Golf szomszédaink helyzete

Körülnéztünk az osztrák, cseh és szlovák pályákon


Az osztrák profi éljátékos Bernd Wiesberger 


- caddie.hu kitekintés -

Cseh golf “szomszédaink” április 7. óta újra nyitva tartanak. A Nemzeti Sport Ügynökség a golfozói lobby(!) nyomására elérte a kormányzatnál, hogy a szabadtéren űzhető egyéni sportok pályái újra kinyithassák kapuikat, így a golf mellett a tenisz és egyéb ide tartozó sportolók újra élvezhetik a tavaszi madár- és birdiecsicsergés csodálatos dallamait. Sőt a Cseh Nemzeti Sport Ügynökség már arról is határozott, miszerint június 8-tól újra lehet sport (és így golf) versenyeket is rendezni, igaz egyelőre csak legfeljebb 50 indulóval.

Nyugati szomszédunk, Ausztria esetében a tegnapi nap hozta meg az áttörést, amikor is Werner Kogler sportminiszter bejelentette, hogy május 1-én a social distancing betartásával kompatibilis sportok, például a tenisz és a golf újra nyithatja a pályákat. A kocogás és kerékpározás ezidáig is engedélyezett volt az alpesi köztársaságban, de a Munka Ünnepétől kezdődően újra lehet kergetni a kis fehér “pöttyöst” a sógoréknál is. (Ha már pöttyös, Kogler miniszter tegnapi bejelentése szerint hamarosan újraindul (zártkapuk mögött) az osztrák futball bajnokság is). 

Északi szomszédunknál, Szlovákiában ennél azért bonyolultabb a helyzet, ugyanis március 13-tól a Közegészségügyi Hivatal betiltotta a tömeges rendezvényeket, beleértve a sportrendezvényeket is, függetlenül a résztvevők számától. A hivatal határozatában a sportolásra alkalmas területek közül konkrétan csak a következők bezárását rendelte el: természetes és mesterséges fürdőhelyek, testnevelési létesítmények, síközpontok.
Ez a határozat nem érintette ugyan az egyéni sporttevékenységet, így elvileg a golfjátékot sem. De Szlovákiában a golf hivatalosan olyan sportnak (és nem szabadidős tevékenység) van elismerve, amelyet olyan sportpályán játszanak, amely a Sporttörvénynek megfelelő sport infrastruktúrának minősül.

Ennek megfelelően a Szlovák Golf Szövetség (SKGA) március 13-án ugyanazokat az ajánlásokat fogalmazta meg a golfozók számára, amelyek jól ismertek világszerte, mint a kézfogás mellőzése, kellő távolság megtartása, a zászló kezelésének elhagyása.
És bár a szlovák Sporttörvényben nem szerepel a testnevelési létesítmény fogalma, ám a Közegészségügyi Hivatal állásfoglalásra kérte az Iskolaügyi, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium sportért felelős Főellenőrt, aki úgy rendelkezett, hogy a Sporttörvény szerinti sportinfrasuktúrának minősülő sportpályák teljes egészében beletartoznak a határozat testnevelési és sportlétesítmények fogalmába, tehát be kell zárniuk (a golfpályáknak is).

Az SKGA (Szlovák Golf Szövetség) portálunknak adott állásfoglalása szerint a jelenlegi helyzetben nem tartja valószínűnek, hogy bármelyik állami szerv újból foglalkozna a Közegészségügyi Hivatal sportklubok működésére vonatkozó rendelkezéseivel, ám ha akadna egy „befolyásos golfbarát”, aki felvetné a kérdést, akkor kész szakmai érvekkel segíteni a golfsport engedélyezését a járványhelyzetben is. 

Így azért jobban érthető, hogy miért nőtt meg a magyar pályákon a Pavel és Tóbiás kiáltások száma 🙂 

Köszönjük rovatvezetőnk, Góg László - a szlovák és cseh golfsport szakavatott hazai szakértőjének - messzemenő segítségét a cikk létrejöttében!


Fotó: RTE

2020.04.16.

Hozzászólások