Kell-e a hóesésben énekelni

Te kidobsz-e az ablakon mintegy 3 milliót?


- Huszti György véleménycikke -

Meg kell-e mindenáron rendeznie egy koncertet egy zenekarnak, ha egyértelműen harmadannyi haszna (se) lenne, mintha a koncertet bő három hónappal későbbre halasztaná.  Hogy gyorsan lelőjjem a “poént”: Szerény véleményem szerint nem feltétlenül! 

Mint ahogy egyébként is úgy gondolom, hogy ha egy pék 3 ezer forintért adja a kiló kenyeret, akkor mindenki eldöntheti, hogy tőle vásárol-e vagy inkább megveszi a máshol (a vélelmezhetően) kevésbé finomat 1000 forintért. És persze, ha a pék elszámolta magát, vagy mégsem eléggé kiemelkedő az áruja, akkor majd felkopik az álla, de ez akkor is csak és kizárólag az Ő döntése kell, hogy legyen.

De most vissza a “koncertre”: ha egy szabadtéri rendezvényre 113 ezer ember foglal magának helyet (helyszíni fizetéssel) és a koncert előtti napon már csak 35 ezren maradnak, mert másnap (kis túlzással) gyakorlatilag hó fog esni, van-e joga lemondani a zenekarnak a koncertet, tudván azt, hogy amennyiben ugyanezt a koncertet majd három hónap múlva rendezi meg, szinte bizonyosan újra 100 ezer ember fog jegyet venni a rendezvényre, illetve ott még enni-inni fogyasztani fog? Úgy gondolom, hogy egy piacgazdaságban minden további nélkül dönthet így a zenekar, főleg egy olyan, amelyik egyébként minden koncertjén MINDENT elkövet, hogy a zenerajongóknak még a hátsójuk is fényes legyen (még ha oly vájtfülüek is). Persze ha Észak-Koreában élnénk, nyilván még összetettebb lenne ez a kérdés is, de szerencsére mi nem ott élünk.

“A hír szent, a VÉLEMÉNY szabad!” (Pulitzer József)
Mindenkinek minden jót, piros alma mogyorót! ?

 


Fotó: caddie.hu

2022.04.01.

Hozzászólások