Karantén Mordorban

Hogyan nem golfoztam Gelendzikben

 

- Berta Zsolt útibeszámolója -

Múlt héten Putyin (közkeletű orosz nevén Vnégyzet) bejelentette, hogy a következő (tehát a jelen) hét “fizetett szabadság” lesz az egész országnak. Ekkor rögtön elhatároztam, hogy a szabit Gelendzhikben töltöm, az egyetlen orosz Fekete-tengerparti golfpálya városában. Egy órán belül az Aeroflot applikáción lefoglaltam a Szaranszk-Moszkva-Krasnodar retúrjegyet. Krasnodar-Gelendzhik alig 250 km, kevesebb mint 5000 rubel (22 000 Ft) taxival. Airbnb-n kivettem egy tengerre néző lakást: oszt szevasztok!

Azzal nem számoltam, hogy szintén így tett több tízezer moszkvai és szentpétervári így szombaton tele lett Szocsi és az egész tengerpart pezsgőző, mulatozó fővárosi “leszaromavírustakkorisjolerzemmagam” figurával. Erre úgy berágott a helyi kormányzó, hogy kedd estétől kijárási tilalmat jelentett be, megtiltotta a szállodáknak, hogy vendégeket fogadjanak, az éttermek és a kávézók pedig már korábban bezártak. A szabályokat megszegőkre ráküldte a rendőrség mellett a rettegett kozák lovasbandériumot, akik az emberi jogokat még hírből sem ismerik, és ostorral csapkodják a lovak hátsói helyett a levegőre vágyó kósza polgárokat. Én szerda hajnalban szándékoztam indulni....

Engem persze holmi karantén és kijárási tilalom nem akadályozott meg abban, hogy lejussak a tengerpartra. A repülőn nyolcan utaztunk, ám ebből ketten jégre tett emberi szerveket transzportáltak a fővárosba, igy nekik volt alibijük. A tengerpart kihalt, csak élelmiszert venni és kutyát sétálni lehet kimenni. Gondoltam veszek néhány nyakörvet, összeszedek pár kóbor kutyát és bérbe adom;)

Természetesen a golfpálya is bezárt, így sajnos az utazásom nem érte el célját, de kárpótol a tenger és a szép idő.

Ma VV megint bejelentést tett, április 30-ig meghosszabbítják a “fizetett szabadságot”, ami persze azt jelenti, hogy a nyugati világhoz hasonlóan az orosz állam is lehúzhatja a WC-n a 2020-ás évet: GDP és az adóbevételek bezuhannak, miközben a válság enyhítésére költségvetési expanzió kell. Ez persze az adósságráta növekedésével jár, amit el kell inflálni. Ez nem nehéz feladat az orosz jegybanknak, hiszen 40 USD/barrel olajár alatt az USD/rubel árfolyam 80-ra áll be, ez pedig az importárakon az inflációs várakozásokban keresztül az éppenhogy 4%-osra letört éves áremelkedést feltolta 8-10%ra. A rubelben tartott megtakarítások szép lassan elértéktelenednek, a munkanélküliség duplájára emelkedik.


A szerző "önarcképe"

- A háttérben csodálatos tengerparti panorámával rendelkező építmény nem penthouse, nem szálloda, de nem is étterem, hanem a város szennyvízkezelő objektuma. Az “output” két nagy rozsdás vascsövön át simán a tengerbe vezetve. Ez Oroszország...
- Persze itt lóf@sz van, nem rendes Montecristo, kénytelen vagyok valami helyi rettenetet szívni. HestegSzarazelet.
- Az apartmanház mellett van egy nagy mező, ha tudnék szerezni egy hetes vasat meg pár golflabdát még játszhatnék is...


Fotó: GelendzhikGolf

2020.04.02.

Hozzászólások