Játék idegen helyről

Mit tegyünk, ha már megtörtént?- Bodor Tanár úr jegyzete -

Önmagában az még nem bűn, ha a labdánk rossz, idegen helyre kerül, akár valamilyen hibánk miatt, akár tőlünk függetlenül. A szabályok ilyenkor előírják a helyzet javítását, büntetés nélkül. Mégis előfordul, ha nem figyelünk eléggé, hogy elütjük a labdát az idegen helyről, ahonnan pedig játszani nem szabad, és mindenképpen büntetés jár érte. Azonban kérdés, hogy ha már megtörtént, hogyan folytassuk a játékot?

(1) Amikor (nem ritkán utólag) kiderül, hogy a labdánkat idegen helyről játszottuk meg, első dolgunk, hogy elkönyveljük a kötelező általános büntetést. Mivel match playben ez szakaszvesztés, ott ezzel a kérdés le is van rendezve, mehetünk a következő szakaszra.

A továbbiak csak stroke playre vonatkoznak.

(2) Azonnal döntsük el, hogy az a hely, ahonnan a labdát megjátszottuk, jelentősen előnyösebb-e, mint az, ahonnan játszanunk kellett volna. Ez objektív mértékegységekkel nem mérhető, a távolságon kívül sok egyéb tényező befolyásolhatja, időjárás, pozíció, terep, fekvés, miegymás, még akár a játékos napi formája is. Viszont ezt azonnal el kell döntenünk, mert a további teendők ettől függenek.

(3) Ha az idegen hely nyilvánvalóan nem jóval előnyösebb, mint a szabályos hely, akkor az ütés érvényes, az eredménybe beszámít, és az onnan elütött labdával kell folytatnunk a játékot. Természetesen visszük magunkkal a 2 büntetőütést. Tilos a hibát javítani új labda megjátszásával a szabályos helyről.

A továbbiak csak arra az esetre vonatkoznak, amikor a labda megjátszása az idegen helyről annak jelentősen előnyös helyzete miatt súlyos szabálysértésnek minősül.

(4) Ha viszont az idegen hely jóval előnyösebb, mint a szabályos hely, akkor az ütés érvénytelen, az eredménybe nem számít be, és helyette újat kell ütnünk a szabályos helyről. Ha ezt nem tesszük meg a következő szakasz megkezdése előtt, a büntetés kizárás.

(5) Ha nem tudjuk eldönteni, hogy juthattunk-e jelentős előnyhöz az idegen helyről, akkor jogunk van a párhuzamos játékhoz, azaz egy második labdát megjátszani onnan, amit szabályos helynek vélünk, majd a szakaszt mind a két labdával befejezni, és később a Bizottságra bízni a döntést. Ilyenkor a szakasz lejátszásának menete:
- Bejelentjük, hogy idegen hely miatt innen kezdve két labdával fogunk párhuzamosan játszani.
- Elütjük a második labdát a szabályosnak vélt helyről.
- A szakaszt mindkét labdával rendesen lejátsszuk.
- Mindkét eredményt feljegyezzük az eredménykártyánkra feltüntetve, hogy melyiket értük el az eredeti, és melyiket a második labdával.

(6) Ha az idegen helyről játszott ütést javítottuk, akár a 4. szerint véglegesen egy, akár az 5. szerint ideiglenesen két labdával befejezve a szakaszt, az eredménykártyánk leadása előtt jelentenünk kell az esetet a Bizottságnak, és döntést kell kérnünk akkor is, ha mind a két labdával ugyanazt az eredményt értük el. Ha ezt elmulasztjuk, a büntetés kizárás.

(7) A Bizottság döntése:
- A 2 büntetőütés mindenképpen jár az idegen helyről megütött labdáért.
- Ha az idegen hely nem volt jelentősen előnyös, akkor az onnan játszott labdával elért eredmény az érvényes. A másik labdával tett ütések nem számítanak.
- Ha az idegen hely jelentősen előnyös volt, akkor a javítási céllal megjátszott másik labdával elért eredmény az érvényes. Az eredeti labdával tett ütések nem számítanak.
- Ha a hiba kijavítására megjátszott labdát is idegen helyről játszottuk, és az a hely nem volt jelentősen előnyös, akkor az onnan megjátszott eredmény az érvényes, de a második idegen helyért is kapunk 2 ütés büntetést, így összesen már 4 büntetőütésünk lesz.
- Ha a hiba kijavítására megjátszott labdát is idegen helyről játszottuk, és az a hely is jelentősen előnyös volt a Bizottság szerint, akkor a büntetés kizárás.

Végül egy jótanács:
Ezekben az esetekben számos kényes kérdésben kényszerülünk döntést hozni, melynek során tévedhetünk. Noha még ez is elfogadható, ha a döntésünk észszerű, megalapozott és jóhiszemű volt, mégis az a legjobb, ha vitatható esetben bírót hívunk. Ha nem elérhető, akkor inkább játsszunk párhuzamosan két labdával.


Fotó: GolfAsian.com

2020.04.04.

Hozzászólások