Hol kell a mit mérni?

Hagyományos különdíjak


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Vannak olyan versenyek, amelyeken a megjátszott eredménytől független különdíjakat is szoktak osztani. Ezeknek feltételeit a kiírásban kell egyértelműen rögzíteni, mert a Golf Szabályokban nem szerepelnek. Előfordulnak azonban hagyományos különdíjak, amelyeknek feltételei közismertek, ezért a kiírás azokat nem részletezi. De azért valahol ezek is le vannak írva.

(1) Leghosszabb kezdőütés (longest drive)
Jellemzően külön férfi és női kategóriában díjazzák. Mindenkinek a saját elütőjéről kell játszani. Csak a fairway-n nyugalomba került labdák vehetők figyelembe. Az ütések hosszát nem kötelező lemérni.
- Én Lőrincen nyertem leghosszabb kezdőütést 145 méterrel. Olyan baromi szél volt, hogy a hosszabb labdák egyike sem volt a fairway-n. Az enyém viszont leesett, mielőtt lemehetett volna róla.
- Tatán egyik játékos labdája a fairway-n landolt, a másiké viszont kissé távolabb, egy patakban. Némi tanácstalankodás után a jelzőtáblát a patak partjára tűzték le, ahol a labda keresztezte a vízakadály határát. A szabály nem ismerete folytán a díjat jogtalanul vitte haza a másik játékos.
- Egy játékos a rough-ba ütött labdája alapján igényelte a leghosszabb ütés díját. Amikor közölték vele, hogy csak a fairway-n fekvő labdák számítanak, arra hivatkozott, hogy hol van ez leírva, mert a Versenykiírásban nem szerepel. Nem is kell, hagyományos különdíjról lévén szó, ez a feltétel köztudott. Egyébként több helyen is le van írva, például a Golf Digest-ben: "Longest drive ...The object is to hit the longest and straightest drive during the course of play. In order to win the contest, a golfer’s shot must be in the fairway when it comes to rest...".

(2) Legközelebb a zászlórúdhoz (nearest the pin, closest to the pin)
Par 3-as szakasz kezdőütésére vonatkozik. A távolságot centiméter pontossággal kell mérni, a labda lyukhoz közelebbi oldalától a zászlórúd labdához közelebbi oldaláig. Azonos távolság esetén holtverseny van. Hiba, ha a hosszt nem a zászlórúdtól, hanem a lyuk peremétől mérik.
Vitatott, hogy az egyből a lyukba került labda nulla távolsággal elnyeri-e a legközelebb a zászlórúdhoz díjat. Erre nincs szabály, általában az a szokás, hogy ha nincs külön díj kitűzve az egyből a lyukba ütésre, akkor elnyeri, ha viszont van, akkor csak azt kapja meg, és a legközelebb a zászlóhoz díjat az utána következő kapja.

(3) Egyből a lyukba (hole in one)
Ez úgy értendő, hogy a labdát a szakaszon egyetlen ütéssel kell a lyukba juttatni. Tehát ha az ideiglenes labda kerül a lyukba, az nem "hole in one", mert ha játékba kerül, akkor már a harmadik ütés lesz.
Komolyabb díjak (pl. autó) esetén a feltételeket külön leírásban szabályozzák, és a helyszínen állandóan közjegyző tartózkodik, aki felügyeli a szabályok betartását, és azonosítja a nyertest. Egyszerűbb díjakat az eredménykártya kiértékelése alapján is el lehet nyerni.

(4) Legközelebb a vonalhoz (nearest the line)
Lényege, hogy az a kezdőütés nyeri el, amely legközelebb van a fairway közepéhez. A középvonalat felfestéssel vagy kifeszített kötéllel jelölik a várható földetérési zónában. A vonal mellett a fairway-n fekvő labdák vesznek részt a versenyben. A vonal előtt, vagy a vonalon túl fekvő labdák nem érvényesek. Nálunk ritka díj, én személyesen 20 év alatt mindössze két versenyen találkoztam vele.

 

2023.05.25.

Hozzászólások