Grundgolf

Amikor csekély a tét- Bodor Tanár úr jegyzete -

Én még grundon kezdtem a focit a kispesti Kiserdőben. Néhány szemelvény ennek sajátos szabályaiból: csapatkapitányok megállapodás szerint (aki a labdát hozta, előnyben), a kapu 8 láb, tornacipőben kimérve, kapufa az iskolatáska, alap-, oldal- és egyéb vonal nincs, "obszejd" nincs, taccs nincs, berúgás van, de csak akkor, ha a labdát az erdőből kell visszahozni, szabadrúgás van, "henc" vagy "fault" miatt, szöglet nincs, de 3 "korner" az 1 tizenegyes, kapus nincs, csak vészkapus van, tizenegyes félpályáról, kapus nem állhat a kapuban, de beugorhat, derékmagasság feletti labda nem gól, a megkerülhető fa a pálya része, időmérés nincs, félidő nincs, hatos a meccs, azaz amelyik csapat előbb rúg 6 gólt, az nyer, döntetlen kizárva.
De azért a labdát rúgni kellett, lehetőleg a kapuba, tehát amit csináltunk, mégis csak alapvetően foci volt. Grundfoci. De nagyon élveztük.
Természetesen eszünkbe se jutott, hogy a nagy fiúk a nagy pályán ugyanezen szabályok szerint játszanak, pontosan tudtuk, hogy ott mi érvényes. Ehhez igazodtunk, és ezt tartottuk be mi is, amikor tornaórán szabályos kézilabda pályán kispályás focit játszottunk.

Mi lenne, ha a golfban is kipróbálnánk? Persze azon a szinten, mint amilyenen mi fociztunk. Nincs meg a labda? Fene se fog visszamenni 150 métert, ejtünk, ahol nem találtuk, ugyanígy ha pályán kívülre ment. Rossz a kezdőütés? Semmi baj, 1 mulligan. Sáros a labda? Megtisztítjuk. Sérült helyen van? Arrébb tesszük, kivesszük a lábnyomból a bunkerban, az ütésnyomból az általános területen. Várni kell a másikra? Játszunk sorrenden kívül. Nincs kéznél egy ütőnk? Kölcsön kérünk. Ejtésnél egy kicsit elgurult a labda? Nem hajolunk le érte. Nem ment be a gurítás? Fél méteren belül megadjuk. És így tovább - külön irodalma van az örömgolfnak.
Ami nyilván csak akkor jöhet szóba, ha egyedül, vagy baráti társasággal pusztán szórakozásból, tét nélkül játszunk. Ezt másként "informal round" néven ismerik. Nem számít az eredmény, nincs helyezés, nincs díjazás, nincs hendikep módosítás. Fontos, hogy ha nem egyedül játszunk, kötelező a csoport minden tagjával előzetesen pontosan megállapodni az aktuális grund szabályokban, mivel egyoldalúan alkalmazni súlyos illetlenség. Versenyen nyilván továbbra is az R&A Golf Rules az érvényes.

Viszont erős ellenérv: Nagy a veszélye annak, hogy sok barátságos kör után megszokásból könnyen bele eshetünk abba a hibába, hogy a grund szabályt általánosan érvényesnek érezzük, és ha esetenként versenyen indulunk, ennek megfelelően járunk el. És akkor jön a büntetés és lesz fogaknak csikorgatása.
Talán akkor virrad fel majd a grundgolf ideje, amikor a golf tömegsporttá válik, és élesen elkülönül az öröm golf a verseny golftól, amint az a teniszben és a síelésben már megtörtént.

De akkor is nyitva marad a kérdés, hogy hol az a határ ameddig még golfnak nevezhető, amit játszunk, és amin túl az már egy másik sport?


Fotó: GolfWRX

2020.04.18.

Hozzászólások