Stroke saver - Vadrózsa Golf Club

Golfozóknak - Golfozóktól

Buna Edvin, a Magyar Golf Szövetség Hcp/Course rating bizottságának tagja. A korábban üzemelő hetesvas.hu online fotóoldal egykori alapító-tulajdonosa. Kvalifikált golfbíró, Tótvázsony házibajnoka.
A caddie.hu 2018-as szakaszbajnoka a tótvázsonyi Vadrózsa golfpálya 2, 5, 15 szakaszain.
Fogadjátok szeretettel gondosan kidolgozott  - kezdőknek és haladóknak egyaránt - meglátásait a sokunknak talán kevésbé ismert, de érdekes és izgalmas Vadrózsa Golf Club pályájáról, ahol emelkedős és lejtős szakaszok váltják egymást, remek tereptárgyakkal megtűzdelve.

A fotó forrása: FaceBook

1. szakasz (PAR 4, HCP 15)

320 m 274 m 223 m 213 m

Egy könnyű, rövid Par4 szakasz, ami enyhén, de folyamatosan emelkedik, a green csak akkor látható ha már felértünk rá.
Kezdőbbeknek: Egy bátor ütéssel, akár driver-rel is lehet kezdeni, jobbra és balra is van hely a tévedésnek. Második ütésre a green vagy a green eleje könnyen elérhető, amelyet egy fa és bunkerek is védenek. A green könnyen játszható, nincs komoly lejtése.
Haladóbbaknak: Egy erős kezdő ütéssel könnyen 50-100 méteren belülre lehet kerülni. Inkább balra érdemes tévedni, mert jobbra egy fa zavarhatja a második ütést. A közelítő ütésnél a szintkülönbség és a nem egyenes beállás miatt az eredetileg tervezettnél eggyel hosszabb ütőt érdemes választani. A green felülete nem látható annak támadásakor, csak a zászló egy része.


2. szakasz (PAR 3, HCP 13)

215 m 185 m 162 m 156 m

Könnyű Par3 szakasz, a fairway folyamatosan lefelé és jobbra lejt, a green mögött nagyobb szintkülönbséggel. A green előtt balra, egy az elütőről nem látható bunker okozhat meglepetést.
Kezdőbbeknek: A távolság miatt hybrid, fa vagy akár driver ütéssel is lehet kezdeni, de célszerűbb a green jobb elejét célozni egy vas ütéssel, van hely bőven a tévedéseknek is. Hiba esetén második ütéssel a lejtős green-en már érdemes a zászlót támadni.
Haladóbbaknak: hosszú vas vagy hybrid lehet a jó választás. Egy green előtt leeső labda is felgurul a green-re, ha a jobb oldal a cél. Bal oldalon elől egy bunker állítja meg a labdát. A green mögött nagy a szintkülönbség, nem érdemes túlütni a célt, de figyelni kell a szélre és arra, hogy a lejt a pálya! Ez egy lépcsős green, amely egy kisebb és egy nagyobb vízszintes részből áll, ezeket egy hullám választja el, amely a bunker felé lejt és a hosszú gurításoknál eltéríti a labdát.

 


3. szakasz (PAR 5, HCP 7)

464 m 451 m 403 m 386 m

Közepesen nehéz Par5 szakasz, az elején balra kanyarodó, ami szinte végig lefelé lejt. A green egyszerű, mögötte van erősebb szintkülönbség.
Kezdőbbeknek: A kiemelt elütőről a fairway a cél, az a kanyarodó pálya közepe, onnan már látható a távolban a green. Jobbra és balra van némi hely a tévedésnek, de itt fontos a pontos kezdő ütés! Második ütéssel könnyen 100 méterre vagy akár azon belülre is lehet kerülni, de a lejtő alján jobb oldalon egy vizes büntető terület szűkíti le az egyébként széles pályát. Harmadik ütésre a green könnyedén támadható.
Haladóbbaknak: Az elütőről bal irányba a bal oldali fasor mellett érdemes egy hosszabb drive-val indítani, lehetőleg draw ütéssel. Másodikra a hosszabb ütő játékosok hosszú vassal hybrid-del vagy fával a green-t is célba vehetik, de a lejtős beállás miatt figyelni kell a swing-re. A green-t túlütni nem érdemes, mögötte nagy a szintkülönbség.

 


4. szakasz (PAR 4, HCP 9)

326 m 287 m 256 m 249 m

Közepesen nehéz Par4, amely folyamatosan emelkedik. A bal oldalon, majd a green-hez közeledve a jobb oldalon is facsoport szűkíti a teret. Kétszintes green, mögötte rossz terepviszonyok.
Kezdőbbeknek: Az elütőről fontos az egyenes ütés, esetleg jobb oldal felé lehet tévedni. Az emelkedő pályán második ütésre a green támadható, de az emelkedőn lévő beállás és a magasabban fekvő green miatt figyelni kell az ütő helyes megválasztására.
Haladóbbaknak: Fontos a biztos, bátor drive, ezzel könnyedén 100m-en belül lehet kerülni. A landing zóna előtt egy zöld bunker nehezítheti a rövidebbre sikerült kezdő ütés utáni folytatást. A green magasan van, és emelkedő beállás miatt figyelni kell a hosszabb ütőválasztásra. A green kétszintes, a játékirányból a bal az alacsonyabb, míg a jobb a magasabb oldal.


5. szakasz (PAR 4, HCP 1)

402 m 384 m 348 m 330 m

Nehéz Par4, ami végig lejt ugyan, de hosszú és balra kanyarodik, a bal oldalon a végig kerítés húzódik. A green könnyű, de mögötte nagyon nagy a szintkülönbség.
Kezdőbbeknek: Fontos az egyenes kezdőütés a fairway elejére, balra kerítés, jobbra pedig a 4-es szakasz elütőjén tartózkodó játékosok lehetnek veszélyforrások. A pálya lejt, de második ütésre nehéz elérni a greent, célszerűbb rövidebb pontos ütésekkel haladni és csak harmadikra greenre kerülni. A gurítás már egyszerű.
Haladóbbaknak: Fontos egy hosszú és pontos kezdőütés. A cél a fairway bal szélén lévő fa mellett vagy felett egyenesen elütni a labdát. Ezzel 150 méter környékére lehet kerülni, ahonnan már támadható a green, de valószínűleg lejtős beállásból. A green mögött hullámok állítják meg az enyhén túlguruló labdát, mert mögötte nagy mélység van. A green viszonylag nagy és egyenes.


6. szakasz (PAR 4, HCP 5)

326 m 292 m 280 m 250 m

Közepesen nehéz Par4 szakasz, ahol egy völgyet kell átütni, ami eleinte lejt, majd ugyanannyit emelkedik. Izgalmas, kihívással teli szakasz, nagy szabad területekkel.
Kezdőbbeknek: A kezdőütést bátran meg lehet ütni, van hely bőven. Az eredmény a völgy alja vagy az emelkedő oldala lesz, ahonnan a greent biztosan nem lehet látni, de lehet, hogy még a zászlót sem. Egy egyenes második ütés kell, lehetőleg a green elé, mert mellette bunkerek, mögötte pedig szintkülönbség nehezíti a játékosok dolgát. Harmadikra már a zászlóhoz lehet ütni a labdát, a green enyhén lejtős, ez fontos a labda gurulása miatt.
Haladóbbaknak: Nagy egyenes ütéssel a szemben lévő oldal teteje elérhető, ahonnan egy pitch ütéssel támadható a zászló. Tévedni jobbra érdemes, balra egy hosszú ütéssel az erdőbe is beüthető a labda. Rövidebb kezdő ütés esetén a meredek domboldalból nehezebben támadható a green. Nem látható a green felülete és erős emelkedőn van a beállás. A green nem nagy és enyhén lejtős.


7. szakasz (PAR 3, HCP 17)

163 m 144 m 130 m 118 m

Könnyű Par3 szakasz, magaslatról célozva a greent, amelyet füves és homokkal töltött bunkerek védenek.
Kezdőbbeknek: Ha a green-re ütés problémás, érdemes a green elé, jobb oldalra célozni, mert onnan könnyen már a zászló irányába lehet chippelni, A bal oldalt érdemes elkerülni. A green  enyhén lejtős, jól gurítható.
Haladóbbaknak: Egy jó vas ütéssel könnyedén elérhető a green, mert magasabban van az elütő, mint a célterület. Fontos a bal oldalt elkerülni és figyelni a gyakori oldalszélre! A zászlót túl lehet ütni, nincs mögötte szintkülönbség. A green enyhén lejtős a bunkerek irányába, de jól gurítható.


8. szakasz (PAR 4, HCP 11)

382 m 371 m 348 m 324 m

Közepesen nehéz vagy nehéz hosszú Par4, nagy büntetőterülettel az elütő után, majd folyamatosan emelkedő fairway.
Kezdőbbeknek: A legfontosabb feladat a büntetőterület fölött vagy amennyire lehet a jobb oldalán elütni a labdát biztonságos területre. Onnantól két ütéssel érhető el reálisan a green a folyamatosan emelkedő fairway-en. A green hosszú, de nem széles, inkább jobbra érdemes letévedni róla, ott bunkermentes és jól játszható a terület.
Haladóbbaknak: Erős, biztos drive kell a szemben lévő lankás plató eléréséhez. Balra kerítés, jobbra mély, összefüggő fű bünteti a nagy hibákat. A platóról viszonylag jó, egyenes felületről támadható a magasabban fekvő green, mintegy 150 méterről. A szűk, hosszúkás green eleje lejtős, mindenképpen a közepét kell támadni, ott már jól gurítható a labda.


9. szakasz (PAR 5, HCP 3)

478 m 410 m 395 m 348 m

Közepesen nehéz, a végén balra forduló rövid Par5 szakasz egy keresztben húzodó büntetőterülettel az elütő után, fával a landing zónában, emelkedő green-nel.
Kezdőbbeknek: Elsőként fontos a büntetőterület fölött átívelni, majd a második ütéssel az emelkedő fairway-en a kanyarig elütni a labdát. Balra érdemes tévedni, arra kevésbé büntet a pálya. Harmadik ütésre már támadható a green, amelynek jobb oldalán nincs akadály, így arra lehet tévedni. A green felülete hátrafelé emelkedik, ez befolyással lesz a gurításokra.
Haladóbbaknak: Biztos és erős ütéssel kell a fairway közepére drive-olni, amelynek jobb oldalán egy viszonylag sűrű bozótos rész van, balra pedig a landing zónában egy fa van zavaró hatással. A fától balra a rough is használható így ez is választási lehetőség lehet. Innen, vagy a fairway-ről egy fával, hybrid-del, akár a green is célba vehető, de elé, vagy jobbra mellé játszani is jó lehetőséget ad a folytatásra. Az emelkedő green-en játékirányban jól lehet putt-olni, oldalról gurítva viszont erősen elhúzza a labdákat green!