Játék a büntetőterületen belül

"Vízben" vagy, megütöd, de rosszul...


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Minden rendes pályán vannak büntetőterületek. Ezekben vagy van víz, vagy nincs, és ha van, akkor sem biztos, hogy mindenütt - nem kötelező. Ismert golfozói körökben általános vélemény, hogy még a jobbak labdái is szoktak időnként ide kerülni. Tudjuk, hogy ilyenkor 1 büntetőért könnyítést vehetünk igénybe. De mi a helyzet, ha a labdát a büntetőterületen belül akarjuk megjátszani? Pláne, ha az nem úgy sikerül, ahogy terveztük.

Konkrét eset: A játékos labdája büntetőterületre kerül. Száraz helyen van, a játékos úgy dönt, hogy játszható. Megüti a labdát, de az nem megy ki a büntetőterületről, viszont a sűrű nádasban nem találják. A labda elveszett.

Hogyan folytathatja a játékot?
(1) Választhatja az ütés-és-távolság könnyítést a büntetőterületen belül; 1 büntetőért labdát ejthet attól a helytől mérve, ahonnan az elveszett labdát ütötte.
(2) Dönthet büntetőterületen kívüli könnyítés mellett; 1 büntetőért kihozhatja a labdát a büntetőterületről. A viszonyítási pont az lesz, ahol a labda a büntetőterület határát utoljára keresztezte, vagyis ahol az elütőről jövet a területre belépett. Azonban a büntetőterületen megtett ütést nem lehet figyelmen kívül hagyni. 

Következmény:
- Bármelyik megoldás esetén az ejtés után a játékos 4-ik ütése következik az 1 drive +1 sikertelen ütés +1 büntető (vagy a területen kívüli könnyítésért, vagy a területen belül az elveszett helyett játékba hozott labdáért) után.
- A különbség nem az ütések számában van. A könnyítés bomba biztos, általa garantáltan kijutunk a büntetőterületről, de nem nyerünk távolságot, sőt lehet, hogy veszítünk. Viszont a játék területen belüli folytatásával előrébb juthatunk, de csak ha az ütés sikerül, tehát meglehetős kockázattal.

Tudnivalók büntetőterületen elveszett labda esetén:
- A büntetőterületen belül megjátszott labdára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az általános területen lévőkre. A labda büntetés nélkül megjátszható, de extra jogunk, hogy könnyítéssel élve 1 büntetőért kihozhassuk a büntetőterületről.
- Elveszett labda esetén ugyanolyan könnyítési lehetőségek vannak, mint megtalált labda esetén, ha biztos, hogy a labda a területen belül van, csak mi nem találtuk meg. Mindegy, hogy a labda már a büntetőterületre jutásakor elveszett, vagy azután, hogy onnan megpróbáltuk kijátszani.
- Mindig lehet ütés-és-távolság vesztéssel új labdát játszani, illetve általános területen vélhetően elveszett vagy pályahatáron kívülre ütött labda esetén ideiglenes vagy végleges labdát ütni.
- Azzal, hogy a büntetőterületen lévő labdát megjátsszuk, még nem mondunk le a könnyítés jogáról. Utána bármikor dönthetünk a könnyítés mellett. De a könnyítéssel nem törlődnek a büntetőterületen elkövetett tetteink következményei; tehát az addigi ütéseket, és az esetleges büntetéseket számolni kell.
- Az elveszett labdáért nem jár külön büntető, ha a könnyítést az ütés-és-távolság vesztés HELYETT választjuk. Ilyenkor csak a könnyítésért kapunk 1 büntetőt (mint az idézett példában). De ha a sikertelen ütés eredeti helyén új labdát ejtettünk, azzal már igénybe vettük az ütés-és-távolság könnyítést, így jár érte az 1 büntető. Akkor is, ha az ejtett labdát nem játsszuk meg, hanem a könnyítés mellett döntünk, de az már megint 1 büntető lesz.

Megjegyzés:
- Bizonyos esetekben büntetés nélkül is igénybe vehető könnyítés a büntetőterületen belül. Ezekről, és egyéb variációkról később külön lesz még szó.


Fotó: pjkoenig

2021.11.01.

Hozzászólások