Ha megzavarnak...

Villámlik, mennydörög, ez tényleg szerelem


Chase Koepka (Brooks öccse) és caddie-je a söresőben

- Bodor Tanár úr jegyzete -


A golf egyik legszigorúbb szabálya, hogy tilos mások játékát megzavarni. Természetesen nem szándékos megzavarásról van szó, mivel ilyet golfozó nem tesz. A szabály azt jelenti, hogy figyeljünk egymásra és úgy viselkedjünk, hogy ez véletlenül ne következzen be. Azonban mégis megtörténhet, akár a saját hibánkból, akár tőlünk függetlenül. A zavarás alapvetően három helyről származhat.

/a/ A pályán kívülről
- Felszáll egy repülőgép a közeli (bangkoki) reptérről.
- Felharsan egy, a Dél-Pesti Centrumkórházba tartó mentő szirénája.
- Az M1 autópályán autók ütköznek.
- Villámlik, mennydörög, széllökések jönnek-mennek.
- Helikopterek járőröznek.
- Aratógép arat, cséplőgép csépel, traktor trakt. 🙂

/b/ A pályáról
- Megszólal egy telefon. (elfelejtették átállítani néma üzemmódra)
- A közeli elütőterületen nagyot szól egy driver.
- Másik szakaszról eltévedt labda érkezik. (és "fore" is)
- Golfautó ráhajt egy faágra. (nagy reccsenéssel eltörik)
- Az állatvilág közbeszól. (varjú károg, béka brekeg, kutya ugat)
- Fotóriporter fényképezőgépe kattan.
- TV kamera állványa eldől.
- 30.000 néző egyszerre kiált fel, vagy tapsol.
- Golfbíró beautózik a képbe. (eseményhez hívták)

/c/ Közvetlenül a játékostárstól
- Köhög, tüsszent, megszólal, pislog.
- Rossz helyen áll. (elöl, hátul, oldalt)
- Zörög a felszerelésével (ütővel, táskával, cipzárral, kulaccsal)
- Golftáskája, golfkocsija felborul.
- Megszólal a rádiója. (szétjött a fülhallgató csatlakozása)
- Jegyző megkérdezi, hogy milyen eredményt írjon be.

Meg miegymás. Pl. A fűszálak hangosan fotoszintetizálnak. 🙂
Mit tegyünk, ha az ütésünket valaki vagy valami megzavarja?

(1) NE üssünk!
- Ha még nem kezdtük meg a lendítést, álljunk ki az ütésből. Várjuk meg, amíg a zavar elmúlik. Természetesen az észszerűség határain belül; nem várhatjuk meg, amíg a szél eláll, de megvárhatjuk, hogy a széllökés csillapodjon.
- Ha a zavart játékostárs okozza, kérjük meg, hogy ne tegye.

(2) Ha már megkezdtük a lendítést...
- Állítsuk le, akár a hátralendítés, akár az ütés közben. A be nem fejezett ütés nem számít ütésnek.
- Ha olyan lendületben vagyunk, hogy az ütést nem tudjuk leállítani, akkor szándékosan térítsük el, hogy nyilvánvalóan ne a labdára irányuljon, lehetőleg lépjünk is ki az ütésből. A nem a labdára irányuló ütés nem számít ütésnek. Azonban a szándékosságnak vitán felül egyértelműnek kell lennie. Különben az ütés hibásan végrehajtott, sikertelen ütésnek tűnhet, ami viszont beszámít az eredménybe.
- Ezután újra beállhatunk, és zavartalanul végrehajthatjuk az ütést. Ha az időnket mérték, akkor a mérés ilyenkor újra indul.

(3) Ha mégis ütünk...
- Ha az ütést a zavarás ellenére végrehajtjuk, akár szándékosan, akár mert a lendület belevitt, az ütés érvényes, és az eredménybe beszámít. Akár sikeres volt, akár nem. A labdát onnan kell megjátszani, ahol nyugalomba került. Nem hivatkozhatunk arra, hogy megzavartak.
- Nem kérhetjük, hogy emiatt az ütést érvénytelenítve büntetés nélkül új labdát üthessünk. Ha a játékos ezt megteszi, például a lyuk mellé ment labdát visszateszi az eredeti helyére, és onnan beüti a lyukba, akkor tulajdonképpen az ütést egy büntetőért megismételte. Tehát az eredményébe a megzavart, és az új ütés is beszámít, valamint a büntető, ami összesen három ütés.

(4) Büntetés
A golfjáték nem steril környezetben, légüres térben zajlik, hanem élettel teli földi pályán, élő és aktív résztvevőkkel. Az ebből származó esetleges zavaró tényezőket számításba kell vennünk és el kell fogadnunk.
- Ha más játékos zavarta meg az ütésünket, a Golf Szabályok szerint nem jár neki büntetés, ha ez véletlenül, gondatlanságból, figyelmetlenségből történt. Akkor sem, ha az ütésünket tönkre tette. De a figyelmeztetést megérdemli, vethetünk rá egy megrovó pillantást, összevonhatjuk a szemöldökünket, megfeszíthetjük a felső ajkunkat. És természetesen megkérhetjük, hogy figyeljen jobban.
- De ha szándékosan zavar, célzatosan vagy ismételten, akkor a Bizottság a játékost kizárhatja a viselkedési normák súlyos megsértése miatt.
- A kizárásnál enyhébb büntetés csak akkor alkalmazható, ha a klub Magatartási Kódexe meghatározott zavaró eseményekhez külön büntetési tételt rendel. (Pl. telefon csöngésért 2 ütés, vagy telefonbeszélgetésért 100 euró.)


Fotó: LIV Golf

2024.06.12.

Hozzászólások