Stroke saver - Pannonia Golf & Country Club

Golfozóknak - Golfozóktól

Briglovics Gábor, a Pannónia Golf & Country Club elnöke. A máriavölgyi pálya feltétlen, odaadó híve és szerelmese. Single hcp-s golfjátékos. Lánya, (Boróka) korosztályos és felnőtt magyar bajnok, jelenleg profi golfoktató. Felesége (Anita) és fia (Marci) is teljes mértékben be vannak oltva a golfjáték szeretetével. Egy pillanatig nem kétséges, hogy ha valaki, akkor Ő az aki ismeri a Pannónia pályájának minden rezdülését, ízét, szinte még a fuvallatok színárnyalatát is.
Fogadjátok szeretettel meglátásait, észrevételeit!

A fotó forrása: FaceBook

1. szakasz (PAR 4, HCP 11)

373 m 360 m 345 m 308 m 287 m

A pálya első szakasza egy enyhén emelkedő, egyenes Par4. Fontos a pontos kezdőütés hiszen a landing zónát balról vízakadály, jobbról homokbunkerek védik. Figyeljünk a beállásra mert a Teebox inkább a fairway jobb oldali bunkereire irányul.Az emelt green-t inkább a fairway bal oldaláról érdemes támadni, mert ebben az esetben a greenbunkerek felől, nem pedig azok irányában támadható a green. A green-re érve lesz egyértelmű, hogy milyen fontos a pontos közelítő ütés, hiszen az első szakasznál kiderül, hogy a Pannónia green-jei, hatalmasak, és a gyorsaságuk miatt különösen ügyelni kell a putt-okra, ráadásul az egyes green bal első harmada erősen lejt a greenbunkerek irányába, így akár egy green-en landoló közelítő ütés is legurulhat onnan.


2. szakasz (PAR 4, HCP 13)

313 m 297 m 276 m 250 m 225 m

A pálya második szakasza egy balra kanyarodó, komolyabb szintkülönbséggel nehezített Par4. A kezdőütésnél az alsó fairway-t érdemes választani, majd onnan támadni a green-t. A bátrabbak a felső fairway-t is célozhatják, aki eléri, sokat nyerhet vele. Azonban, mindenkinek körültekintőnek kell lennie ezen a szakaszon a mély green bunkerek miatt. Érdemes a kezdőütés irányának megválasztásánál a pin pozíciót is figyelmbe venni. A green nagy rész az alsó fairwayről is jól támadható, ha azonban a zászló jobbra hátul helyezkedik el, úgy mindenképpen a felső fairway lehet a nyerő irány.


3. szakasz (PAR 3, HCP 17)

172 m 158 m 148 m 134 m 123 m

Gyönyörű kilátással rendelkező elütőhelyről kezdődik az első Par3 szakasz. A távolság beugratós lehet, hiszen a pálya több métert süllyed az elütőtől a green-ig. Meg kell fontolni az ütőválasztást valamint a széljárásra is figyelni kell! A hatalmas green balra erősen lejt, a gurításoknál alaposan át kell gondolni a tempót és a talaj dőlésszögét.

 


4. szakasz (PAR 4, HCP 7)

383 m 370 m 352 m 339 m 306 m

Egy trükkös Par4 szakasz teszi próbára a játékosokat. Az első ütésnél lejt és jobbra kanyarodik a pálya, majd a green támadáshoz már emelt green-re kell játszani. Balról ismét komoly szintkülönbség és greenbunker nehezíti a játékot.


5. szakasz (PAR 5, HCP 15)

467 m 448 m 426 m 394 m 382 m

Az ötödik az első Par5 szakasz. A magasból indul a játék, és folyamatosan haladnak a golfozók lefelé, miközben balra kanyarodik a pálya. A pálya nem túl hosszú és lejt is, akár két ütésből is meg lehet játszani a green-t, de előtte érdemes vetni egy pillantást a green mögött és a green mellett található vízakadályokra is.


6. szakasz (PAR 4, HCP 5)

358 m 337 m 318 m 311 m 274 m

Ezen a szakaszon visszafordulunk a klubház felé. Ha eddig segített a szél, hát a következő szakaszokon nem fog, de ha eddig elennünk volt, akkor innentől jó szolgálatot tehet mind a kezdő-, mind pedig a közelítő ütésnél. A magasan található elütőről a mélybe ütnek a játékosok, majd egy vízakadály fölött és egy facsoport mellett támadhatják a green-t, amelyet jobbról víz, balról bunkerek nehezítenek, így a helyes irány mellett itt különösen fontos a közelítő ütés pontos hosszának eltalálása. Ha a játékos a green melletti bunkerekben találja a labdáját, akkor egy igazán jó homokütésre lesz szüksége, ha meg akarja állítani a labdáját a szemben lévő vízakadály irányába lejtő green-en.


7. szakasz (PAR 4, HCP 3)

388 m 375 m 356 m 304 m 295 m

A hetedik szakasz egy igen nehéz, balra kanyarodó, dogleg, ami még emelkedik is. Az első ütés még a fairway-en egyenes területre érkezik, majd onnan emelkedik egészen a green-ig. A jól eltalált kezdőütés sokat segíthet a következő ütéshez. A nagy ütőtávolsággal rendelkező játékosok nyugodtan célozhatják a bal oldali fairway bunkert, azon túl ütve ugyanis kedvező pozícióból egy rövidebb vas ütéssel is a green-en lehetnek. Túlságosan balra célozni, vagy a pálya levágásával azonban nem érdemes próbálkozni, mert a pálya bal oldala a 4-es szakasz felé „Out of Bounds”, amelyet fehér karók jeleznek.


8. szakasz (PAR 3, HCP 9)

143 m 135 m 125 m 115 m 115 m

Ismét egy lejtős Par3. Az elütőhelyek, mind irányban, mind magasságban eltérnek egymástól tehát, a férfi és a női játékosok nagyon más pozícióból támadják a jobbról víz és homok akadállyal védett green-t!


9. szakasz (PAR 5, HCP 1)

513 m 497 m 476 m 423 m 423 m

Az első kilenc zárószakasza az egész pálya legnehezebbje (HCP 1). A több kanyarral, víz és homok akadályokkal tűzdelt közel fél kilométeres pálya igazi kihívás a játékosoknak. A nehézségek azonban helyes stratégiával és pontos játékkal itt is legyőzhetők. Erről a szakaszról elmondható, hogy a jó eredményhez más Par5 szakaszokkal ellentétben itt három jó ütés kell, mert a rossz ütéseket ezen a szakaszon a sok vízakadály valamelyike biztosan megbünteti. Érdemes még figyelni arra is, hogy az utolsó száz méteren a második ütést követően hova kerül a labdánk. Ha túl óvatosak voltunk és nagyon balra irányult az ütésünk, úgy könnyen a fairway baloldalán ágaskodó akácosban, vagy mögötte találjuk magunkat, ahonnan a green támadása komoly kihívás a legtöbb amatőr golfozónak.  Fontos az akadályok pontos ismerete és a helyes ütéstávolságok megválasztása.


10. szakasz (PAR 4, HCP 6)

368 m 358 m 336 m 330 m 315 m

Egy egyszerűnek tűnő, egyenes Par4 szakasszal kezdődik a hátsó kilenc. A kissé emelkedő pályán a green-től jobbra található vízakadályra kell csak vigyázni, így stratégiailag a jó kezdőütés a fairway jobb oldalára érkezik. A pontosság itt is meghozza a gyümölcsét!


11. szakasz (PAR 3, HCP 10)

159 m 149 m 148 m 129 m 120 m

Az első Par3 a pályán amelyet felfelé kell teljesíteni. A táv nem rövid, és a kiemelt green-t mind az elütő felől, mind a green mögött bunkerek védik. Nehéz a helyes ütőt megtalálni a jó kezdéshez, különösen szeles időben!


12. szakasz (PAR 4, HCP 8)

397 m 380 m 348 m 327 m 307 m

Egy izgalmas Par4 szakasz vezet fel a pálya legmagasabb pontjára. A kissé jobbra kanyarodó, magasan található fairway-re kell érkeznie a kezdőütésnek, majd még mindig felfelé kell támadni a green-t. A pálya mellett jobbra, nagy szintkülönbséggel, sűrű rough található, ami rabul ejthet labdát és golfozót egyaránt. Ez a szakasz egy tipikus „Bogey szakasz”, különösen ha a szél ellenünk, nem pedig velünk van.


13. szakasz (PAR 4, HCP 18)

333 m 321 m 313 m 266 m 255 m

Izgalmas szakasszal kezdődik meg a lejtmenet a pályán. A viszonylag rövid, jobbra kanyarodó, lejtős Par4 szakaszon minden ütést meg kell gondolni a szintkülönbségek miatt. Aki bátor és pontos az sokat nyerhet már a kezdő ütéssel, de stratégiailag jól elhelyezett bunkerek büntethetik is a pontatlan vagy túl bátor játékosokat. A szakasz nehézségét igazán egy esetleges hátsó pin pozíció jelentheti, ami hétköznap nem olyan gyakori, de versenynapokon nem is ritka.


14. szakasz (PAR 5, HCP 4)

502 m 485 m 467 m 459 m 414 m

Igazán élvezetes Par5 szakasszal érkezünk meg a hátsó kilenc közepére és egyben fordulunk vissza újra a klubház irányába. Magasról, egy hosszú kezdő ütéssel a pálya egy alacsony pontjára érkezünk, majd egyre emelkedő terepviszonyok mellett jutunk el a vízakadállyal határolt green-hez. Nagyon jól kell ismerni a saját ütéstávolságainkat, mert több helyen is csalni fog a szemünk. A green-re érkezést alaposan kell átgondolni, mert a green nagyobbik része, a baloldalon és a green első harmadában jelentősen lejt a víz irányába. Így egy balra előre érkező labda egyáltalán nem biztos, hogy meg is áll a green-en.


15. szakasz (PAR 4, HCP 12)

329 m 314 m 296 m 283 m 276 m

Ismét felfelé vesszük az irányt. A viszonylag rövid Par4 szakasz egy balra "dogleg", a landing zónától szépen emelkedik a green irányába, amelyet mély greenbunkerek védenek. Nagyon fontos a jó kezdőütés, és nem is annyira a hossza, mint az iránya a lényeges. Ha tévedünk, akkor mindenképpen jobbra „érdemes” ezt tennünk, mert a balra tartó labdákat játszhatatlanul elnyeli a fairway-t szegélyező erdősáv. A második ütésnél nagyon fontos a helyes távolság megtalálása, a rövid ütéseket türelmetlenül várják a green-t védő bunkerek, míg a green-t túlütő játékosokra egy embert próbáló chip vár, ami vagy megáll a kívánt helyen, vagy simán legurul a green-ről.


16. szakasz (PAR 5, HCP 16)

487 m 476 m 466 m 446 m 421 m

Igazi "longest drive" pálya az utolsó Par5 szakasz. Magasról indíthatjuk a kezdőütést, és jó találat esetén, a lejtős, kiváló minőségű fairway-en még jó sokat fog gurulni a labda! A jobb oldalon szinte a teljes pályahosszon végig egy "waist area" található, ami abban különbözik a bunkerektől, hogy ugyan puha, homokos talaja van, az ütővel mégis hozzá érhetünk, akár “próba-swing” közben is. Jó kezdőütés után több opciónk is kínálkozik. Agresszív stratégiát választva a green-t vagy a green előtti fairway-t célozhatjuk, ebben az esetben át kell ütnünk a greentől nagyjából 80 méterre elhelyezkedő fairway bunkert. Óvatosabb stratégiának bizonyulhat az említett fairway bunker elé, vagy ettől balra játszani a labdát, majd egy mintegy 100-110 méteres ütéssel támadni a zászlót. A green-t túlütni itt sem érdemes, mert a green mögül csak egy nehéz chip vagy pitch ütéssel tudunk visszajutni a green-re.


17. szakasz (PAR 3, HCP 14)

131 m 129 m 123 m 119 m 97 m

A félsziget green. Egy gyönyörű, a tóval szinte teljesen körbevett földnyelven található green-re kell játszani a labdát, ami még alacsonyabban is fekszik, mint az elütő. Amíg az előző pályán az erő, addig itt a pontosság dominál, mert csak kis tévedést enged meg a pálya bármelyik irányba. A vízzel körülvett green nehézséget a baloldali felső green pozíció tovább fokozhatja, ezt a pin pozíciót azonban általában versenyekre tartogatja a pálya. Fontos még megjegyezni, hogy a félszigeten sárga karóval van a vízakadály jelölve, így ha vizet ütünk, akkor szinte biztosan csak a kijelölt dropping zónában tudunk szabályosan „ejteni”.  


18. szakasz (PAR 4, HCP 2)

370 m 359 m 347 m 339 m 320 m

Egy közepes hosszúságú, egyenes, Par4 szakasszal búcsúzik a Pannónia. Egy jó kezdőütésre még a fáradt játékosoknak is szükségük van, hiszen a green elé kissé benyúlik bal oldalról a 9-es szakasszal közös tó, így nehéz messziről pontosan támadni a green-t. Ahogyan a 12-es szakasz, úgy ez is a legtöbb amatőr golfozónak inkább egy jó “Bogey szakasz”. Érdemes a fairway bal oldalát célozni a kezdőütéssel, egyrészt mert innen többet gurul a labda előrefelé, másfelől a következő ütés talán könnyebb, ha nem a víz felé, hanem attól “elfelé” játszunk a green-re.