Játék két labdával

Nem, nem a Vasárnapi Repetán ?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Új szabály 2023-tól


14.7(2) Ha a játékos két labdát játszik, köteles jelenteni a Bizottságnak.
Ha a játékos bizonytalan abban, hogy az idegen helyről játszott labdával súlyos szabálysértést követett el, és a hiba javítására második labda játszása mellett dönt, akkor:
• A történteket az eredménykártyájának leadása előtt köteles jelenteni a Bizottságnak. 
• Ez attól függetlenül kötelező, hogy a játékos mindkét labdával ugyanazt az eredményt érte el, vagy noha két labda megjátszását választotta, később mégis úgy dönt, hogy nem fejezi be a szakaszt mindkét labdával.
Ha a játékos nem jelenti a történteket a Bizottságnak, kizárják. 

14.7(3) Amikor a játékos két labdát játszott, a Bizottság dönt a játékos adott szakaszon elért eredményéről.
A játékos adott szakaszon elért eredménye attól függ, hogy a Bizottság döntése értelmében az eredeti labda idegen helyről való megjátszása súlyos szabálysértésnek minősül-e.

Megjegyzések:
- Lényeges változás. Újdonság, hogy csak akkor kell jelenteni a Bizottságnak, ha a játékos két labdát játszott, de akkor viszont kötelező. Akkor is, ha végül csak az egyikkel fejezi be a szakaszt.
- Nem kell tehát jelenteni, ha a rossz helyről játszott labda helyett súlyos szabálysértés esetén a játékos új labdát játszik a megfelelő helyről. Akkor sem, ha nem súlyos szabálysértés esetén nem játszik új labdát.
- A Bizottság döntésére csak akkor kerül sor, ha a játékos két labdát játszott. Ha csak egyet, akkor az ha bíró elé kerül, azon a szinten kell eldönteni.


Fotó: iStock

2023.01.08.

Hozzászólások