Stroke saver - Old Lake Golf Club

Golfozóknak - Golfozóktól

 

Lichtenberger Attila, mindannyiunk SEIKO Kapitánya. A tatai Old Lake Golf Club egyik legnagyobb támogatója, szerelmese. A remeteségpusztai "Keddi Férfinapok" névadó mecénása. Minden fűszálról legalább egyszer ütött már az öreg-tavi golfpályán. Fogadjátok szeretettel meglátásait, tippjeit az Old Lake könnyebb megjátszása kapcsán.

A fotó forrása: FaceBook

1. szakasz (PAR 4, HCP 9)

265 m 238 m 222 m

Egy könnyű, játékba lendítő első szakasz. Tudásszinttől függően érdemes, vagy az erdő feletti támadó játékot, vagy a biztosabb utat választani és két rövid vas ütéssel, a pálya jobb szélére, a víz elé játszani és onnan a green-re jutni.


2. szakasz (PAR 3, HCP 7)

187 m 172 m 156 m

A szintkülönbség miatt a tényleges távolságnál kicsit hosszabb ütésre van szükség. Mivel a green, távolságához képest vékony, jobb ha a labda a domb gerincénél esik le, ellenkező esetben könnyen a green mögötti füves részről kell visszafelé játszani.


3. szakasz (PAR 4, HCP 13)

290 m 275 m 259 m

Az elmúlt évben könnyítettek a szakaszon a fairway közepén álló két fát kivágták, így most már bátrabban lehet kezdeni. A green két oldalán húzódó bunkerek miatt, a pin pozíciótól függően érdemes továbbgondolni a játékot: ha a zászló az alsó felén található, akkor a green elé játszva egy könnyű chip-putt-tal jöhet a par, ha a zászló a green felső, szélesebb felén található, akkor akár az erdő felett, a zászlót támadva is folytathatjuk.


4. szakasz (PAR 4, HCP 3)

299 m 279 m 259 m

Az első izgalmasabb szakasz. A bal oldali fasor és a green-t védő erdő elhelyezkedése miatt is fontos a kezdőütés megfelelő hossza: aki kicsit rövidebb, érdemes akár a keresztbe álló fasortól jobbra, a jellemzően száraz vízakadály felé távolodnia. Ha második ütésünk jó helyről (a fasor vonalából) következik, akkor pin pozíciótól függetlenül a széles green-nek és a kellemes távolságnak köszönhetően akár az erdő felett is folytathatjuk játékot.


5. szakasz (PAR 5, HCP 1)

473 m 453 m 435 m

Az első Par5 szakasz. A bal oldalon futó patak és a jobb oldali tó is kihívást jelenthet a kezdő ütésnél, aminek a veszélyét két módon lehet csökkenteni: egy biztosabb, de rövidebb kezdéssel, vagy egy 200 méter felettivel, ahol már segít a tó utáni fairway kiszélesedése. A második ütésnél ügyeljünk a keresztben fekvő fairway-bunkerre, azonban, ha ennél hosszabbak vagyunk akkor egy könnyű szakaszunk lesz. Bár hívogató a fairway-jel párhuzamosan futó jobb oldali alsó terület, de a green elhelyezkedése miatt ez plusz kihívást okoz a harmadik ütés esetében, különösen, ha a zászló az első harmadban, a green vékony részén helyezkedik el. Ez esetben chip-puttra játszva, inkább a green elé helyezzük a harmadik ütésünket.


6. szakasz (PAR 4, HCP 5)

319 m 304 m 285 m

A green előtt, mellett elhelyezkedő tó miatt fontos, hogy az első ütés megfelelő hosszúságú legyen a fairway jobb oldala felé tartva. Így, lelkileg könnyebb, rövidebb második következhet a víz fölött. A green kellemesen széles, de érdemes figyelni a pin pozícióra, mert a green alsó, lejtősebb részét követő, felső teraszos kialakítás a távolságérzetben megtévesztheti a gyanútlan szemet.


7. szakasz (PAR 4, HCP 17)

286 m 273 m 260 m

Egy nagyon kényelmes szakasz. Egyedül a kanyarban található „púp” aktuális állapotára kell figyelni: ha éppen hosszabb rajta a fű, akkor a biztonságos Par-ért akár rövidebben is kezdhetünk, így is elég lesz egy második rövid ütés a jó score-hoz. Haladóbbak számára ez egy egyértelmű Birdie esélyes szakasz.


8. szakasz (PAR 3, HCP 15)

146 m 138 m 130 m

A szakasz közepén, a bal oldali fasor hiánya okozhat meglepetést, mert a jellemzően nyugati szél a labdát a green jobb oldalán fekvő tó felé tolja. Ez a szél az elütőn még ritkán érezhető és éppen a röppálya legfelső pontján kezd hatni. A green előtti terület sokszor vizes, puha, ezért ez kerülendő. Ha a zászló a green szélein van kitűzve, akkor is inkább regularból két putt-ra, mint a green elé játszva chip-putt-ra számoljunk.


9. szakasz (PAR 4, HCP 11)

386 m 373 m 342 m

Még egy jó kezdőütést követően is, az emelkedő fairway és a hosszabb távolság miatt, nem célszerű a Par kihívásával küzdeni a jó végeredményért. Akár a green elé pitch-putt-al, akár a green melletti fához játszva chip-putt-al is könnyű Bogey eredményünk lehet. Ha nem vagyunk biztosak a green elérésében, akkor nem érdemes kockáztatni, mert a green oldalában, tövében jellemzően “kihívásosabbak” a körülmények, mint néhány méterrel távolabb.


10. szakasz (PAR 3, HCP 16)

143 m 133 m 123 m

Egy könnyebb szakasz, az egyedüli kihívás a belógó faágak miatti jó elütőhely megtalálása. Azonban a green lejtését és hosszát nem szabad figyelmen kívül hagyni a jó eredmény eléréséhez.


11. szakasz (PAR 4, HCP 10)

350 m 330 m 307 m

A kezdőütésnél figyelni kell hogy a jobb oldali fasor utáni patak vonalánál lehetőleg ne legyünk hosszabbak, a fairway középig vagy tovább pedig ne is kerüljünk. Bár hívogató a széles fairway, a jobbra lejtő green és az azt jobbról ölelő víz miatt könnyebb a rövidebb kezdő ütést folytatni, mint a látványos hosszabbat. Ha valaki a fairway felső feléből üti a másodikat, akkor érdemes a biztosabb chip-putt taktikával folytatni, mint green-t támadni.


12. szakasz (PAR 4, HCP 8)

359 m 344 m 323 m

Ha valaki jó eredménnyel szeretné befejezni a 18 szakaszt, akkor nem itt kell a megváltani a világot. A fehér karós, erdős baloldal, az állandóan vizes jobboldali fairway, és a green előtti tó mind azt javasolja, hogy két laza, rövid ütéssel jussunk el a tó előtti területre, majd egy 50-60 méteres pitch ütéssel kerüljünk kedvező putt pozícióba a jó score-ért.


13. szakasz (PAR 5, HCP 12)

503 m 483 m 460 m

Egy olyan Par5 szakasz, amely kifejezetten bünteti a hosszú kezdőütést. Ilyenkor egyszerre lehetnek útban a fairway melletti magasabb fák vagy ha valaki az erdő felett a green-t támadná, akkor az azt védő „égig érő” pagony. Bátrabbak akár két 4-es vassal az erdő felett a greent is elérhetik, a biztos score érdekében pedig, akár egy 3-as fa, 6-os vas kombinációval is green elé kerülhetünk, nagyjából 50 méteres távolságba. Innen 3 ütésből “illik” a Par-t megjátszani a kellemes kialakítású green-en.


14. szakasz (PAR 4, HCP 18)

299 m 284 m 270 m

A pálya legkönnyebb szakasza. Széles, lefelé lejtő fairway az amúgy sem hosszú szakaszon. A második, a lejtőről történő ütés miatt figyeljünk a megfelelő ütőválasztásra. A green emelkedő, így érdemes a zászló alatt maradni.


15. szakasz (PAR 4, HCP 4)

419 m 401 m 367 m

A pálya végére hagyott nehezebb szakaszok felvezetője. A jó eredmény kizárólag fejben dől el, mert bár hosszú és végig nagyon széles a fairway, nem szabad ráfeszülni mindenáron az „életünk legnagyobb ütései” című kihívásra és akkor még egy chip-putt befejezéssel is Par-ra lehet hozni. Ez az a szakasz, ahol a Bogey is szinte Par-ral ér fel.


16. szakasz (PAR 3, HCP 6)

206 m 196 m 161 m

Szintén, az előzőhöz hasonló, nem könnyű, hosszú Par3 szakasz. A green jobb oldala felé kezdve, kerüljük el az erdő és a kilógó fák veszélyeit, egy ilyen ütés könnyű folytatást ígér akkor is, ha nem kerülünk egyből green-re. A hosszabban elterülő, emelkedő green miatt, az esetleges chip-re is koncentrálni kell.


17. szakasz (PAR 4, HCP 14)

335 m 322 m 318 m

Ha a kezdőütésünk hosszával szembe tudunk kerülni a green-nel akkor már szó szerint egyenesben vagyunk. A biztos eredmény érdekében azonban érdemes a kezdő ütéssel egy kicsit balra tartani, mert a fairway jobb széle behúzhatja a labdánkat a kiserdő közelébe, ahonnan kihívás azt átemelve a green-re jutni. Ha sikerül a bal oldalon maradnunk, akkor is egy 130-140 méteres “kényelmes” ütéssel a green-en lehetünk.


18. szakasz (PAR 4, HCP 2)

364 m 352 m 339 m

A pálya utolsó és egyben talán a legizgalmasabb szakasza. A vonalvezetése kígyózó, de pontos játékkal a Bogey könnyű lehet. Egy 170-180 méteres kezdőütéssel a fairway legszélesebb részére kerülünk, ahonnan a bal oldali belógó ágak fölött, egy 140 méter körüli folytatással is green előtt vagyunk mintegy 50 méterre, ami a Bogey-t biztosítja. Az elmúlt években sokat könnyítettek ezen a szakaszon is azzal, hogy a jobb oldali erdő szélén álló sövénysort kivágták illetve az erdőt is kitisztították. Minél több önbizalommal játszunk, annál inkább kezdhetünk a fairway jobb oldala felé, ahonnan tisztább rálátás lesz a green-re, de azért ne tévesszük szem elől a két belógó fűzfát sem.