Idén is elindul MatchPlay Ranglétra

5 éves hagyomány a Highlanden- A Budapest Highland Golf Club Közleménye -

A Budapest Highland Golf Club 2016-ban egy új versenysorozatot indított, illetve egy speciális klubranglistát alakított ki. Ez a Highland Match Play Ranglétra (továbbiakban Ranglétra).
Versenyt a klub 2020-ban is meghirdeti.

A jelen kiírás alapján történő versenyzés és a Ranglétra vezetése a 2020-as golfszezonban május 15. és szeptember 15. között folyamatos lesz. Ezt követően rájátszással dől el az első hely sorsa (ld. lejjebb).
A verseny egy-egy összecsapásának versenyzési formája: egyéni match play játék 9 lyukon. Az egyes összecsapások során a hendikep különbséget nem vesszük figyelembe! 

A jelen kiírás keretében lebonyolított versenyzésnek nincs külön nevezési díja, az a 9 lyukas pályára érvényes klubtagsággal rendelkező klubtagok számára ingyenes. A 9 lyukas pályára érvényes klubtagsággal nem rendelkező golfozóknak green fee-t kell váltani a versenyzésük alkalmával.

A Ranglétra vezetése

Az május 15-i induló Ranglétra sorrend: a kezdeti Ranglétrát a Club állítja össze. A Ranglétrára bármely golfozó felkerülhet, aki versenyzési szándékát jelzi és pályaalkalmassági vizsgával rendelkezik. Az induló Ranglétra sorrend összeállításánál a Club a játékosok hivatalosan nyilvántartott hendikep értékeit veszi figyelembe és a legalacsonyabb értéktől a legmagasabbig rendezi sorba a versenyzőket. Ha valaki a szezon során később kíván csatlakozni a Ranglétrához, akkor őt a Club helyezi fel a ranglétrára, a becsült játékerejéhez tartozó ranglétra helyhez képest öt helyezéssel hátrébb. A május 31. után csatlakozó játékosok nem vehetnek részt az év végi rájátszásban.

A Ranglétrán szereplő bármely játékos kihívhatja – a Club recepciójának egyidejű értesítése mellett – a maximum négy hellyel előtte lévő bármely másik játékost egy match play összecsapásra. A kihívott a kihívást köteles elfogadni és egy maximum egy hetes időintervallumban játék időpontot egyeztetni. Kivétel ez alól, ha már egy másik kihívás keretében leegyeztetett játék időpontja van, vagy átmenetileg nem tartózkodik állandó lakhelyén (vidéki, külföldi szabadság, munka, stb.). Ez utóbbi lehetőséggel a játékos maximum évente kétszer élhet.

A versenyben szereplőnek a 2020–as szezon alatt minimum 4 játékot kell teljesítenie. Ez alól a szabály alól a ranglétra tetejére kerülő játékosok kapnak felmentést, hiszen ők már nem tudnak felettük álló játékost kihívni.
Abban az esetben, ha a kihívó nyeri az összecsapást, vagy a kihívott nem fogadja el a kihívást, illetve nem jelenik meg a megbeszélt időpontban, a két játékos helyet cserél a ranglétrán. Ha a kihívott játékos nyeri az összecsapást, vagy döntetlen az eredmény, akkor sorrendjük nem változik.
Egy adott kihívás után ugyanazt a játékost nem lehet azonnal újra kihívni, csak egy másik játékos kihívását követően.
Abban az esetben, ha a kihívó helyet cserélt a kihívottal, akkor a kihívott azonnal nem kérhet visszavágót, előbb egy másik játékost kell kihívnia.
Bármely résztvevő bármikor kérheti törlését a Ranglétráról. A Club törölheti a Ranglétráról azt a játékost, aki egy éven belül kettőnél több alkalommal tér ki – indoklással – a kihívás elől, indoklás nélkül utasít el kihívást, vagy nem jelenik meg az összecsapáson.

A Highland Match Play Ranglétra Bajnok személyének eldöntése
Az év végi (szeptember 15-i) ranglétra sorrend alapján élen álló 8 játékos rájátszás keretében dönti el a bajnoki címet. A játék formája továbbra is egyéni match play 9 lyukon. A rájátszás során az első helyezett játszik a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, negyedik az ötödikkel, majd a győztesek egymás ellen: első párosítás győztese a negyedikkel, a második a harmadikkal. Az állva maradt két játékos vívja a döntőt. A végső győztes lesz a 2020-as Highland Match Play Ranglétra Bajnok.

Díjazás
A Highland Match Play Bajnok díja 100.000 Ft értékű Highland vásárlási utalvány, míg a második helyezett díja 50.000 Ft Highland vásárlási utalvány.

Különdíj
Az év során az alapszakaszban legtöbb győzelmet elért játékos különdíjazásban részesül, amelynek összege 50.000 Ft értékű Highland vásárlási utalvány.

Lebonyolítás
A Ranglétrát a Club tartja nyilván. Az egyénileg megszervezett, leegyeztetett összecsapásokat a Club recepcióján személyesen, vagy e-mailben (recepcio@highlandgolf.hu) az összecsapás előtti napig jelezni kell, majd az eredményt a játék után közvetlenül közölni kell a recepcióval. Ha egy játékost többen hívnak ki, akkor a kihívásokat abban a sorrendben kell teljesíteni, ahogy azok a klub recepcióján lejelentették.

A játék formája egyéni match play, ahol egy játékos játszik egy másik ellen 9 szakaszon, egyedi tee time foglalás alapján, kettejük által előre egyeztetett időpontban.

Részvételi feltételek:
amatőr státusz, pályaalkalmassági és szabályismereti vizsga megléte
pályahasználati jogosultság (klubtagság megléte, vagy green fee vásárlása)
EGA versenyzői kártya

Versenybizottság
Forgó Ferenc – ügyvezető
Szigeti Csaba – Head Pro
Mikulecz Mónika – lebonyolító


Fotó: AikenStandard

2020.05.08.

Hozzászólások