Holnap újabb Major

Long Island-i csata

- Huszti György beharangozó írása -

Holnap veszi kezdetét a négy major torna idei második versenye a PGA Championship. Az  1916-ban alapított eseményt idén a Bethpage Black Course-on rendezik a New York állambéli Farmingdale-ben. A helyszín most debütál a PGA Champ' tekintetében, ugyanakkor ez a pálya adott otthont az US Open-nek két alkalommal is (2002, 2009), illetve 2024-ben itt fogják megrendezni a Ryder Cup-ot. Ez lesz a 101. PGA Championship, érdekesség hogy 1957-ig MatchPlay formátumban játszották, 1958-tól StrokePlay a játékforma.

Az idei négynapos versenyre május 16-19. között kerül sor. Korábban minden évben ez volt a majorok záró (negyedik) versenye és az amerikai Labor Day előtti hétvégén rendezték (augusztusban), idén azonban előre ugrik és a májusi Memorial Day előtt rendezik meg. A verseny győztese, amellett hogy 1 980 000 dollárral lesz gazdagabb (össznyeremény 11 millió dollár), a következő évek versenyeire is bebiztosítja magát (hasonlóan a többi major versenyhez). Hiszen a nyertes a következő három évben meghívást kap a másik három majorra, illetve karrierje végéig a PGA Championship-re. Emellett 5 évig garantált PGA kártyát kap, és hét évre garantált a European Tour kártyája is. A PGA az egyetlen major amelyen amatőr játékos nem szerezhet indulási jogot, tekintve a nevére is (Profi Golfozók Szövetségének Bajnoksága) így tehát, idén is 156 profi játékos indul neki, hogy megküzdjön a híres Wanamaker Trófeáért.

Jellemzően az USA keleti partvidékén rendezik a versenyt, utoljára 21 éve volt a másik oldalon megtartva (Seattle-ben). A tavalyi győztes Brooks Koepka, aki mínusz tizenhatot játszva, mindössze két ütéssel előzte meg Tiger Woods-ot. Az abszolút csúcstartók 5-5 győzelemmel Jack Nicklaus és Walter Hagen, őket érhetné utol Tiger Woods aki jelenleg négy PGA Champ győzelemmel rendelkezik (1999, 2000, 2006, 2007).

Nagy érdeklődéssel várjuk, idén ki emelheti magasba a Wanamaker Trófeát, a világ talán legerősebb mezőnyét felvonultató golfversenyén. Természetesen a major versenyt kiemelt figyelem kíséri oldalunkon.


Fotók forrása: PGAtour

 

2019.05.15.

Hozzászólások