Két labda

Egy felett...- Bodor Tanár úr jegyzete -


Kérdés:
A játékos labdája az általános területen játszhatatlan helyen fekszik, amit a játékos javítás alatt álló területnek vélelmez, noha nincs akként megjelölve. Mivel a könnyítési pont tíz centire van a labda aktuális helyétől, a labda tulajdonosa bíró hiányában úgy dönt, hogy onnan egy ütőhosszon belül ejt, és a játékot egy labdával folytatja avval a kitétellel, hogy a kártya aláírása előtt döntést kér, és attól függően a játszhatatlan labda miatti könnyítésért beírja az egy büntetőt. Helyesen járt el, vagy mindenképpen két külön labdával kellett volna játszani?

Válasz:
A stroke play játék különböző formáiban mindenképpen javallott a kétlabdás játék, mert tiszta és egyértelmű helyzetet teremt, és nincs fokozottan kitéve hibázásnak.

A Golf Szabályok nem támogatja a játékost abban, hogy egyidejűleg több szabálynak is megfelelő eljárást alkalmazzon egy labda megjátszásához. Azonban ha a játékos eljárása megfelel az esetre vonatkozó szabályoknak, akkor az eredmény elfogadható. Ugyanis csak az számít, hogy a játék szabályos legyen. Érdektelen, hogy szándékosan vagy véletlenül, illetve milyen megfontolásból lett az. 

Jelen esetben az egyik szabály, amit a játékos alkalmazni akart, a rendellenes pályaviszonyokról szóló (16.) szabály volt, a másik pedig a játszhatatlan labdára vonatkozó (19.) szabály. A figyelembe vehető könnyítési lehetőségek közül az első szerint a teljes könnyítési ponttól együtős, a másodikban pedig a labdától mért kétütős könnyítési terület áll rendelkezésére. A kérdés szerint a két referencia pont között 10cm az eltérés, így a kétütős könnyítési terület jelentős részben, akár teljesen is átfedheti az együtőset.

Ha a játékos ezen a közös területen veszi igénybe (és persze szabályosan) a könnyítést, akkor a követett eljárás egyidejűleg mindkét szabálynak megfelel. Különbség csak a büntetés mértékében van.

Ezek után akárhogyan dönt a Bizottság, a versenyző a vonatkozó szabályok egyikét sem sértette meg, tehát az ütése érvényes, és ha a Bizottság az adott helyet rendellenes pályaviszonynak minősítette, nem kell büntetőt felszámítania, ha nem, akkor a játszhatatlan labdáért egy büntető jár.

Hibalehetőségek:
- Rendellenes pályaviszony és játszhatatlan labda esetén figyelembe kell venni, hogy a könnyítési területeknek nem csak a méretében van különbség (1 vagy 2 ütő), hanem abban is, hogy milyen pályaterületen lehetnek (csak az általános, illetve akármelyik), továbbá, hogy mennyire kell mentesnek lenniük a rendellenesség zavaró hatásától (100%, illetve 0%).


Fotó: caddie.hu

2021.05.04.

Hozzászólások