Javíthatta volna?

Patrick Reed a Hero World Challenge-en


- Bodor Tanár Úr jegyzete -

A labda sivatagos terepen fekszik, amely azonban nem bunker. Csak homok, meg szórványos sivatagi növények. Tehát általános terület. A homok igazi, finom sivatagi, a labda nincs mélyen besüppedve, nem a becsapódáskor állt meg, hanem még gurult, de azért egy mélyedésben van.

A játékos sokat tétovázik, több próbalendítést is végez, némelyeket a labdától távolabb, másokat közvetlenül a labda mögül. Egy ilyen alkalommal a hátralendítéskor az ütőjével egy jó félmaroknyi homokot elsöpör a labdától, amitől egyértelműen javult a labda környezete és megjátszhatósága. Ezért szabály szerint két ütés büntető jár.

Az új szabályok között azonban van egy olyan, amely szerint ha a játékos a labdája környezetét megváltoztatta, de nem azzal a szándékkal, hogy javítson rajta, akkor mentesül a büntetés alól, ha az ütés előtt helyreállítja a környezetnek az akaratlanul bekövetkezett javulás előtti állapotát.

Ez igaz, de ennek a szabálynak korlátozott a hatálya. Csak a talajon vagy fölötte lévő természetes vagy mesterséges tárgyakra (élő vagy halott növények, mozdíthatatlan és mozdítható akadályok, határjelzők, elütőbóják, laza természetes anyagok, a pálya szerves részét képező tárgyak) vonatkozik, amelyek fizikailag mozgathatók, oda vagy vissza rakhatók, húzhatók, hajlíthatók. Azonban a szabály magára a talajfelszínre és a rajta lévő anyagokra (homok, laza föld, harmat, dér, víz) nem érvényes.

A játékos egyetlen hátralendítéssel duplán hibázott, a labda közvetlen környezetében egyrészt megváltoztatta a talaj felszínét, másrészt eltávolított homokot. Ezek mindegyike külön-külön is tilos, és nem helyreállítható. Tehát a büntetés jogos. Mellesleg ilyen próbalendítést kétszer is csinált, de az a halmazati büntetés elve szerint egyetlen (folyamatosan többször elkövetett) szabálytalanságnak minősül.

Tanulság: Ha ugyanezt nem ott, hanem két lépéssel távolabb teszi, akkor a játékos (történetesen Patrick Reed) semmilyen büntetést nem kap. Hiába mondom, hogy tessék azt a rohadt próbalendítést nem a labda mellett csinálni. Jó, hogy nem feltétlenül javítja vele az ütés környezetét, de ha mégis, akkor a bíró ki fogja osztani a büntetést a gyomlálásért. Hát (a Hero World Challenge versenyen) most megtette.

Megjegyzem még, hogy ha az eset egy bunkerban történik, akkor ott a homok felszínének még csak az érintése is tilos az ütővel, akár közvetlenül a labda előtt vagy mögött, akár próbalendítés, akár az ütés előtti hátralendítés közben. Ugyanúgy két ütés büntető jár érte, de a mentesülés lehetősége fel sem merül.


Fotó: TMZ

2019.12.08.

Hozzászólások