubok és mi a játékosok feladata. Annyit viszont örömmel megteszek a témában, hogy megosztom kis közösségünkkel, mivel is próbálkozunk mi itt a Bakony alján.

Az elmúlt néhány évben, mióta állandó biodíszletévé váltam a Forest Hills gyakorló területének, általában nyílt napokon igyekeztünk bevonzani a környék lakosságát, és bemutatni szeretett hobbink szépségeit. Ennek kapcsán minden túlzás és nagyképűség nélkül pusztán én magam legalább 50 embert édesgettem ki a pályára, akik ezt megelőzően semmilyen, vagy csak valamilyen téves prekoncepcióval viszonyultak a sportághoz. 
Ezeken a napokon általában néhány órában a club pro-ja, Bozó Ádám, őt megelőzően pedig Ács-Gergely Virág tartottak egy rövid képzést a swingről a range-en, valamelyik klubtag egy másik csoporttal a putting green-t mutatta be, a harmadik „instruktor” pedig egy elektromos kocsis túrát vezetett az érdeklődőknek a pályán. 

Apróság ugyan, de ennek eredményeképpen sebtében végzett számításaim szerint legalább 40-50 ember jött el a felnőttképzési programra, és pusztán a saját ismeretségi körömből körülbelül 20 fő szerzett pályaengedélyt, négyen pedig már rendszeres résztvevői a klubversenyeknek. 

Az idén új stratégiába fogtunk, melynek első eseménye éppen most pénteken történt. Ennek a rendezvénynek a találó PÁRBAJ nevet adtuk. Meghirdettünk a szezonra hat pénteki alkalmat, amikor a klubtagok a „mindenki hozzon magával plusz egy embert” elv alapján egy kora délutáni időpontban Bozó Ádám vezetésével megismertetjük barátainkkal, ismerőseinkkel, családtagjainkkal vagy munkatársainkkal a golfot, játékos keretek között. Ehhez a klub ingyen biztosítja az infrastruktúrát, esetleg kedveskedik egy limonádéval vagy kávéval.

A nap végén, aki hozott magával egy új, potenciális jelöltet egy pár szakaszos foursome keretében a pályával és a versenyzés hangulatával is megajándékozza a vendégét. Aztán opcionálisan jöhet a klubházban a vacsora és egy kis szósölájzing.

Nem találtuk fel a spanyol viaszt, de huhogás helyett (vagy ízlés szerint mellett) megtesszük, amit tudunk annak érdekében, hogy népszerűsítsük a golfot és klubunkat. A számok pedig makacs dolgok. Könnyű belátni, hogy ha minden aktív magyar golfozó évente csak "nyamvadt" 1, azaz egy embert bevonz a közösségbe lelkesedésével, elkötelezettségével, akkor a sokak által vágyott több tízezres bázis néhány év alatt minden erőlködés, egymásra mutogatás, jó- vagy rosszindulatú hozzászólás, jogos vagy jogtalan vádaskodás nélkül is lazán elérhető.

Ha jól emlékszem John F. Kennedy találta mondani egykoron, hogy „Ne azt kérdezd, mit tehet érted a hazád, hanem azt, hogy Te mit tehetsz a hazádért”.
Úgyhogy megyek is, átnézem a kontaktjaimat, legközelebb kiket hívok a párbajra!


Fotó: caddie.hu

2020.07.05.

Hozzászólások