Honnan hány méter?

Szakaszhosszak és távolságjelzők


Madártávlatból a Pannonia Golf & Country Club szakaszai

- Bodor Tanár úr jegyzete -


Gyakori kérdés, ha távolságokról beszélünk a golf pályán, azok honnan mérve értendők? Jellemzően e kérdés három helyzetben merül fel:
/a/ a szakasz hossza,
/b/ a greentől való távolság,
/c/ a lyukpozíció esetén.

(1) A szakasz hosszának mértéke:
Ha egy szakasz hossza mondjuk 410 méter, akkor az honnan 410? És meddig 410? Nyilván a greenig, de azon belül melyik részéig? Olyat is hallottam, hogy általában a green elejéig, kivéve a par3 szakaszokat, ahol a green közepéig.

A válasz egyértelmű, a Pályafelmérési Rendszer ezt szigorúan szabályozza. Minden szakaszt a legközelebbi yardra/méterre kerekített pontossággal kell felmérni, elütőkészletenként és nemenként külön-külön, a fixen rögzített mérési (nulla) ponttól mérve. A szakaszhossz, az a bizonyos 410 méter ennél a lebetonozott nullpontnál kezdődik, és a green közepénél végződik. Mindig, mindenhol és kivétel nélkül.

Érdekes:
A mérést légvonalban kell elvégezni a nyírt sáv fölött haladva, lehetőleg annak középvonalában, szükség szerint egy vagy két törésponttal. Noha a szakaszhosszt a green közepéig adjuk meg, mérni soha nem ahhoz képest mérjük. Hanem mindig mérünk egy távolságot a green elejéhez, egyet pedig a végéhez, és a kettő átlaga adja meg a hosszt a green közepéig.

(2) Távolság a greentől:
Ha egy 100 méteres távolságjelző karónál állunk, akkor mitől vagyunk 100 méterre? A green elejétől vagy a közepétől? Netán a zászlótól? Nem, attól nem lehet, a lyuk mindig máshol van.

A távolságjelző karók kizárólag a klubok figyelmessége folytán vannak a pályán. Golf Szabályok szerint nem kötelezők, nincs is szabály sem a kihelyezésükre, sem a távolság visszamérésének módjára. Így fordulhat elő, hogy a távolságjelző karó, az a bizonyos 100 méter egyes kluboknál a green elejéhez, más kluboknál a green közepéhez adja meg a hátralévő távolságot.

Történelmileg az volt a jellemző, hogy mindig a green elejétől kezdték visszamérni a távolságot ugyanonnan, ahonnan a lyukpozíciót is mérték. Így bonyolult aritmetikai jógagyakorlatok nélkül megtudhatta a golfozó, hogy milyen messze van a zászlótól. Ha a karó 100m, a lyuk pedig elölről 15m, akkor a távolság 115m. Egyszerű összeadás.

Ennek akkor volt jelentősége, amikor még nem voltak távolságmérő eszközök, vagy amikor már voltak, a használatukat szabály vagy a versenykiírás tiltotta. Manapság, a különféle távolságmérő és földrajzi helyzetmeghatározó kütyük korszakában a játékosok becslés helyett pontos mérési adatokra támaszkodhatnak. A távolságjelző karókat ugyan nem használják fel tűzifának, de egyre inkább elterjedt, hogy a szakaszhossz mérésével összhangban a green közepétől visszamérve helyezik ki.

Megjegyzés:
Egyes pályákon a távolságokat nemcsak jelzőkarókon adják meg, hanem a pályán fixen beépített eszközökön, mozdíthatatlan akadályokon, például a locsolófejeken is. Van úgy, hogy nem is egy, hanem három távolságot festenek rá; a green elejéhez, közepéhez és végéhez képest.

(3) A lyuk helyzete:
Szabályosan a lyuk helyzetét három számjeggyel kell megadni; /F/ távolság a green elejétől, /L,R/ távolság a green közelebbi oldalától, /D/ a green mélysége. Nemzetközi jelzéssel például: F20,L12,D30. Ahol a betűk a front, left (vagy right) és depth rövidítései, a számok pedig a helyi mértékegységekben (yard, méter) értendők.

Mióta a távolságmérők használata megengedett, a valaha létfontosságú "pin pozíció" fontossága már nem is annyira lét. Ehhez hozzájárul, hogy a green közepétől mért távolságjelzők esetén a zászló távolságának kimatekozása macerás, sőt ha nincs megadva a green mélysége, még lehetetlen is.


Fotó: PannoniaGCC

2021.04.18.

Hozzászólások