Hogyan látnak minket 800 km-ről

Lengyel - Magyar két jóbarát?


 
Lengyelország egyik legolvasottabb golfblogjában, a 4Golfers-ben megjelent lengyel nyelvű írás, Tomek Kieczka tollából.


A magyarok - a lengyelekhez hasonlóan - nem értik a golf mibenlétét. Magyarországon valószínűleg még kevésbé, mint Lengyelországban, tekintettel Magyarország elhelyezkedésére, Ausztria közelségére, ahol a golf megabiznisz, de a magyarok nem igazán foglalkoznak ezzel.

“Lengyel magyar két jóbarát”. Engem kissé idegesít ez a mondás, mert történelmileg nem indokolt (számomra), és véleményem szerint a magyarokhoz sem különösebben áll ez közel. Tudom, hogy itt sok honfitársam ellenszenvének teszem ki magam, akik azonosulnak ezzel a mondással, de nekem ezt nehéz megtennem. A magyarok (és én gyakran járok oda) nem nagyon szeretnek minket. Mi pedig sokkal jobban szeretjük a szlovákokat, akiket a magyarok nem különösebben kedvelnek, ami történelmi szempontból talán indokolt.

Van azonban egy dolog, ahol ez a mondás megkérdőjelezhetetlenül működik és ez a golf...vagy inkább a golf megértésének hiánya.

Ez olyannyira igaz, hogy a közelmúltban az egyik kedvenc balatoni "kilencesem" (Imperial Golf Balaton)  csődbe ment játékoshiány miatt. El lehet ezt képzelni? Egy pálya, amely teljes egészében Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciójának - a Balatonnak - partjai mentén fekszik?

A magyaroknak vannak érdekes pályái. Kevés van belőlük, de a legtöbb érdekes hely, az egyik ilyen a Balaton Golf. Na, nem feltétlen azért, mert ez egy olyan pálya, amelyre a látogatás után azt mondod: WOW. Amikor elöször látogattam el erre a helyre, nagy elvárásaim voltak. Egy gyönyörű nagy tó a közelben, egy fenyőerdő, fantasztikus természeti adottságok. Miután lejátszottam (és később visszatértem néhányszor), egy dolog már biztos. Azt hiszem, a közel 300 meglátogatott golfpálya közül egyik sem váltott ki belőlem ilyen extrém érzelmeket.

Részletesebben: Az első kilenc lyuk az egyik leggyengébb, amin valaha játszottam. Megjegyzés: nem, nem azért, mert csúnyák. A Fairway nem rossz, de semmi különös. A probléma a köztes terekkel van. Ezek csak sekély tavak, benőtt bozótos, bambuszok és minden, ami egy tó partján nő. A lényeg az, hogy ha nem a Fairway közepén játszol, akkor nem igazán látod, hol játszol, vagy hol vagy éppen.

És amikor az 9 lyuk után eleged lesz a golfozásból az egész napra, akkor ráfordulsz a második „kilencre”, és – beleszeretsz. Belépsz egy fenyőerdőbe, dombos terepen játszol, és a szakaszok egy fantasztikus erdő közepéből vannak kifaragva, ahonnan a kék Balaton tárul eléd. Azt kell, hogy mondjam, ha ez egy kilenclyukú pálya lenne (10-18) a legjobb "kilences" lehetne, amivel valaha találkoztam.

A második kilenc kicsit magasabban van, mint az első, innen egészen mesés a balatoni panoráma. Ráadásul a pályán van az egyik legfurcsább lyuk, amit valaha is játszottam. A 13-as, amely egy nagyon mély bányagödör körül fut, szinte egy kanyon. Az út jobb oldala befelé hajlik, és onnan nagyjából minden le is gurul. Itt közel voltam ahhoz, hogy elveszítsem szeretett bag-emet és új Mizuno készletemet. Az utolsó pillanatban kaptam el a trolley-m, mielőtt az a több tucat méter mély gödörbe gurult volna.

A pálya nagyon magával ragadó, nincs olyan balatoni látogatásom, hogy ne jártam volna ezen a helyen.

De most evezzünk át a Balaton nyugati partjára. Ne feledjük, hogy sok idősebb lengyel golfozó számára anno a Balaton helyettesítette a nyugatot. Sokan, sokszor jártunk ott, de szerencsére több éve van erre más (igazi) lehetőség is. 

Ugyanakkor ha a Zala Springs Golf Resortra látogatunk, kicsit olyan mintha nyugaton lennénk. A bájos Zalacsány faluban található ez a csodálatos üdülőhely, amely ötvözi a festői vidéki környezetet a vendégek optimális kényelmével. Nagyszerű golfpálya, kiváló szállodai körülmények, remek étterem, komplett golfshop.

Ez a 160 hektáros exkluzív komplexum a Zala folyó mentén található. Itt épült meg - Robert Trent Jones II tervei alapján - egy 18 szakaszos bajnoki golfpálya, amely az ajánlatokban barátságosként szerepel, és amely véleményünk szerint egy nagyon igényes terület. Szépen domboruló, egyáltalán nem széles Fairway-ek. Néhány igazán nehéz szakasszal. A környezet, és annak ápoltsága azonban minden haragot azonnal eloszlat egy-egy rosszabb játék után. Kétszer játszottunk egy napon belül, és mindkétszer találkoztunk szarvasokkal a pályán. A természet közelsége a modern indusztriális stílusú klubház és a golfpálya körül gyönyörűen elhelyezett luxus apartmanok kombinációja lenyűgöző benyomást kelt.

Magyarország bortermelőként nagy hagyományokkal rendelkezik. Az egyik legjobb bortermelő vidék a Balaton, illetve Zala, ahová a helyi termelők gyakran térnek haza érmekkel, szerte a világ különböző helyeiről. Számos borkóstoló helyet találni a pálya közelében, de a Resort fantasztikus éttermében is.

Zala remek hely egy hosszabb nyaraláshoz is. Annyi látnivaló van, hogy lehetetlen megunni. A golfozóknak 70 km-es körzetben lehetősége nyílik a játékra akár 4 különböző ország (magyar, horvát, osztrák, szlovén) több nagyon szép pályáján is.

Összességében őszintén tudom ajánlani a balatoni nyaralást a golfozóknak. A már említett Balaton Golf és a fantasztikus Zala Springs a Balaton nyugati részén olyan helyek, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni. A „magyar tenger” által kínált attrakciókkal kombinálva tiszta lelkiismerettel ajánlom, hiszen nem kell senkinek sem a magyar ételt, vagy a magyar bort bemutatnom.

2023.03.12.

Hozzászólások