Hendikep módosító körülmények

Aktív és Inaktív időszakok hazánkban


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A hendikep módosítás nem a Golf Szabályok hatáskörébe tartozik, hanem arról a WHS hendikep Szabályzat rendelkezik. Alapelve, hogy minél több, lehetőleg minden lejátszott kör eredménye hendikep módosító legyen. Azonban nem minden kör alkalmas hendikep módosításra.

(1) Éghajlati korlátok
Bizonyos éghajlati viszonyok között nem lehet reális eredményt megjátszani. Az évnek azt a részét, amikor az éghajlat nem teszi lehetővé a hendikep módosítást, inaktív időszaknak nevezzük. Nyilvánvalóan ez földrajzilag eltérő, pl. más Finnországban, mint Ausztráliában. Ennek ellentéte az aktív időszak.
- Magyarországon az INAKTÍV időszak minden évben DECEMBER 1. és az azt követő FEBRUÁR 28/29. között van. Az inaktív időszakban semmilyen eredmény nem tekinthető hendikep módosításra elfogadhatónak. Akkor sem adható le, ha egyébként megfelelne az elfogadhatóság feltételeinek. Ha a játékos mégis leadja, akkor nem vehető figyelembe. Egyéb következményei nincsenek. A külföldön, az ottani aktív időszakban elért eredményeket azonban kötelező hendikep módosításra leadni a hazai anyaklubnál.
- Az AKTÍV időszak az év inaktív időszakon kívüli, tehát MÁRCIUS 1. és NOVEMBER 30. közötti része. Az aktív időszakban minden magyar pályán megjátszott eredményt kötelező leadni, amely kielégíti az elfogadhatóság kritériumait. Ha a játékos ezt elmulasztja, büntető eredmény kerül a hendikep történetébe.
- Az aktív időszak eleje és vége KEDVEZMÉNYEZETT időszak, amely minden évben a teljes MÁRCIUS és NOVEMBER hónap. A kedvezményezett időszakon belül a kedvező fekvést a klubok szükség szerint alkalmazhatják a megfelelő helyi szabály hatályba léptetésével adott versenyre, napra, napokra, és az így megjátszott eredmények hendikep módosításra elfogadhatók, és leadásuk kötelező.

(2) Pályaviszonyok miatti korlátok
Ha csak alkalmi és helyi rendellenes körülmények akadályozzák a tisztességes játékot, az érintett pályarészek egyszerűen javítás alatt álló területnek minősíthetők, és a hendikep módosítást nem befolyásolják.
Azonban időnként olyan kedvezőtlen feltételek, mind például erős havazás, tavaszi olvadás, tartós esőzés, rendkívüli hőség is megrongálhatják a pályát, vagy lehetetlenné tehetik a pályagépek mozgását.
Ha ezek a pálya nagyobb területeire kiterjednek, alkalmazható a kedvező fekvés helyi szabálya, amit azonnal vissza kell vonni, mihelyt a körülmények lehetővé teszik.
- A KEDVEZŐ FEKVÉS szabálya a hendikep módosítás szempontjából arra szolgál, hogy ha a pálya állapota nem teszi lehetővé reális eredmények megjátszását, akkor egy könnyítés alkalmazásával ez mégis megközelíthető legyen.
- Lényege, hogy a kedvezőtlen fekvésben lévő labdát büntetés nélkül át lehet helyezni egy másik fekvésbe.
- A könnyítés csak az általános területen és azon belül a rövidre nyírt részeken alkalmazható vagy az egész pályán, vagy korlátozva annak meghatározott szakaszaira. Az áthelyezés csak meghatározott (pl. ütőhossz, kártyaméret) távolságon belül engedélyezett.
- A kedvezményezett időszakon KÍVÜLI AKTÍV időszakban alkalmazott kedvező fekvés esetén a megjátszott eredmények hendikep módosításra nem fogadhatók el.
- A KEDVEZMÉNYEZETT időszakban alkalmazott kedvező fekvés esetén a megjátszott eredményeket hendikep módosításra kötelező leadni.
- Ha a KEDVEZMÉNYEZETT időszakban a fennálló játékviszonyok a kedvező fekvés ellenére sem teszik lehetővé a reális eredményeket, akkor a hendikep módosítás felfüggesztéséhez az MGSZ előzetes engedélyét kell kérni.


Fotó: LiveAbout

2021.11.02.

Hozzászólások