JégGolf – Ahol még a vírus is befagy

Chip a világ legmélyebb tava felett


- Góg László írása -

Amíg egy átlagos márciusban - vírusmentes időszakban - már javában éledezik az amerikai és európai golfszezon is, nem beszélve a European Tour és PGA Tour versenyeiről, amelyek ilyenkorra már túl vannak a sivatagi pályákon is, addig Oroszországban a mindenre elszánt golfozók a Bajkál tó befagyott jegén hódolhatnak kedvenc szenvedélyüknek.

Az Irkutski Régió Golf Szövetsége 2003. óta minden évben megrendezi a World Ice Golf Cup versenyt a világ legmélyebb tavának befagyott felszínén, a Listvyanka Resort közelében. Ilyenkor a jégpáncél vastagsága hatvan és kétszáz centiméter közöttire dagad, tehát teljesen biztonságos a golfőrültek számára. Olyannyira, hogy a caddie.hu hivatalos múzsájának kedvenc autómárkája (Lexus) is itt tartotta legújabb modelljének nemzetközi menetpróbáját két héttel ezelőtt.

De térjünk vissza a golfhoz. Idén is közel ötven hazai is külföldi golfozó vett részt a különleges gofversenyen, amelyen természetesen a R&A szabályai érvényesek. A két selejtezőkör és a döntő is 9 lyukon zajlott - értelemszerűen színes golflabdákkal - a 2020 méter hosszú pályán, amely - talán már kitaláltátok - minden évben egy méterrel hosszabbodik.

Nyáron elviselhetetlenül sok a szúnyog a környéken, de ettől most természetesen egyáltalán nem kellett tartani. Vízakadály ugyan nem nehezíti a játékosok dolgát (hiszen úgyis befagyna), de azért erősen tanácsos a fairice-on tartani a labdákat, mert a hórough-ból elég nehéz szabadulni. Ugyanakkor a legnehezebb rész talán a puttolás, a tükörsima jégen.

Az elmúlt 17 év alatt több mint ötszáz golfozó fordult már meg ezen a nem mindennapi versenyen. A részvételi díj 10 000 rubel (mintegy 40 000 forint) az egyéni, és 24 000 rubel a négyfős csapatversenyre, ha esetleg valaki jövőre szeretne benevezni ❄️🙂


Fotó: Bajkal24.com

2020.03.25.

Hozzászólások