Hcp módosítás 9 szakaszon

Versenyen innen és túl


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Az MGSZ honlapja szerint pillanatnyilag (2022-ben) hat 9-szakaszos pálya mellett hét 18-szakaszos működik. A "kispályák" száma tehát nem elhanyagolható; arányuk a nagyokhoz képest 86%, az összes pályán belül a részük 46%. Játszani, versenyezni és hendikepet módosítani 9 szakaszon is lehet. Ám az utóbbinak sajátos szabályai vannak.

(1) A pályán:
    • Csak olyan pályán érvényes a hcp módosítás, amely hcp módosításra alkalmas.
    • A 9 szakasznak saját hitelesített SR és CR paraméterrel kell rendelkeznie. Egyébként csak hcp módosítás nélküli (NQ) versenyek rendezhetők ott. Ez vonatkozik a 18 szakaszos pályák első vagy hátsó 9 szakaszára, vagy akár átépítés miatt csonka pályára is.
    • Egy 9-szakaszos eredmény csak 9 szakaszra elindított versenykörben érhető el. Ez a kör lehet egy 9-szakaszos pályán, vagy egy 18-szakaszos pálya bármelyik felmért 9 szakaszán.
    • Hcp módosításra elfogadható eredményhez mind a 9 szakaszt le kell játszani. Egy szakasz lejátszottnak tekintendő, ha a megjátszását elkezdték. Akkor is, ha a szakaszt kihúzták. Töredék versenykörben megjátszott eredmény nem fogadható el.
    • Egy 18 szakaszos pályán hcp módosítás 9 szakaszon csak akkor érvényes, ha a versenyt eleve arra írták ki. Ha egy eredetileg 18 szakaszos versenyből csak 9-et játszottak le, hcp módosítást nem lehet jóváhagyni.
    • Egy 18-szakaszos kör töredéke (pl. 15 lejátszott szakasz) nem csonkítható le 9 szakaszra, elhagyva a többi szakasz eredményét, mintha csak egy 9-szakaszos kört játszottak volna.
    • A hcp módosítást kizáró egyéb tényezők változatlanul érvényesek 9 szakaszra is. (Pl. négylabdás verseny, társas versenyek, 14-nél kevesebb ütő előírása, nem szabályos körülmények, stb.)
    • Egy naptári napon belül egymástól megkülönböztetve több hcp módosító kör is lejátszható.

(2) A versenyen:
    • A playing hendikepet 9 szakaszon a 9-szakaszos pálya PAR értékével, valamint SR és CR paramétereivel, de a játékos felezett hendikep indexével kell számolni. Ebből a hendikep sorrend (stroke index) szerint osztják le a kapott/adott ütéselőnyöket a 9 szakaszra.
    • Hendikep módosítás céljára a lejátszott 9-szakaszos eredményt átszámítjuk egy egyenértékű 18-szakaszos eredményeltérésre. Ez úgy történik, hogy a lejátszott 9 szakaszon a maximált bruttó (nettó dupla bogi) eredménnyel számolunk, és a le nem játszott 9 szakaszon nettó par eredményeket adunk meg, plusz még további 1 ütést, amit az első le nem játszott szakasz eredményéhez kell adni.
    • Az átszámításhoz a le nem játszott 9 szakasznak mindig ugyanazt a 9 szakaszt kell tekinteni, amelyet lejátszottak. Tehát nem lehet a 18-szakaszos pálya másik 9-szakaszos fele.
    • A nettó Stableford pontok számolása a lejátszott 9 szakaszon hagyományos módon történik, és a végeredményt teljes pályára úgy kerekítjük fel, hogy 17-et hozzáadunk. Ennek azonban a hcp számításban kizárólag Stableford versenyen van szerepe.

Mindezeket a játékosnak nem igazán kell fejből tudnia. A hendikep kezelő számítógépes rendszerek általában, a GOLFiGO ténylegesen, a hatáskörükbe tartozó versenyeket, hendikep módosításokat korrektül kezelik. De mégis jobb ha tudjuk, milyen feltételei vannak a hendikep módosításnak, hogy ne érjen meglepetés, ha valamely leadott eredményünk nem lesz elfogadható.


Fotó: Kállay Tamás

2022.04.16.

Hozzászólások