Jelentős változások 2023-ban

Publikus a Versenyszabályzat és a Ranglistakiírás


 

- Huszti György áttekintése -

 

Lassanként hó takará el a bérci tetőt hazai golfpályákat, de - a tavalyi évhez hasonlóan - idén is, még a Karácsony beköszönte előtt publikussá vált az MGSZ Versenyszabályzata, illetve Ranglistakiírása. Akárcsak az elmúlt évben, a hivatalos Dokumentumokat, mind a Szövetség honlapján, mind a GOLFiGO felületén meg lehet tekinteni, illetve akár le is lehet tölteni. (A szövetségi versenyek véglegesített Versenykiírásai néhány napon belül (de még az Ünnepek előtt) szintén várhatóak.)

Azok számára, akik esetleg nem szeretnék a mintegy 30 oldalnyi Szabályzatokat átmazsolázni, tekintsük át sorjában (és nem túl bő lére eresztve), milyen főbb változások, eltérések várnak ránk a jövő évi szezonban:

A Ranglistakiírás kapcsán:

- Az egyik alapvető és főbb változás, hogy jövőre a (a golfpályát üzmeltető) klubok már csak 1 ranglistaversenyt rendezhetnek (kivéve természetesen az előző évi Klubcsapat Bajnokság Bruttó győztesét, amely klub elnyert egy esetleges extra lehetőséget). 

- 2023-tól mindössze négy egyéni/amatőr főkategória szerepel a ranglisták sorában, úgymint Összesített (Overall), Junior (0-18), Felnőtt (18-50/55), Senior 50/55-120 kategóriák (természetesen minden esetben női és férfi nemekre bontva).

- Így a tavalyi alkategóriák (az úgynevezett különdíjak az év golfozói/golfjátékosai kiírásában) tovább bővülnek. A különdíjas alkategóriák listája a következő (a 2 új alkategóriával): Junior U14, Junior U16, Junior U18, Felnőtt U30, MidAm, Senior U65, Masters, SuperMasters, ugyanakkor az életkor limitek nem változnak, így hazánkban továbbra is 30 év a MidAm illetve 55 év a Senior Férfi életkor limit).

- A Klubranglista kapcsán történt változás, miszerint az idei 25 legjobb klubtag eredményei helyett jövőre már csak a 12 legjobb klubtag eredménye számít az adott klub összeredményébe (ez a döntés várhatóan kissé összébb tömörítheti a Klubranglista mezőnyét.)

 

Ami a konkrét Ranglistapont számítást illeti: 

- Továbbra is (csakúgy mint az idén) az ütésszámok (Stroke) alapján számítódnak a ranglistapontok, ugyanakkor megszűnt az a kitétel miszerint a Szövetségi versenyek esetében csak teljes versenyt (adott verseny minden versenykörét be kell számolni).

- A konkrét pontszámok kapcsán az idei +36 (108) ütéses limithez képest,  egészen +48 (120) ütésig kapnak pontszámokat a játékosok, (így próbálván elejét venni az idei Női SuperSenior ranglistán történt együttálláshoz hasonló eseteknek).

- Valamennyi kategóriában és alkategóriában két csoportban 8-8, mindösszesen tehát 16 versenykör fog számítani (az idei 21-ben maximált helyett), az első csoportban csak szövetségi versenyek (jövőre már 4 HunTour állomással, összesen 10 különböző magyarországi WAGR versennyel), míg a második csoportban akár, szövetségi, akár egyéb WAGR, akár Országos Ranglistaversenyek körei is beszámíthatóak. Így a jövő évben az OverAll kategória mellett már a Junior ranglistában is bevezetődik az a fajta “könnyítés”, miszerint az országos ranglistversenyek versenykörei akár teljes egészében ki is válthatóak WAGR versenykörökkel.

- Ugyanakkor, a Felnőtt kategóriában a második csoport 8 versenyköréből legalább 4 versenykörnek Országos Ranglista versenykörnek kell lennie.

- Míg a MidAm és a különböző Senior alkategóriák esetében az előző pont még kiegészül továbbá annyival is, miszerint legalább (ugyanakkor legfeljebb) 1 verseny esetében csak és kizárólag a MidAm Liga versenysorozat, illetve az MSGT által kijelölt verseny (vélhetően Senior Tavasz és Ősz) számolható be. (Itt az MMAGE, illetve az MSGT Sportegyesületeknek jó előre meg kell határozniuk, hogy melyik az a két kiemelt egynapos versenyük, amelyikből az egyik (de nem több) biztosan helyett kap a korosztályos ranglistájuk (MidAm/Senior) számításában. (Tehát, amennyiben például: egy adott MidAm életkorú játékos mindkét kijelölt versenyen részt vesz, az esetben számára a jobbik eredmény kerül beszámításra, illetve amennyiben egy adott MidAm életkorú játékos egyik kijelölt versenyen sem vesz részt, az esetben számára csupán 7 versenyeredmény kerül beszámításra a csoportban.)

 

A Versenyszabályzat főbb változásai:

- Az idei évtől eltérően már nem csak a Szövetségi/Ranglistaversenyeken, hanem valamennyi hendikepmódosító versenyen kötelező az Online nevezés a GOLFiGO rendszeren keresztül. Tehát a klubokon keresztül (telefonon/emailben/személyesen) nevezni jövőre már csak a Scramble/egyéb csoportos versenyekre lehet. Figyelem(!), mindezzel erősen összefüggésben tisztelettel javasolnánk azon játékosok felé, akik az elmúlt két évben még nem kaptak anyaklubjuktól meghívót a GOLFiGO rendszerbe, a lehető leghamarabb egyeztessenek a klubjukkal, már feltéve ha jövőre akár egyetlen hendikepmódosító versenyen is indulni szeretnének. 

- A Ranglistaversenyek kapcsán marad az idei 24/30 (Ffi/Női) HCP limit. Ennél magasabb HCP indexű játékosok (csakúgy mint idén) külön, ún. “nem ranglista” kategóriában indulhatnak csak a Ranglistaversenyeken, ugyanakkor számukra egy 36.0-ás HCP limit került bevezetésre, illetve mindezen játékosok egyetlen, ún. “vegyes” versenykategóriában (minden életkor és nem egyben díjazva) indulhatnak csak.

- Szintén a Ranglistaversenyek díjazása kapcsán: továbbra is megmaradt a kötelező Bruttó I-III. helyezett díjazása.

- A Szövetségi versenyek idei HCP limitjei nem változtak (kivétel ez alól - a négy versenynapossá (dupla cut-tal) felhizlalt Junior Bajnokság, ahol a “B” kategória hendikep limitjei emelkedtek).

- Az úgynevezett klubhendikeppel rendelkező (36.0 HCP Index feletti) játékosok egyetlen egyéni versenyen sem indulhatnak azonos eredménykategóriában a többi játékossal (legfeljebb az esetben, ha a nettó eredménykategóriákban a 36.0 HCP Indexhez tartozó PHCP-vel indulnak a versenyen). (A hendikepjük ettől függetlenül, természetesen továbbra is az eredeti HCP Indexüknek megfelelően változik).

- A korábbi évektől eltérően, konkrétan nevesítve lett az ún. távoli elütő fogalma (amely esetében a ranglistapontokat 10% bónusszal kell számolni). A hazai versenyeken a Férfi játékosok esetében ezek az arany, a fekete és a fehér, míg a Hölgyek esetében a sárga, illetve a kék elütők.

- A Klubranglistán, illetve a Klubcsapat Bajnokságon továbbra is csak olyan klubok kaphatnak helyet, amelyek golfpályát üzemeltetnek.

- Megszűnik az úgynevezett orvosi igazolásos golfautóval történő versenyzés. A gyakorlatban ez a következőket jelenti: 
1. A Szövetségi versenyeken senki nem versenyezhet golfautóval (egyetlen kivétel ez alól: a Senior Bajnokság, ahol a Versenykiírás szabályozza ezt a kérdéskört).
2. A Ranglistaversenyeken a Masters (65+) és a SuperMasters (75+) játékosok versenyezhetnek golfautóval, ez alatti életkorkategóriákban azonban senki sem.
3. Az összes többi klub/egyéb versenyeken alapvetően bárki versenyezhet golfautóval, amennyiben a Versenykiírás/VersenyBizottság külön nem tiltja a golfautó használatát.
(Természetesen bármilyen verseny esetén (ha a Szervező ezt engedélyezi) bármely játékos indulhat golfautóval, de ez esetben csak versenyen kívül (tehát díjat és esetleges ranglistapontokat nem kaphat az adott játékos).

- A korábban már publikált Szövetségi Versenynaptár változásainak rövid áttekintése még egyszer: 
1. Az idei két Hungarian Tour verseny helyett jövőre már négy állomásból áll a HunTour sorozat, (így összesen legalább 10 hazai WAGR versenyre kerül sor hazánkban).
2. A Magyar Kupa ismét két versenykörös lesz és zárt rendszerben (csak magyar állampolgárok számára) kerül kiírásra.
3. A Nyílt Magyar Junior Bajnokság négy versenykörösre bővül, (dupla cut-ot alkalmazva).
4. A Klubcsapat Bajnokságon - ismét október közepén - újra hatfős csapatok versenghetnek majd, 3 páros formájában, amelyből 2 FourBall, 1 pedig GreenSome versenyformában küzdhet meg a Klubcsapat Bajnoki címért.

Őszintén reméljük, összefoglalónkból nem felejtettünk ki semmilyen lényeges változást sem, és kellő mértékű áttekintést tudtunk nyújtani ahhoz, hogy ne feltétlenül kelljen végigolvasnia mindenkinek a jövő évi mintegy 30 oldalnyi Szabályzatokat.

Mindenesetre aki mégis megtenné, a Dokumentumok ITT érhetőek el (a zászlócskákra kattintva). 

 

Fotó: caddie.hu

2022.12.16.

Hozzászólások