Izgalommentes Bajnoki címek

Adél és Dávid vitte a prímet


- Huszti György írása -

Befejeződött az LIX. Magyar Amatőr Bajnokság a Kisoroszi Old Course-on. A győztesek személyében semmi meglepő nincs, gyakorlatilag szinte minden hozzáértő Vadkerti Adélra (a hölgyeknél), illetve Rózsa Dávidra (az uraknál) tippelt a háromnapos versengés megkezdése előtt. Természetesen mindkettőjüknek szívből gratulálunk a kiérdemelt sikerhez. 

Számomra, a Magyar Bajnokság két meglepetésembere két Junior fiatalember, Horváth Erik és Benke Ákos. Erik az első két napon hendikepje alatt játszott, és biztos vagyok benne, hogy óriási élmény és megtiszteltetés volt számára, hogy a döntőnapon az utolsó flight-ban vághatott neki a küzdelmeknek, ráadásul a magyar golfsport két igencsak meghatározó alakjával, Rózsa Dáviddal, illetve Szeberényi Mátéval. A fiatal szervezet sajnos nem is bírta a szokatlan nyomást és az első két napi, kimagasló score-t nem sikerült megismételni (79, 78, 89). Ezzel szemben Benke Ákos hirtelen a semmiből szerzett, meglepetésszerű ezüstérmet (81, 77, 76) folyamatosan javuló játékának köszönhetően. A Pannonia Junior Akadémia versenyzője idén már behúzott egy Junior Tour-t is, de nyilván ez a bajnoki ezüst az eddigi karrierje hatalmas csúcsa, kíváncsian várjuk, hogy milyen lökést adhat ez a fiatal játékos további pályafutásának. Szeberényi Máté a 2012-es Magyar Bajnok, ismét nekirugaszkodott, de sajnos ismét csalódottan kellett kigördülnie a Kisoroszi sorompón (79, 78, 80). Ezzel együtt óriási teljesítmény a részéről, hogy munka mellett, a minimálisnál is kevesebb gyakorlással a dobogóra tud érni a Magyar Bajnokságon, teljesítménye mindenképpen megsüvegelendő, pláne ha azt is tudjuk, hogy az utolsó nap előtt egy mértékadó golf fogadóiroda még 4,75-re adta a bajnoki esélyeit. 

És persze kalapot lehet, és kell emelni a 2016. után, ismét Magyar Bajnok Rózsa Dávid előtt is, aki már hosszú hetek óta küszködik egy makacs golfkönyökkel. Balszerencséjére, terapeutája a Ferencváros Bajnokcsapatái is, így az éppen osztrák edzőtáborban tartózkodó labdarúgó Bajnokcsapat előnyt élvez, de információink szerint, hamarosan kezelésre kerül a fájó végtag. Dávid, mindhárom napon érett, biztonsági játékot játszva (76, 77, 75) nyerte el a bajnoki címet, ami valljuk be Kisorosziban egyébként is kifizetendő, pláne ha az ember fia még “félsérült” is.

Egy pillanatra sem szabad megfeledkezni a “bruttó-bruttó” győztes Vadkerti Adélról, aki zsinórban harmadszor gyűjtötte be - imponáló magabiztossággal - a bajnoki címet, ilyen magasságokban utoljára Rózsa Csilla járt Magyarországon. Adél score-jai (78, 74, 73). Leginkább az utolsó két napi teljesítménye az, amely megkérdőjelezhetetlenné teszi győzelmét. Kiss Polett Karolina “bedöcögött” a második helyre (82, 81, 86), igazából se előzni, se hátrébb csúszni nem volt igazán esélye, bár az 50-re hozott első kilenc szakasszal alaposan ráijesztett Édesapjára és talán caddie-jére (Rózsa Dánielre) is, de aztán a hátsó kilencen ütött 36(!) ismét kisimitotta a homlokokat és az esélyeket. Czernecki Laura Panna végül beelőzte Földházi-Nagy Zsófiát, de Laura talán csak a harmadik napi teljesítményével lehet igazán elégedett (87, 91, 78).

A Magyar Bajnokság olyan volt amilyen, csak remélni tudjuk, hogy ennél csak színvonalasabb lesz a jövőben. Hogy egy mai klasszikust idézzek, erősen vigyázni kell, hogy ne fordulhasson elő előbb vagy utóbb az az arcpirító helyzet, hogy a Bajnokság előtt szereplő szám magasabb lesz, mint az indulói létszám számjegye. De, összességében egy jó időben, jó (bár kissé családias) hangulatban megrendezett versenyen vagyunk túl, ahol a résztvevők a három versenynap alatt szinte egytől-egyig 5-6 liter folyadékot, illetve mintegy fél liter vért (szúnyog invázió a Duna szigeten) vesztettek. Mindenesetre a bírók, az utolsó napon is kitettek magukért, csendben, hiba nélkül pörgették a ritmust, hatalmas fejlődés ez.

Azért, reméljük, hogy ennél csak jobb vár ránk a jövőben!

Hivatalos eredmények itt


Fotók: caddie.hu

2019.06.30.

Hozzászólások

LIX. Magyar Bajnokság 2019. - Kisoroszi Golf

A Magyar Golf Szövetség fényképei

2019.06.28-30.