Hol van a térde kalácsa?

Ejtés térdmagasságból


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Nem tudunk ejteni!
Úgy értem, hogy szabályosan nem. Versenyen mint bíró, versenykörben mint játékos alig látok jó ejtést. Tisztelet a kivételnek.

Általában egyenes állásban, ferdén nyújtott lógó karral ejtünk. Jó esetben comb, de inkább csípő vagy derék magasságból. Lehet, hogy az öregeknél ezt a vállmagasságból ejtés évtizedes megszokása okozza, az újak pedig ezt látván azt hiszik, hogy így kell. Ha szólok, hogy térdmagasságból kellene, akkor csodálkozva kérdeznek vissza, hogy "Miért, ez nem onnan volt?". Hát fölülről nézve minden térdmagasságnak látszik, ami azonban oldalról nézve messze nem az.

A lényeg:
Az ember nem csimpánz, a karja nem ér a térdéig. A térdmagasságból való ejtéshez tehát mindig le kell hajolni. Nem elég megroggyanni vagy egy kicsit meggörnyedni. HAJOLNI kell.

A javasolt eljárás:
(1) A kezünkben tartott labdát ÉRINTSÜK a térdünkhöz. Mindegy, hogy nyújtott vagy behajlított karral. Ezzel elérjük, hogy lehajoljunk a megfelelő magasságba.
(2) A magasságot megtartva MOZDÍTSUK el a kezünket (s vele a labdát) egy arasznyival bármely irányba, előre vagy oldalra azon hely fölé, ahová ejteni akarunk. A célzott ejtés nem tilos.
(3) Azután ENGEDJÜK el a labdát.

Jó esetben ezzel kész. Lehetséges problémák:
- Ha a labda a cipőnkre esik, és onnan pattan a talajra, akkor az ejtés szabálytalan, és a labdát büntetés nélkül újra kell ejteni.
- Ha a labda a talajra esik, de nekigurul a cipőnknek, és az megállítja, akkor az ejtés szabályos, és a labdát onnan kell megjátszani.
- Ha ellépünk a labda mellől, és attól az elmozdul, akkor büntetés nincs, és a labdát vissza kell helyezni.
- Ha a szabálytalanul ejtett labdát nem ejtjük újra, vagy az elmozdult labdát nem helyezzük vissza, hanem megjátsszuk, akkor az ütés érvényes, de két büntetőt fel kell írnunk, mivel rossz (idegen) helyről játszottunk.


Fotó: GolfDigest

2023.10.24.

Hozzászólások