Jövőre érkeznek az új szabályok

Lépések a kötelező digitális scorekártya felé


Huszti György veszi át a digitális scorekártyát az Audi Quattro WoldFinal 2022. döntőjében

 

- Bodor Tanár úr jegyzete -


2023-tól új szabályok lépnek életbe, illetve meglévő szabályok módosulnak. Az új Szabályok Könyve már letölthető az R&A honlapjáról.
Az összesen 14 szabálymódosításból a kulcsfontosságúak a következők:


   • A fogyatékkal élő golfozókra vonatkozó szabályok bekerülnek a Szabályok Könyvébe, egy új, a 25. szabály alá.
Ez vonatkozik mindazokra a golfozókra, akik e szabálypont kategóriáiba tartoznak bármely versenyen bármely játékformában.

   • Stroke play játékformában a játékos nem köteles feltüntetni a hendikepjét az eredménykártyán.
Versenyen a Bizottság felelős a játékosnak járó hendikep ütések kiszámításáért, és azok felhasználásáért a játékos nettó eredményének kiszámításához. Az új szabály oka, hogy a WHS alkalmazását követően egyre szélesebb körben terjedt el az eredmények digitális kezelése.

   • A játékos lecserélheti a játék közben megsérült ütőjét, kivéve ha a sérülést nem rendeltetés-szerű használattal okozta.
Tehát ha fa mögül üt, és ettől az ütő eltörik, akkor lecserélheti, de ha dühében földhöz vágja az ütőt, akkor nem. A megengedett csere nem kötelező, a játékos megjavíthatja vagy javíttathatja az ütőjét, de játszhat vele tovább, sérült állapotban is. Idáig a sérült ütő csak akkor volt lecserélhető, ha a sérülést nem a játékos okozta.

   • Ha az ejtett, helyezett vagy visszatett labdát természeti erők elmozdítják, akkor azt vissza kell tenni.
Ez arra vonatkozik, amikor a víz, a szél, a gravitáció a labdát a nyugalmi állapotából mozdítja el. 

   • Vonalban-hátrafelé könnyítés esetén a vonalra kell ejteni.
Büntetőterület vagy játszhatatlan labda miatti ilyen könnyítés esetén nem kell viszonyítási pontot kijelölni, a labda bárhová ejthető a vonalon. Az a pont lesz a viszonyítási pont, ahol a labda talajt ér, és az attól mért 1 ütőhossznyi terület lesz a könnyítési terület, amelyen belül kell maradnia a labdának. Bármely irányban - tehát előrefelé is.

Megjegyzések:
- A vonalban-hátrafelé könnyítés egyszerűsítése voltaképpen a kialakult gyakorlat szabályba iktatása. A játékosok eddig is a vonalon ejtettek, de a labda nem gurulhatott előre. Most már gurulhat.
- A hendikepet a GOLFiGO megadja, a játékos legfeljebb ellenőrizte. A hendikep megadás kötelezettségének törlése észszerű.


Fotó: Toma-Pap Imre

2022.11.09.

Hozzászólások