Hektikus dráma, könnyek és mosoly

Rájátszás döntött 54 szakasz után


- Huszti György írása -


Az élet a legnagyobb rendező, élhetnék ezzel az elcsépelt klisével, de a 60. Magyar Bajnokság férfi küzdelmeinek zárónapja valóban hollywoodi rendezésben tárult a balatoni panoráma szélesvásznára. 
De, még mielőtt a férfiakra kanyarodnánk…

Ladies first:
Itt nem igazán volt sok kérdés, persze már az első nap előtt sem, hiszen Vadkerti Adél zsinórban negyedik bajnoki címe gyakorlatilag borítékolható volt. Adél, esélyeshez méltóan 12 ütés előnnyel lett ismét Bajnok, három nap alatt plusz egyes teljesítménye az overall győzelemre is elég lett volna (ha lett volna ilyen kategória). Jaczkovics Emmát és Kiss Polett Karolinát is “el lehetett képzelni” a dobogón a verseny előtti esély latolgatáskor, ha váratlan meglepetést keresünk akkor az az, hogy Berkenyei Daniella nem ért oda, őszintén reméljük, hogy a junior női játékos, még ebben a szezonban visszatalál régi önmagához és score-jaihoz. Ugyanakkor a női mezőny pozítiv meglepetése mindenképpen Jaczkovics Emma első napi plusz egyes köre volt, amellyel 18 szakaszt követően mindössze egyetlen ütésre volt a Bajnoknőtől, Adél negyedik Bajnoki címéhez ezúton is szívből gratulálunk!

A férfi mezőnyről:
A vasárnapi zárókörre úgy futott neki a “csapat”, hogy a profi státuszra készülő Csányi Olivér -1, a nehézbombázó ifj. Sárközi Richárd +2, a hazai pálya üdvöskéje Kötél Bence +3, míg az újdonsült golfmanager Rózsa Dávid +4 eredménnyel várhatta a déli harangszót. És aztán ez a négy fiatalember valami egészen elképesztő drámát és katarzist vitt véghez a vasárnapi kellemesen lágy koradélutánban. A záró flightban Olivér és Bence is két-két Birdie-vel nyitott és  ekkor úgy tűnt, itt a vége, itt a két fiatal sportember valamelyike emelheti majd magasba a bajnoki serleget. De aztán Olivér egy kicsit “szétcsúszott” (három szakaszon plusz öt) eközben a “kis” Ricsi 9 Par-t húzott zsinórban és Dávid Birdie kezdés után 8 Par-al mínuszban fordult. Hirtelen minden nyitott lett, majd Ricsi letriplázta a bányát...de nem úgy ahogy egy átlag golfozó szokta, egy-két labdavesztéssel, Ő előbb mellégurította a 60 centis Bogey putt-ját, majd fél lábon állva a következőt is, így tripla lett, ekkor azt gondoltuk Ő kiszáll a versengésből, de minden-mindegy alapon a következő két szakaszt lebirdiezte és hipp-hopp már újra ugrásnyira volt a serlegtől. Dávid az utolsó szakasz előtt összetett plusz kettőben állt, a többiek ekkor plusz négyben és úgy tűnt a Pannonia golfigazgatója behúzza, de 70 centiről kimaradt a Par putt. A záró flight, amelyet népes “tömeg” kisért, a LiveScore-nak köszönhetően pontosan tudta, hogy mivel mindannyian egy-egy ütés hátrányban vannak a Leader előtt, számukra csak egy Birdie hozhat megnyugvást és PlayOff-ot. Természetesen mindannyian megpróbálták, de ez csak Olivérnek sikerült, így az egykori két jóbarát indulhatott neki egy kisebb-nagyobb pihenőt követően a rájátszásnak a szépszámú nézősereg előtt a kilences szakaszon. Eközben a két fiatalnál Ricsinél és Bencénél egy kicsit eltört a mécses, mindketten úgy érezték nagyon-nagyon közel voltak, és Ők rontották el a bajnoki címért folytatott csatát. Szeretném gyorsan megnyugtatni mindkettőjüket, számukra nem ez volt az utolsó csata, amelyet a hazai “Szent Grálért”  vívtak és biztos vagyok benne, hogy mindketten felemelhetik még azt a pályafutásuk során. Nem úgy mint Rózsa Dávid, aki idén bevalottan alighanem az utolsó amatőr évének rugaszkodott neki és úgy ugrott ki az irodából játszani ide, hogy csütörtökön a gyakorlónapon egy volt munkatársa ugrott be helyette, hogy helyettesítse, és holnap (hétfő) reggel nyolckor már Ő nyitja a Pannoniát.

A következő sorokat csak azért írom le, mert NEM Ő nyerte meg a rájátszást (vízbe fat-elte az első ütését) és nem lett háromszoros Magyar Bajnok: Sokkal több TISZTELETET!
A hazai golfban sajnos divat lett az elmúlt években relativizálni egymás eredményeit és néha talán kissé nagyképűen megkérdőjelezni az elért eredményeket, mondván ki volt ott, ki nem volt ott, mi lett volna, ha...és így tovább. Na, a 60. Magyar Bajnokságon most nem lehet fanyalogni. Szerény és talán kevésbé szerény megnyilatkozások után, érdekes következtetéseket lehet levonni…

És persze ne szaladjunk el Csányi Olivér teljesítménye mellett, aki 2017. után ismét - teljes joggal - Magyar Bajnoknak mondhatja magát. Az egyik nagy esélyesként elindulva, végül elbírta a nyomást és már-már elveszettnek hit helyzetből tudott felállni, a kezén kívül a szíve is helyén volt, amikor az utolsó szakaszon az életben maradásért kellett a Birdie. Megcsinálta! Elérte a Madárkát és a Bajnoki címet is. 
Őszintén Gratulálunk és nyílván ezzel a nemzeti serleggel kicsit “könnyebb” lesz az út ősszel vissza a kaliforniai golfösztöndíj utolsó esztendejére, hogy aztán egy nagyon nehéz és rögös profi útvonalon fusson tovább a golfszekér.


Eredmények ITT


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2020.07.26.

Hozzászólások

LX. Magyar Amatőr Bajnokság 2020. - Balaton Golf

Szabó Péter / MGSZ felvételei
2020.07.26.