Kék vagy sárga? Tessék választani!

Helyes elütőterület választás


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Magyarországon a Versenyszabályzat határozza meg, hogy ki, milyen elütőterületről játszhat. Nagyjából nemi és életkori adatok alapján. Eszerint van női elütő meg férfi elütő, azon belül lehet junioroknak, felnőtteknek, szenioroknak való.

Ezzel szemben a golf az elütőterületek kiosztását teljesítmény alapon tekinti mérvadónak. Valóban nevetséges, hogy ha én (mint szuper masters) kékről meccset játszom Jaczkovics Emmával, akkor pl. Máriavölgyben 390 méter előnyt adok neki, mert hogy ő pirosról játszik. A reális az lenne, ha ő adna nekem 993 métert (mondjuk sárgáról narancsra).

A golf ezt lehetővé teszi. Azonban az elütő helyes megválasztása eléggé nehéz feladat, különösen gyakorlatlan golfozóknak. Egyesekben az ego elnyomja az észszerűséget, és túl távoli elütőt választanak. Mások naivan azt hiszik, hogy minden pályán ugyanarról az elütőről kell játszaniuk. A többieket pedig a megfelelő információ hiánya hátráltatja a döntésükben, hogy melyik elütőről játsszanak. (Mondja a cikk Amerikában.)

A GOLF.com sorozatban olvastam Jon Tattersall (Golf Top 100 Teacher Retreat, Arizona) hivatásos golfoktató tanácsait a helyes elütőválasztásra, amelyekből az alábbiakban idézek.
„A legjobb tanítványaim a kezdő ütésükkel egy par 5-ös szakasz feléig érnek el, míg egy par 4-es hosszának 60-70%-át ütik meg. Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy 480 méteres szakaszon 240 métert ütnek az elütőterületről, egy 350 méteresen pedig 210 métert.”
„Aki ennél rövidebbeket üt, annak közelebbi elütőterületet kell választania.” Aki pedig hosszabbakat, annak távolabbit?
„A legtöbb második ütés, jó játékosok esetén 115 és 160 méter között mozog.” Ezekkel a fenti szakaszokon 355-400m, illetve 325-370m közé jutnánk el.
„Ha rendszeresen elérjük a greent, akkor nem játszottunk eléggé távolról. Nem az a megoldás, hogy a drivert lecseréljük 4-es vasra.” Hanem, hogy távolabbi elütőterületet választunk.

Megjegyzések:
- Érdekesek a konkrét számok, különösen az (arizonai) drive hosszak, pláne a második ütésekhez képest.
- Nem derült ki a cikkből, hogy Mr. Tattersall szerint ki számít jó játékosnak.
- De a százalékos arányok szerintem irányadóknak tekinthetők.

Mit tegyen a játékos?
(1) Versenyen nem választhat, ott a kiírásban meghatározott elütőterületről kell játszania, különben kizárják.
(2) Azonban egyéni játékban válasszunk a játékerőnknek megfelelő elütőterületet. Ahol a kezdőütésünkkel elérjük a szakasz 50-60-70%-át. Vagy legalább megközelítjük. Meglepő eredményeket fogunk elérni, és több lesz az öröm a játékban, mint a bosszankodás.
(3) A Versenyszabályzatban meghatározott elütőterület kiosztás csak a szövetségi versenyeken kötelező, a klubversenyekre csak ajánlott. A klubok mindeddig ezt követték. De semmi akadálya nincs annak, hogy klubversenyeken eltérő elütőkiosztást írjanak elő. Ami a hendikep módosítást sem zavarja, mert minden pályán minden (észszerű) elütő fel van mérve férfiaknak és nőknek is.


Fotó: SimpleMost

2023.02.01.

Hozzászólások