Hol a pénz?

Csak abban a statisztikában hiszek...- Véh Balázs VBlogja -

„That is money!” hallani sokszor a PGA versenyek közvetítéseiben a kommentátoroktól. Na de mégis, mi az a különbség, amivel a hétvégente dollármilliókat kereső élmezőny jobb nálunk, amatőr klub golfozóknál?

Mint általában, a válasz keresésében most is a statisztikához nyúlok. Tapasztalati úton bizonyítottnak veszem azt, hogy a PGA Tour mezőnye játssza a legjobban ezt a sportot, ezért a saját mutatóimat megpróbálom összevetni az övéikkel. Könnyű dolgom van, hiszen a PGA gyakorlatilag minden mért számadatot transzparensen elérhetővé tesz a pgatour.com weboldalon.

A túrán átlagosan 6600 métert küzdenek le 18 szakaszon, ezzel szemben a sárga elütőről az öt leglátogatottabb hazai pálya hosszának 5800 méter a középértéke. Durván szakaszonként 45 méter a különbség.

Kezdjük az elején, a drive rögtön egy sarkalatos pont. A legjobb profi játékosok átlagosan egy 275 méteres ütéssel kezdenek a tee-ről. Van persze, aki sokkal hosszabb, a legjobban most a fizikus DeChambeau áll a maga 294 méteres bombájával. Mindenesetre egyből kitűnik, hogy ebben a kategóriában nem pusztán ledolgozzák az elütőn kapott hátrányt, hanem jócskán ránk is vernek még vagy két-három ütőnyit. Az viszont meglepő, hogy a pontosságukban nincs akkora különbség, mindössze 60% körül találják el a fairway-t. 

Bár a televízióban szinte csak jó ütéseket látni, a green-ek közelítése a tour-on sem makulátlan. Olyannyira nem, hogy kedvenceink háromból átlagosan kétszer ütik fel a lasztit a zöldre! Igaz viszont, hogy amikor hibáznak, akkor is szinte mindig 25 méteren belüli a tévedés. 

És itt van a kutya elásva. A green körüli chip ütéseik az a kategória, amiben a legnagyobb a különbség. Tízből hatszor ugyanis ezekből úgynevezett up&down következik, azaz megússzák egy putt-tal! Ebben a műfajban idén Rory a legjobb 70% feletti mutatóval! Ez a mi szintünkön ritkán jobb 10%-nál!

A PGA Tour Up&Down statisztikája

Végül az i-ra a pontot az teszi fel, hogy Ők a puttert cirka 29 alkalommal veszik csak elő. Ez különösen impozáns annak fényében, hogy az egyébként az itthon megszokottnál jóval nagyobb és gyorsabb gurító felületeken játszanak, és az átlagos kezdőtáv közel 10 méterre van a zászlótól.

Tehát mindenben sokkal jobbak. A kérdés csak annyi, hogy melyik kategóriában van a legtöbb esélyünk fejlődni. A válaszadás lehetőségét a tisztelt olvasóra bízom!


Fotó: GolfDigest MiddleEast

2020.04.12.

Hozzászólások