Hogyan javítsuk a labdanyomokat?

Ne ásd ki, inkább temesd be


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Tudom, hogy Magyarországon egy labdanyomot kijavító játékosra úgy tekintenek, mint a sztrájktörőre, aki a pályakarbantartó munkások állását veszélyezteti. Ezért egy átlagos gurítóterület egy rendes napi használat után úgy néz ki, mint a Hold felszíne.

Én még úgy tanultam, hogy minden golfozónak két labdanyomot kell kijavítania, a sajátját, valamint egy másik játékosét, aki az övét korábban ott hagyta. Volt idő, amikor a versenyen az indító kérte a játékosoktól a gyepjavító villa felmutatását. Akinek nem volt, annak adott egyet a klub emblémájával. Ingyen.

Még ma is emlékszem életem első saját labdanyomára, amire hosszú küzdelem után tettem szert. Ez kezdetben nem is olyan könnyű, a közelről bénán felszenvedett labdák nem hagynak nyomot. De az elsőhöz boldogan hajoltam le, feltűnően hosszan és alaposan javítgattam, hogy mindenki lássa, ezt az én labdám okozta, tehát elég messziről és elég magas ívben sikerült eltalálnom a green-t ahhoz, hogy a becsapódásnak nyoma maradjon. Igaz, nem túl közel a zászlóhoz, de ez akkor nem volt olyan fontos.

Ez az érzés már csak emlék, de a labdanyomokat azóta is szorgosan javítgatom. Időnként a játékostársak furcsán néznek rám, hogy mit szöszmötölök ottan. Egyiküknek egyszer félénken felvetettem, hogy miért nem javít ő is, amire a legnagyobb természetességgel azt válaszolta, hogy az ő labdája nem hagyott nyomot. Őszintén meglepődött, amikor megtudta tőlem, hogy nem csak a saját labdanyomát illik kijavítania. Jóravaló golfozó volt, és elnézést kért, hogy neki eddig nem ezt tanították.

Azért a helyzet valamennyire biztató, nem vagyok egyedül. Rajtam kívül vannak jó páran, akik következetesen javítják a labdanyomokat.

Láttam olyanokat, akik azzal kísérleteztek, hogy a mélyedésnek alányúltak, és a kráter fenekét felfelé tolva próbálták meg szintbe hozni a gyeppel. Ha sikerült nekik, akkor egy kis kopasz terület jött létre a green-en. A talajt hozták a felszínre, ahelyett hogy a mélyedést gyeppel tömték volna be. Láttam viszont született tehetségeket, akik gyepjavító villa nélkül pusztán a gurítóütővel képesek a labdanyom helyreállítására, az ütőfej élével gyöngéden körbe kalapálgatva a krátert, ami nem akárkinek sikerül.


A labdanyom javításának helyes módja:
- Szúrjuk be a gyepjavító villát a labdanyom mögé.
- Húzzuk vele a gyepet a kráter közepe felé.
- Ismételjük meg ezt a nyom körül minden oldalról.
- Lágyan nyomkodjuk le a javított területet a gurítóütő fejével.


Mottó: "A labdanyomot nem kiásni, hanem betemetni kell!"


Fotó: Pinterest
Videó: R&E

2021.08.19.

Hozzászólások