Kicsire nem nézünk?

De igen!


A 2009-es Magyar Kupa LiveScore-ja (Royal Balaton Golf & Yacht Club)

 

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Hajlamosak vagyunk, hogy mások apróbb hibáit elnézzük, különösen, ha úgy érezzük, hogy nem szándékos szabálysértésről van szó, a játékos csak figyelmetlen volt, esetleg tudatlan, és a netán szerzett előny nem jelentős.

Néhány példa:

[1] Az ejtett labda kigurul a könnyítési területről, de a játékos nem ejti újra.

[2] Egy lazának látszó fűcsomót a játékos félre dob, de kiderül, hogy a fűcsomó a gyökereivel még kapaszkodott a földbe, ahonnan kiszakad.

[3] A játékos a piros büntetőterületről kihozott labdát ott ejti, ahol megtalálta, néhány méterrel előrébb, mint ahol a karók vonalát keresztezte.

[4] A játékos figyelmen kívül hagyja a labda - szerinte nem jelentős - 1 centis elmozdulását.

[5] A piros büntetőterület mellett két ütőhosszon belül a labda mindenütt közelebb lenne a lyukhoz. A játékos, hogy messzebbre kerüljön, három ütőhossznyira ejt.

[6] A labda felújítás alatti területre kerül. A játékos kihozza oldalra, holott mögötte lett volna közelebbi könnyítési pont is.

[7] A labda a greenen tócsában fekszik. A legközelebbi könnyítési ponthoz képest a tócsa a gurítási vonalba kerülne. A játékos a labdát a tócsa másik oldalára viszi ki, ahol sem a labda, sem a gurítási vonal nincs vízben.

[8] A játékos kiüti egy játéktól elzárt területről a labdáját, amely csak néhány centivel van a vonalon belül, és az ütéshez nem kell beállnia a tilos zónába.

Ám ezek mégiscsak szabálysértések, és nagyon könnyen megszokássá válhatnak. A golfozó előtt csak egy út van, a szabályos, ha nem ezt választja, már nem golfozó. Ne legyünk elnézők. 

De miért ne? Alapvetően a bizalom miatt, amelynek alapja az egységesség. A játékosnak bíznia kell abban, hogy azonos szituációban minden játékos ugyanúgy jár el. Például ha ő visszateszi a labdát, javítja a hibát, felírja a büntetőt, akkor más is ugyanezt teszi. Különben az eredményeik nem lesznek összemérhetők.

Megjegyzés:
Ráadásul a felsorolt 8 hibából 5 nem végzetes, a labda megütése előtt büntetés nélkül javítható. Mivel ez kötelező, büntetés akkor van, ha a játékos nem teszi meg. Vizsgakérdés: Melyik 3 nem ilyen? 

 

Fotó: Golfozom.hu

2021.03.24.

Hozzászólások