Jelentős előny

...de mi számít annak?


- Bodor Tanár Úr jegyzete -


Mindenki ismeri a szabályt, amely szerint ha valaki idegen helyről játszik, akkor 2 ütés büntetést kap, és ha ezzel nem jutott jelentős előnyhöz, akkor az ütés érvényes. Tehát akkor is, ha számára hátrányos volt. Ha viszont jelentős előnye származott a helyzetből, akkor az ütés érvénytelen, és újra kell játszania a labdát a megfelelő helyről - ha ezt nem teszi meg, akkor a büntetése kizárás.

Na jó, de mikortól jelentős egy előny, illetve meddig nem az? Ennek számszerű mértékét a Szabályok nem határozzák meg. Nincs olyan, hogy 20 méter, yard, vagy fényév még nem jelentős, de 20,1 már igen. Ez mindig az adott helyzettől függ.

(1) A játékos labdajelölője a grínen egy másik játékos gurítási vonalán van, aki kéri a jel áthelyezését, és a játékos 1 putter fejjel arrébb teszi. Amikor őrá kerül sor, elfelejti visszatenni a jelölőt, és a rossz helyről gurít.
Ez a mintegy 10cm eltérés semmiképp nem képezhet jelentős előnyt, bárhol van a labda a lyukhoz képest, az eredményt aligha befolyásolja - ha 15 méterre van, nem ettől fog mellé menni, ha meg fél méterre van, akkor nem ettől fog bemenni. Vagy fordítva. Büntetés: 2 ütés.

(2) A játékos kezdőütése egy par 5-ös szakaszon oldalsó büntető területre megy. Az ejtés után az eredeti labdáját megtalálják a büntető területen belül, de 15 méterrel hátrébb. Azt hiszik, hogy az ejtett labdát kötelező megjátszani, így a játékos azzal folytatja a játékot, ahelyett hogy újraejtené a megfelelő helyen.
Mivel a kérdéses hely jóval több, mint 400 méterre van a lyuktól, a 15m különbség itt nem tekinthető jelentős előnynek. Büntetés: 2 ütés.

(3) A játékos labdája egy sárga karós büntető terület fölött átrepülve, a túloldalon visszagurul a tóba a meredek partról. A játékos a büntető terület túlpartján vesz igénybe oldalsó könnyítést, mintegy 12 méternyire a lyuktól, ami csak piros karó esetén megengedett. Sárga karónál vagy az ütés eredeti helyéről, vagy vonalban hátrafelé lehet könnyíteni, jelen esetben a büntető terület innenső oldalán, a lyuktól legalább 75 méterre.
A játékos nem megfelelő szabályt alkalmazott, ezzel idegen helyről, mégpedig lényegesebben jobb helyzetből játszott. A 12 méteres gurítás a minimum 75 méteres vízátütéshez képest egyértelműen jelentős előny. Büntetés: kizárás.

(4) A játékos labdája kifele tart a pályáról, amelynek határát sűrű sövény szegélyezi. Az elütés helyéről nem lehet látni, hogy a labda hová esett; lehet a pályahatáron túl is, de megfoghatta a sövény is. A játékos lát egy labdát a sövényben, amit nem sikerül onnan kipiszkálni. Állítja, hogy mivel nincs ott másik labda, az csak az övé lehet. Játszhatatlan labda miatt oldalsó könnyítést vesz igénybe. Jogtalanul, mert ahhoz a labdát azonosítania kellett volna. Azonban a hosszú sövény akár több tucat labdát is elnyelhet, és messze nem tekinthető biztosnak, hogy az elsőre meglátott labda éppen a játékosé lenne. Ha nem találták meg és nem azonosították, a labda elveszett. E tekintetben mindegy, hogy a pályahatáron belül, vagy túl a sövényen a pályahatáron kívül.
Mindenképpen ütés-és-távolság könnyítés szerint új labdát kell játszani az ütés eredeti helyéről. Mivel a játékos nem ezt tette, idegen helyről játszott, ami legalább 150 méterrel előrébb van, mint ahonnan játszania kellett volna. Ez pedig vitán felül jelentős előny. Büntetés: kizárás.


Fotó: Pinterest

2020.03.07.

Hozzászólások