Hányszor tíelhető egy labda?

Könnyítés elütőterületről


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Az elütőterületről (némileg érthetően) az a kép alakul ki bennünk, hogy az csak a kezdőütésre való. Talán azért, mert kezdőütés esetén kötelező. Így aztán nem jár rá az agyunk arra, hogy amikor lehetőség lenne rá, másra is használjuk, például könnyítés igénybevétele esetén.

(1) Könnyítés a saját elütőterületről:
A játékos kezdőütése nyomán, a labda sárga karókkal jelzett vizes büntetőterületre kerül. A vízpart és az elütő közötti terep elég barátságtalan, így a játékos azt a könnyítési lehetőséget választja, hogy a labdát az eredeti ütés helyéről játssza meg. Ez az elütőterületen van. Ott a játékos új labdát tűz le, és a pecekről elüti.

Felmerült, hogy ez már nem kezdőütés, így a labdát ejtenie kellett volna. Ebből annyi igaz, hogy tényleg nem kezdőütés. A játékos mégis szabályosan járt el (a 6.2 és 16.6a szabályt alkalmazva). Ezek szerint ha az eredeti ütés helye a saját elütőterületen van, akkor az onnan végrehajtott ütéshez a labda felpeckelhető, ráadásul az elütőterületen belül bárhol. Akár jelentősen eltérve az eredeti ütés helyétől, sőt, akár közelebb a lyukhoz. A megismételt ütéskor a tee akkor is megengedett, ha az eredeti ütéshez nem használtuk.

(2) Könnyítés idegen elütőterületről:
A játékos a kék elütőről játszik, és egyből beüti a labdáját egy közeli, a pályát keresztező, sárga karókkal jelzett vizes büntetőterületre. A terep a kék elütő és a vízpart között egyrészt kellemetlenül lejtős, másrészt a növényzet is durva. Azonban a kék elütő és a büntetőterület között ott van a piros elütő, éppen a zászló vonalában. Ráadásul jó átlátással a vízfelület fölött, és tiszta ütésiránnyal. A játékos ezt kihasználva a vonalban hátrafelé könnyítést választja, és a viszonyítási pontot a piros elütőterületen jelöli ki. Kiméri a könnyítési területet, labdát ejt, és megjátssza.

Kérdés, hogy szabad-e egyáltalán játszani a piros elütőről, és ha igen, a játékos miért nem teeről ütött? Definíció szerint csak az az elütőterület különleges területe a pályának, "ahonnan a játékosnak az adott szakasz megjátszását el kell kezdenie. A pályán lévő összes egyéb elütőhely (akár ugyanazon, akár bármelyik másik szakaszon) az általános terület része." A játékos tehát szabályosan játszott. Az idegen elütő nem olyan mint az idegen green, ahonnan nem szabad játszani, és kötelező szabad ejtés van.

Megjegyzés:
Mindkét esetben a játékos okosan kihasználta az elütőterület előnyeit. Egyrészt mindenképpen kényelmes beállást és jó fekvést biztosító vízszintes és ápolt területről, akadálytalan ütésiránnyal játszhatott. Másrészt a saját elütőn még az elütőterületre vonatkozó különleges szabályokat is alkalmazhatta, úgymint a teeről ütést, a szabadon választható helyet, az ütés környezetének korlátozott javítását.


Fotó: GolfMonthly

2022.01.29.

Hozzászólások