Kell-e rájátszani egy ranglista versenyen?

A 25-ös csapdája


- Huszti György véleménycikke -

Érdekes helyzet alakult ki, egy héten belül kétszer is a hazai ranglista megmérettetéseken! Történt ugyanis a múlt szombati balatoni Silverine, illetve a most szombati tatai Emil Frey ranglista versenyeken, hogy az első két helyezett, azonos bruttó pontszámot ért el. A múlt héten Kötél Bence és Horváth Joe, míg ma Fülöp Gergő és Rózsa Dávid végzett az első két helyen, azonos eredménnyel.

A múlheti versenyen egyértelmű volt a helyzet, hiszen a Balaton Golf versenykiírásában az szerepelt, miszerint bruttó pontazonosság esetén a hátsó 9, 6, 3, 1 szakaszok jobb eredménye dönt. Ehhez képest a tatai versenykiírás jobban ragaszkodott a szövetség idei Versenyszabályzatához, és holtverseny esetén ennek 25-ös pontját hívta “segítségül”. A 25. pont véleményünk szerint sajnos nem egyértelmű a stableford versenyek kapcsán, ugyanakkor a Versenyszervező Bizottság tagja - Jakobi András szövetségi versenyigazgató - szerint a szabályalkotók szándéka egyértelműen az volt, hogy ezen versenyeken (amennyiben a helyi versenykiírás nem rendelkezik másképpen) mindenképpen playoff döntsön a bruttó győzelemről.

Ezért is fordulhatott elő, hogy Ő bizony visszaküldte Tatára az időközben már a Pannonián ebédelő Rózsa Dávidot playoff-olni, ugyanakkor a két pálya között érte a hír a fiatal bajnokot, miszerint a Bíró Bizottság elnöke (Dr. Lehel László) másképp értelmezi (a véleményünk szerint valóban többféleképpen értelmezhető 25-ös pontot) és “megkérte” Dávidot, hogy mégse menjen vissza Tatára playoff-ot játszani. Ez sajnos kissé méltatlan helyzet lehetett.

A jövőre nézve mindenképpen tanácsos lenne, pontosítani a jelenlegi helyzetet: Van-e playoff egy ranglista versenyen, vagy melyiken van, melyiken nincs. Úgy tudjuk a Szövetség a jövő héten - példás gyorsasággal - foglalkozik a kialakult anomáliával. 

2019.06.15.

Hozzászólások