Játékoscsoport átrendezése

Ki, kivel nem és mikor- Bodor Tanár Úr jegyzete -

A golf egyéni játék, mégis ritkán játsszák egyedül. Versenyen pedig soha. A játékosokat a Bizottság csoportokba osztja be, és indítja el meghatározott, a versenykiírásban előre közzétett elvek szerint. A versenyzőnek nincs beleszólása, hogy kivel akar együtt játszani, mikor induljon, melyik szakaszról, milyen elütőterületről. Az egyetlen lehetősége, hogy ha a kiírás nem tetszik neki, akkor nem nevez be a versenyre.

Ha már elindult a versenyen, a csoportbeosztást a játékos önkényesen nem változtathatja meg. Nincs olyan, hogy egy négyes csoport kettéválik két kettesre, mert az egyik gyorsabban halad, mint a másik. Az sem létezik, hogy egy játékos lemarad a csoportjától mert visszamegy az otthagyott ütőjéért az előző szakaszra, és ott csatlakozva a következő csoporthoz, velük folytatja a játékot. Arról végképp ne beszéljünk, hogy valaki azért vált csoportot, mert a másik jobban tetszik neki.
Mindezekért helyből azonnali kizárás jár. Kivéve, ha a Bizottság jóváhagyja a változtatást. Általában az a helyes, hogy a jóváhagyást előre kérjük, de ha erre nincs mód, a Szabályok szerint utólag is megkaphatjuk, nyilvánvalóan abban az esetben, ha az átcsoportosításnak kellően alapos indoka van, netán éppenséggel elkerülhetetlen.

Esetenként a bíró maga kezdeményezheti az átcsoportosítást egy menet közben felmerülő probléma megoldására, beleértve a játék menetének gyorsítását is. Ilyenkor az érintett játékosoknak végre kell hajtaniuk a bíró döntését.

Példa: Versenyen a játékos Tatán a 10-esről indult. A csoportban csak ketten voltak, mert a harmadik játékos nem jelent meg. Lejátszották a hátsó kilencet, de a sporttárs nem bírta tovább a 38 fokot árnyékban, és feladta a versenyt, egyébként helyesen. Aláírta az eredménykártyát, és bement a klubházba helyreállítani a megrendült állapotát.
Az egyedül maradt játékos nem folytathatta volna a versenyt, rohant tehát az 1-esre, hogy elérje az előző csoportot. Mind a hárman elütöttek már, de még elkapta őket, és szólt, hogy vagy várják meg, beszáll negyediknek, vagy bontsák ketté a csoportot, ketten menjenek tovább, ő meg majd a harmadikkal megy utánuk.
Az utóbbi mellett döntöttek, ami a jegyzőket is érintette, ennek megfelelően átrendezték az eredménykártyákat is, és két kettes csoportban játszották le a hátralévő szakaszokat.
A körülmények miatt előzetes engedély kérésére nem volt lehetőség, a rendkívüli helyzet megoldását a Bizottság utólag elfogadta.


Fotó: USGA

2020.03.04.

Hozzászólások