Golfozó férfi vagy?

Háromszor nagyobb az esélyed egy betegségre- A raketa.hu cikke, Felkai Ádám tollából -


A kertészkedés és a golf is okozhat egy szörnyű betegséget

Az ALS vagy az amiotrófiás laterálszklerózis egy szörnyű, gyógyíthatatlan, idegrendszeri betegség, mely az izmok teljes leépüléséhez és végül mozgásképtelenséghez, majd halálhoz vezet. Ennek a kialakulásának a kockázatát azonban egy új kutatás szerint 300 százalékkal növelik az olyan ártatlannak tűnő tevékenységek, mint a kertészkedés és a golf. Legalábbis a férfiak körében.

A Michigan Medicine tanulmánya szerint az olyan szabadidős tevékenységek, mint a golf, a kertészkedés, a famegmunkálás és a vadászat, nagyban növelheti az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulásának a kockázatát férfiaknál. Stephen Goutman, a Michigani Egyetem kutatója szerint ezek alapján nemcsak az ALS kockázati tényezőinek megértéséhez jutottunk közelebb, hanem a lehetséges megelőző intézkedések kidolgozásához is. Mint fogalmaz:

Az ALS, vagy amiotrófiás laterálszklerózis, egy progresszív neurológiai betegség, amely az agy és a gerincvelő idegsejtjeinek pusztulását okozza. Ez a pusztulás izomgyengeséghez, izomatrophiához és végül az izmok mozgatási képességének az elvesztéséhez vezet. Az ALS legjellemzőbb tünetei közé tartozik a beszéd-, nyelés- és légzésnehezítettség, valamint a végtagok gyengesége.

Jelenleg a betegésre nincs gyógymód, és a kezelések többnyire a tünetek enyhítésére és a betegek életminőségének javítására irányulnak. Az ALS ritka betegség, évente körülbelül 2 új eset fordul elő 100 000 főre számítva. A betegség bárkinél kialakulhat, de leggyakrabban 55-75 éves kor között diagnosztizálják.
Amennyiben az olvasónak valahonnan ismerős ez a betegség, az nem véletlen, hazánkban például Karsai Dániel alkotmányjogász is ebben szenved.

A mostani tanulmányban 400 ALS-ben diagnosztizált személyt és közel 300 kontrollszemélyt kérdeztek meg a hobbiaikról és a szakmai tevékenységükről egyaránt. Ebből derült ki az az első pillantásra meglepő összefüggés, hogy a golfozó férfiaknál háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a betegség, míg a nők esetében nem találtak jelentős kockázati összefüggést a tanulmányban. Ezek alapján ezek az azonosított kockázati tényezők kifejezetten relevánsak lehetnek a férfiak számára, bár a kutatók megjegyzik, hogy a vizsgálatban részt vevő nők száma túl alacsony volt ahhoz, hogy végleges következtetéseket lehessen levonni a számukra releváns kockázati tartamról.

Mindez azt a kutatási eredményt bővíti, mely alapján úgy tűnik, az ALS-expozíciónak nevezett környezeti expozíció az ember életében döntő szerepet játszik a betegség kialakulásában és progressziójában. 

Azt azonban a tanulmány mindkét vezető szerzője hozzáteszi, hogy egyelőre túl korai lenne azt tanácsolni a betegeknek, hogy hagyják abba a fenti tevékenységek bármelyikét is.

 

Fotó: Gentleman's Gazette

2024.04.09.

Hozzászólások