Hol van a gurítóterület határa?

Grínen-innen


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Meddig még általános, és mikortól már gurító a terület? Másképpen hol van a fairway (golfozóknak nyírt sáv, tengerészeknek hajózóút) és a green (golfozóknak gurítóterület, mindenki másnak zöld) határa?
Mint tudjuk, a kérdés nem lényegtelen, mert jelentősen eltérő szabályok vonatkoznak ezekre a területekre, akár a labda felvételére, megtisztítására, helyezésére, ejtésére, könnyítési lehetőségekre, sérülések javítására, eltalált, elmozdított labda esetén követendő eljárásra, a labda megjátszhatóságára, stb.

Általában a határvonal jól látható, de mégis előfordulhatnak vitás esetek, ezért érdemes tisztázni.

(1) Meddig tart a green?
- Szabály, hogy a fű magasságának a green teljes területén azonosnak kell lennie.
- Vitás helyzetben a lyuktól indulunk el, onnan kifelé haladva a green bármely irányban addig tart, ameddig a fű magassága pontosan ugyanannyi, mint ami a lyuknál volt. Nem számítva a nyilvánvaló sérüléseket. Ahol a fű már magasabb, az már nem green. Ebben a kérdésben nem szabad a fű színe alapján dönteni.

(2) A green határának megjelölése.
- Előfordulhat, hogy néha ez a határ nehezen megállapítható, például amikor a szegélyen a fű hasonló magasságúra van vágva.
- Ilyenkor a Bizottság pontozott vonal felfestésével jelölheti meg a green határát. Helyi szabályban kell definiálni a pontok színét (fehér, szürke), elhelyezkedését (hogy a greenen belül, vagy kívül vannak), és zavaró hatását (hogy nem tekinthetők könnyítésre jogosító tényezőnek).

(3) A szegély státusza.
- A green körüli fringe (szegély) vagy apron (kötény) átmenet a fairway és a green között. Ezen a fű magassága (1/4 inch) nagyjából félúton van a green (1/8 inch) és a fairway (1/2 inch) magassága között. Ami általában el is dönti a vitát.
Fontos: A szegély nem a gurító, hanem az általános területhez tatozik, tehát a green szabályai nem vonatkoznak rá.

(4) Kettős greenek szétválasztása.
- A kettős (double) greenek, amelyeken más-más szakaszról megjátszható két külön lyuk van, nem csak fizikailag egységesek, hanem szabály szerint is. Akármelyik szakaszhoz tartozó lyukat játsszuk meg rajta, a teljes gurító terület ahhoz a szakaszhoz tartozó saját green.
- A Bizottság dönthet úgy, hogy a lyukak szerint a greent két térfélre osztja. Ez esetben a határvonalat meg kell jelölnie, karókkal vagy felfestéssel (pontozott vonal). Ilyenkor a másik térfélre tévedt labdánk idegen greenen van, ezért nem játszható meg, helyette kötelező büntetés nélküli könnyítést igénybe venni. 

(5) Pályasérülések a green határán.
- A green sem mentes a sérülésektől. A fű kipusztulhat, a pályagép legyalulhatja a gyepet, állatok megrongálhatják, stb. Ezeket általában javítás alatt álló területnek (GUR) minősítik, és körülfestéssel jelölik.
- Gond akkor van, ha a sérült terület a green határára esik, egyik része a gurító, másik része az általános területre. Ilyenkor nem mindegy, hogy a labda hol van, mert másképp kell a könnyítést végrehajtani. Ha a sérülés miatt nem állapítható meg a green határa, akkor pontozott vonal felfestésével meg kell jelölni. Ennek hiányában, ha a helyzet nem egyértelmű, bírót kell hívni.

(6) Mikor van a labda a greenen?
- Ha a labda bármely része érinti a greent, akkor már rajta van. Ha a labda egy része a greenen, más része az általános területen van, akkor a labda a greenen van.


Fotó: GolfMagic

2021.03.23.

Hozzászólások