Honnan kell mérni a KÉT ütőhosszt?

"Bizony már csak az ökröm szarváig"


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Gyakran vita tárgya, hogy honnan kell mérni azokat a bizonyos ütőhosszokat, amin belül a labdát szabályosan ejthetjük. Az ejtésre, a viszonyítási pont és a legközelebbi teljes könnyítési pont megállapítására külön szabályok vonatkoznak - itt most csak az ütőhossz kimérésével foglalkozunk.

Büntetőütéssel.
(1) Piros büntetőterület, piros karós tilos (no play) zóna miatt oldalsó könnyítés esetén...
    - Attól a ponttól, ahol a labda a területre utoljára belépett.
Tehát: MINDIG a karók (a felfestés) vonalától. Azon belül attól a ponttól, ahol azt a labda keresztezte. NEM a labdától, nem ahol csobbant, nem ahol megtaláltuk, nem ahonnan kihalásztuk, nem a vízparttól, nem az erdő szegélyétől, nem a rézsű tetejétől, nem a fairway szélétől.

(2) Játszhatatlan labda miatt oldalsó könnyítés esetén...
    - A labdától.
Tehát: MINDIG csak a labdától. NEM onnan, ahol már megjátszható, nem onnan, ahol a zavar megszűnt. Ha két ütőn belül a helyzet változatlan, újabb büntetőért újabb két ütővel arrébb ejthetjük a labdát - vagy ha tehetjük, eleve válasszunk ehelyett más lehetőséget.

Emlékeztetőül:
- Ha a labda biztosan piros karós területen belül van, akkor érdektelen, hogy hol fekszik, sőt az sem baj, ha nem találjuk meg.
- Játszhatatlannak nyilvánítani csak a megtalált labdát lehet, amelyik nincs meg, az elveszett.
- Az oldalsó könnyítéshez a két ütőhosszt a viszonyítási ponttól oldalirányban kell kimérni, de nem közelebb a lyukhoz, mint maga a viszonyítási pont. A kimért terület méretét korlátozza, hogy milyen pályaterületen lehet.


Fotó: Reddit

2020.10.16.

Hozzászólások