Járhat-e a freedrop?

Egy mikrobunker története 


Aki kérdez: Luu Thi Thu Huong Hajni, golfjátékos

Kedves caddie.hu,

Járhat-e a Free-drop, egy ilyen szituációban? Változtak-e a szabályok ezen a területen?

Köszönettel,

Hajni


Aki válaszol: Gágyor Gábor, nemzetközi golfbíró

Ezeket lehet megállapítani a fotón szereplő “golfszerencsétlenség” kapcsán:

  • Az új szabályok alapján pontosan ugyanaz a helyzet, mint előtte.
  • Ideális esetben a Bizottság (vagy versenybizottság), a bírók vagy csak úgy simán hétköznap a greenkeeper, marsall, head-pro stb. már körbejárták a pályát és felújítás alatti területnek jelölték a kijelölni szükséges rendellenes pályaviszonyokat. (Kijelölés általában = kék karókkal vagy fehér festékkel körbejelölés.)
  • Azokat a területeket, amik általában nincsenek játékban, általában nem is jelölik ki.
  • „Nincs játékban” = nincs a landing zónák közelében, közvetlenül a green mellett vagy olyan területen, ahová a játékos labdája a játék során normálisan kerülhet.
  • Ergo a Bizottság vagy a többi említettek nem jelölnek ki minden huplit vagy maszatot.
  • El kell fogadni, hogy a golfot a természetben játsszuk, egy sokhektáros területen. Nem mindig ott fekszik a labdánk, ahol szeretnénk és nincs minden négyzetméter a szingapúri parkok szintjén manikűrözve. (Máskülönben a játszhatatlan labda szabályra majdhogynem nem is lenne szükség.) …Idézném Bodor Tibor Tanár Úr mottóját: "Az alkotmány nem biztosítja alanyi jogon az állampolgároknak a hibátlan golfpályához való jogot."

A fotó alapján tehát, ha vélelmezzük a fentiek érvényességét, akkor a rövid válasz az, hogy sajnáljuk, nincs free drop.

 Ha azonban pl. egy versenyen mint játékos úgy ítéljük, hogy márpedig ezt a helyet GUR-nak (Ground Under Repair = felújítás alatti terület) kellett volna jelölni, akkor hívhatunk egy bírót, aki segít. Vagy azt mondja a játékosnak, hogy bocs, ez nem olyan jellegű rendellenesség (ld. fentiek), amit ki kellett volna jelölni, még meg is fontoltuk és erre jutottunk. Vagy azt mondja, hogy upsz, ezt nem láttuk, konzultál a versenyért felelős Bizottsággal és ott helyben GUR-nak nyilvánítják a területet. Abban a pillanatban pedig már jár is a free drop. És onnantól minden játékos számára GUR az a terület.

 Ide vonatkozó megjegyzések:

  • Tehát nem a bíró ad vagy nem ad free dropot, az jár a GUR-tól.
  • A bíró tudja, hogy ő jogosult-e a területet átminősíteni, vagy a Bizottság is kell hozzá.

Ha nincs a környéken rövid időn belül bíró vagy Bizottsági tag a versenyen, akkor a játékos mondhatja, hogy ő hisz az igazában, itt márpedig neki free dropot kellene kapnia. Ekkor a szabályok szerint Stroke Playben innentől két labdát játszhat a szakaszon. Előre ki kell jelentenie, hogy melyik labda eredményét szeretné majd beszámíttatni. (Vigyázat, simán lehet, hogy a free dropos labdával később megjár tavat-bokrot, és akkor is annak az eredménye számít, ha azt kérte!) Beírja mindkét eredményét a scorekártyára és a kör végén, mielőtt (!) leadja azt, jelentkezik a verseny Bizottságánál, amely eldönti, hogy jogos volt-e a feltételezése. Kimondja, hogy a free dropos labda eredménye érvényes-e, vagy a gödörből megjátszott (akár ott egy büntetőért játszhatatlannak nyilvánított) score-ja számít. (Figyelem, akkor is jelentkezni kell, ha a két labdával ugyanaz lett az eredmény! A szabály pontos szövegezését ld. a 20.1c alatt.) 

Arra is felhívnám a figyelmet, hogy ha a bíró elmondta a játékosnak, hogy sajnos nem jár free drop, akkor a játékos békéljen meg a sorsával. Ha ez után még mindig nem folytatja a játékot, akkor a bíró kénytelen lesz megállapítani, hogy a játékos indokolatlanul késlelteti a játékmenetet, ami után pedig figyelmeztetés és büntetők repülnek be a képbe egy versenyen.

Természetes pályahibák tehát vannak, azokat a versenyszervezők igyekeznek előre kezelni kijelöléssel vagy a Helyi Szabályokban. Tisztázatlan helyzetben pedig a játékosoknak ér kérdezni, bepróbálkozni, ezt a profik is így csinálják.

Remélem, sikerült jól körbejárni az esetet és a lehetőségeket.

Üdvözlettel,

Gábor

 

 

2019.04.14.

Hozzászólások