Kinek a pap, kinek a papné

Az Elütők színe, szaga, virága


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Sokszor úgy véljük valamiről, hogy szabály által van kőbe vésve. Pedig csak egy bevett dolgot tekintünk kötelezőnek. A napszaknak megfelelő köszönés csak egy kialakult szokás, de ilyen szabály nincs, bár az én időmben a katonai szolgálati szabályzatban még volt. 

(1) Az elütők száma: Nincs rá szabály, hogy egy szakaszon hány elütő lehet.
- De egynek mindenképpen lennie kell. Ezen felül minden klub annyi elütőt épít ki a pályáján, amennyit akar.
- Ez nem volt mindig így. Az őskorban nem volt elütő, közvetlenül a lyuk után kezdték a következő szakaszt. Később minden szakaszon csak egy elütőterület volt, onnan játszott mindenki. A golf elterjedése során merült fel az igény, hogy az eltérő játékerőt képviselő golfozóknak esélye legyen ugyanannyi ütéssel elérni a grínt.
- A jelenlegi általános szokás szerint a pályákon jellemzően legalább három elütőkészlet van, szakaszonként három - egy közeli, egy középső és egy távoli - elütőterülettel. Ezek tekinthetők standardnak, amelyekhez további elütőterületek járulhatnak, leggyakrabban egy a közeli előtt, és egy a távoli mögött, esetleg még egy hatodik.
- Szabály viszont, hogy minden elütőkészletet fel kell mérni, meghatározva a hendikep számításhoz szükséges paramétereit, ha lehet mindegyiket külön nőkre és külön férfiakra. Tehát ugyanannak az elütőnek kétféle felmérése is lehet.

(2) Az elütők színe: Nincs rá szabály, hogy az elütőket milyen színekkel lehet jelölni.
- De előírás, hogy az elütőterületeket ki kell jelölni. Az erre a célra használt úgynevezett elütőbójáknak egy elütőkészleten belül egységesnek kell lenniük elnevezésben, színben és/vagy formában, ugyanakkor jól megkülönböztethetőnek más elütőkészletek jelzésétől. Ezen belül minden klub olyan színeket használ, amilyet akar.
- Az amerikaiak gyakran a nemzeti színeket festik fel, pirosra a közeli, fehérre a középső, kékre a távoli elütőbójákat. Nálunk a piros-kék-sárga színkiosztás terjedt el, de vannak kivételek.

(3) Az elütők kiosztása: Nincs rá szabály, hogy kinek melyik elütőről kell játszania.
- Saját szórakozására mindenki olyan elütőről játszik, amilyenről akar.
- Versenyen a Versenykiírásnak kell meghatároznia, hogy az egyes díjakért melyik elütőről kell versenyezni, és ezt kizárás terhe mellett be kell tartani.

Következmények:
- Nem létezik olyan, hogy férfi elütő, női elütő, szenior elütő, junior elütő, stb. Maguk az ilyen elnevezések is kerülendők, helyettük a pozíció szerinti megkülönböztetés javasolt; legelső, közeli, középső, távoli, legutolsó. Bárki játszhat bármelyik elütőről, ha a Versenykiírás úgy írja elő. Hendikep versenyben természetesen az annak megfelelő pályaparaméterek szerint számolt hendikeppel.
- Például játszhatnak a (szenior) férfiak a piros, a (profi) nők a sárga elütőről. Vagy más esetben akár mindenki egységesen a közeliről.

Javasolt elütőválasztás:
Általános játékban nincs előírt elütő, de az USGA bővelkedik jótanácsokkal. Ezekből néhány szemelvény.
- Durva közelítés: Ha három elütő van, játsszanak az alacsony (10 alatti) hendikepesek a távoliról, a közepesek (10-23) a középsőről, a magas (23 feletti) hendikepesek a közeli elütőről korra és nemre való tekintet nélkül.
- Finomabb kiosztás: Ha három elütő van, a távoliról játsszanak az alacsony hendikepes játékosok, többnyire csak férfiak, a középsőről a közepes vagy magas hendikepes férfiak, az alacsony hendikepes nők és szenior férfiak, a közeliről pedig a közepes vagy magas hendikepes nők és szeniorok, valamint a bármilyen nemű és korú kezdők.
- Több elütőből választhatunk az ütőerőnk szerint. Mérjük be, hogy átlagosan hány métert ütünk az 5-ös vassal, és azt szorozzuk be 36-tal. Válasszuk azt az elütőt, amelynek pályahossza ehhez az értékhez a legközelebb áll. Pl. Ha az 5-ös vas ütéseink átlaga 150m, akkor 150x36=5400m. Ehhez a Pannonia pályán (a 6 elütőből) a piros (5413m) van a legközelebb.


Fotó: CountyGolf

2021.01.28.

Hozzászólások