Kinek a felelőssége?

Továbbra is a játékos felel a hendikepjéért


Vuong Hoang Huyen és Dr. Takács János ellenőrzi a scorekártyákat a verseny megkezdése előtt


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A golfozónak a valós hendikepjével kell játszania minden hendikep versenyen, akár nettó stroke, akár nettó Stableford, akár nettó nyerésre játszott meccs. És ezért egyedül, kizárólag és 100%-ban csakis a játékos felelős.

A számítógépet azért hívják számítógépnek, mert tud számolni. Általában elég jól. Feltéve, hogy hibátlan adatokat kap, vagy kap-e egyáltalán. A GOLFiGO hcp számításában teljesen megbízhatunk, ugyanakkor előfordulhatnak rajta kívül álló (általában adatközlési, adatrögzítési) hibák, amelyek azt eredményezik, hogy a játékos kártyáján nem a valós hendikep jelenik meg.

Például:
- A játékos nem adja le időben a külföldön megjátszott eredményét.
- A leadott hcp módosító eredményt nem vitték fel azonnal a nyilvántartásba.
- Idegen pályán elért eredményt saját pályán teljesítettként rögzítettek.
- Külföldön teljesített eredményt hibás pályaparaméterekkel rögzítettek.
- 18 szakaszon elért eredményt két 9-szakaszos eredményként vittek fel.
- A kártya kinyomtatása után a játékos hendikep módosító kört játszott (aktuális példa: a mai napon 12:00 órakor publikálásra került a Winter Cup első napi (holnapi) startlistája. A startlistán szereplő egyik játékos ma hcp módosító versenyen (MGC csütörtöki verseny) vett részt, ahol rontotta a hendikepjét (egy tizeddel). A csütörtöki eredmény lezárására 15:24 perckor került sor. A pénteki startlistán természetesen azonnal módosult a játékos HCP indexe, azonban ha a scorekártyákat kinyomtatta volna a Verseny Bizottság 12:00 és 15:24 között (nem tette meg ?), az esetben a holnapi startnál a játékos rossz hendikep értékkel kapta volna meg a scorekártyáját. (Az eredményét és az esetleges további hendikep változását ettől függetlenül természetesen jól számolná a rendszer így is, úgy is ? (a szerk.)).
- Kommunikációs hiba miatt nem elérhető az adatbázis. stb. (erre az elmúlt több mint egy éves működés során, még SOSEM volt példa ? (a szerk.))

A játékosnak kell pontosan tudnia, hogy a verseny napján éppen mi az érvényes hendikepje. De ha pontosan nem is tudja, hogy mire változott a hendikepje, azt tudnia kell, hogy nem lehet a régi. Nem mentség sem az anyaklub, sem a hendikep rendszer, sem a Versenybizottság hibázása.

Mindenképpen a játékos viseli a következményeket.
(1) Ha a leadott kártyán a ténylegesnél alacsonyabb hendikep szerepel, akkor nincs büntetés, és a játékosnak a kártyán lévő hendikeppel kell lejátszania a versenykört, akkor is, ha emiatt kevesebb ütéselőnyt kap.
(2) Ha a leadott kártyán a ténylegesnél magasabb hendikep szerepel, de az ennek alapján kiszámított ütéselőny megegyezik a tényleges alapján számítottal, akkor nincs büntetés, és a játékosnak a kártyán lévő hendikeppel kell lejátszania a versenykört. 
(3) Ha a leadott kártyán a ténylegesnél magasabb hendikep szerepel, és az ennek alapján kiszámított ütéselőny több a tényleges alapján számítottnál, akkor a játékost ki kell zárni. Mérlegelési lehetőség nincs.

Hendikep módosító versenyen, ha a megjátszott eredmény értékelhető, a hcp módosítás érvényes. Mindhárom esetben, még kizárás esetén is, de akkor a tényleges hendikeppel számolva!

Akkor kerülhetjük el a kizárást, ha...
  - a kártya átvételekor (többek között) ellenőrizzük a rajta lévő hendikepet;
  - a rossz hendikepet húzzuk át, és vagy írjuk a kártyára a helyes hendikepet, vagy ha azt nem tudjuk, tegyünk oda egy kérdőjelet;
  - soha ne írjunk alá, és adjunk le hibás eredménykártyát.

Noha a kártyának nem átvételkor, hanem leadáskor kell hibátlannak lennie, érdemes a hendikep hibát már átvételkor jelezni, mert akkor több ideje van az operátornak egyeztetni a rendszerrel, és javítani a hibát. Azonban nem elég szólni, csak az általunk javított, és aláírásunkkal hitelesített kártya mentesít bennünket a büntetés alól.

Ha a Bizottság a játékos által a kártyán jelzett korrekciót nem vezeti át, akkor az adminisztrációs hiba, ami nem évül el. Reklamáció esetén a Bizottságnak az eredmény kihirdetése után utólag is végre kell hajtania a javítást, visszamenőleg újraszámolva az eredményeket, helyezéseket, díjazásokat, hendikep módosításokat. Akkor is, ha emiatt a kiadott díjakat vissza kell kérni, és újra kell osztani. Ugyanez a teendő fordított esetben, a játékost utólag is ki kell zárni, ha a (3) pont szerinti hiba az eredményhirdetés után derül ki.


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2022.04.07.

Hozzászólások