Stroke saver - Birdland Golf & Country Club

Golfozóknak - Golfozóktól

Kokol Ferenc, nem csak "szinte" van otthon a büki pályán, hanem konkrétan a Birdland Villapark lakója, így nemcsak golfozás közepette, de akár a reggelije készítése közben is a pályán tarthatja vigyázó szemeit.
Az egykori, legendás golfozom.hu hírportál alapító-tulajdonosa. Single hcp-s golfjátékos. A caddie.hu büki tudosítója, valamint 2018-as szakaszbajnoka a 2, 4, 7, 8 pályatesteken. Imádott pályáját, lakhelyét annyira szereti, hogy még versben is megörökítette annak szakaszait. A mellékelt fénykép a kettesen elért Hole in One ütése után készült.
Fogadjátok nagy-nagy szeretettel gondolatait!

A fotó forrása: FaceBook

1. szakasz (PAR 4, HCP 12)

370 m 347 m 332 m 273 m

Enyhén jobbra dogleg-es szakasz, két hosszú ütéssel megoldható a GIR. A landing zónák, illetve a green, nagyméretű homok bunkerekkel védettek, ne bosszankodjunk, ha esetleg “csak” Bogey-val jövünk le.

Az egyesen legyél szerény
Ha hosszú vagy, az itt erény
Jobbra, balra homok fogad
Üss a greenre, ne hagyd magad

 


2. szakasz (PAR 3, HCP 17)

150 m 136 m 121 m 111 m

Zsebkendőnyi green-t kell eltalálnunk 7-es, 8-as vas távolságból, a green előtt homok bunker várja az eltévedt labdákat. Single hcp-vel elvárt a Par.

Kettes elütőre állva
Három ütést válthatsz Parra
Egyenesen üss előre
Aztán séta fel a greenre


3. szakasz (PAR 4, HCP 1)

355 m 328 m 307 m 286 m

A pálya egyik legnehezebb szakasza. Két, pontos ütéssel megoldható a green, vagy környéke, de elég sok vizuális, vagy valódi akadály nehezíti a dolgunkat. Sorrendben: balra erdő, jobbra erdő, homok, elöttünk két egymást követő vízakadály, majd a víz mögött újra homok, ráadásul az egész szakasz erősen jobbra dogleg-es. Tervezett Bogey esetén nagyon tudunk örülni a Par-nak.

A harmadik nehéz pálya
Csak a tökös gyerek állja
Átütsz erdőt, bunkert, vizet
Végül szépen beírsz tízet


4. szakasz (PAR 5, HCP 11)

454 m 448 m 417 m 353 m

Birdie szakasz. Ha az első ütésünket jól pozícionáljuk, másodikra green-en, vagy green közelben lehetünk, ugyanis ez egy Par 5, körbefutó szakasz, középen egy szép tóval. Másodikra a tó átütése Birdie esélyt ad, a Par könnyen elérhető.

Körbe fut veled a négyes
A tó mellett ne légy kényes
Hosszú vassal szépen törj ki
A greenen már vár a Birdie


5. szakasz (PAR 4, HCP 8)

342 m 323 m 299 m 275 m

Hosszú ütéstávval rendelkezőknek driver – wedge kombóval elérhető a green, de annak a mérete, illetve elhelyezkedése megnehezíti a dolgunkat. Könnyen betévedhetünk ugyanis a jobbra-balra elhelyezkedő fás, bokros területre, ahol már a labda megtalálása is bonyodalmat okoz. A landing zónában a baloldalon hosszú homok bunker nyújtózik, a green előtt egy kis tó, illetve jobbra-balra homok bunker.

Az ötödik nagyon laza
Innen Parral mehetsz haza
Egyenesen csináld végig
Itt érnek a fák az égig


6. szakasz (PAR 5, HCP 3)

490 m 487 m 465 m 401 m

Hosszú, balra dogleg-es Par5, három pontos ütéssel könnyen elérhető a green. Mintegy 200 méteren, keresztben vízakadály, majd balra víz, jobbra erdő nehezíti a dolgunkat, a green-t itt is homok bunkerek védik. Magasabb hcp-vel rendelkező golfozóknak a Bogey az ajánlott cél.

Ha az első ütés lapos
Könnyű préda lesz a hatos
Öt ütéssel menj előre
De vigyázz a sok-sok vízre


7. szakasz (PAR 3, HCP 15)

149 m 135 m 120 m 83 m

Egy tavat átütve juthatunk a félsziget greenre, melynek baloldala mélyebben fekszik, ezáltal nem egyszerű a közelítő gurításunk, ha a zászlóhoz képest a green másik oldalán landolunk. Fontos, hogy eltaláljuk a green-t, különben küzdhetünk az elemekkel.

A hetest én mindig várom
Jó eredmény itt a három
Balra, jobbra vizes csapda
Elúszott már jó pár labda


8. szakasz (PAR 4, HCP 5)

399 m 379 m 357 m 300 m

A Birdland második leghosszabb Par 4 szakasza, jobb oldalon végig vízakadállyal. Ha hosszú ütők vagyunk, támadjunk nyugodtan, de reálisabb cél  a Bogey. A green-t homokok ölelik körbe, mögötte magas fű, amelyben nehéz megtalálni a labdát.

Nagyot  üss a nyolcas teeről
Ha mindenki téged stíröl
Mindent felteszel egy lapra?
Eredményed tuti dupla


9. szakasz (PAR 4, HCP 7)

396 m 369 m 343 m 304 m

Nehéz szakasz, pontosnak és hosszúnak kell lenni a Par-ért, a landing zónákat és a green-t is mindkét oldalon homok bunkerek védik, nem csapkodjuk a füvet, ha csak Bogey-t játszunk.

Kilences a fordulóban
Mi eshet a Parnal jobban?
Homokhegyek vannak körben
Reménykedsz egy pohár sörben


10. szakasz (PAR 4, HCP 6)

403 m 372 m 352 m 319 m

Nem könnyű szakasz, hosszú drive és hosszú, pontos második ütés kell a jó eredményhez. A green-t homokcsapdák védik, a szintkülönbség a gurítási területen nehéz közelítő putt-ot ígér, természetesen csak akkor, ha nem vagyunk elég közel a lyukhoz. Bátor, támadó második ütés meghozhatja az áhított Par-t.

Új birdiek és új esélyek
A tízesen várnak téged
Hamar lelohad a kedved
Hogyha leragad a wedged


11. szakasz (PAR 3, HCP 16)

163 m 154 m 144 m 127 m

Közepes hosszúságú Par3, a green előtt bunkerrel. Ha túlütjük a green-t, akár labdát is veszíthetünk. Inkább kicsit rövidebbre pozícionáljuk az első ütést, abból még bármi lehet. A green nem túl nehéz, két putt-ból szépen megoldható.

Dimbes-dombos tizenegyes
Hiú ábrándot ne kergess
Hogyha egyből nem vagy greenen
Nem viszel el pontot innen


12. szakasz (PAR 5, HCP 4)

550 m 522 m 484 m 441 m

Nehéz, hosszú Par5, rögtön egy komoly balos dogleg-gel indítva. Erős draw kezdés ajánlott, hogy minél közelebbről üssük a másodikat. Kezdésnél, jobbra out-veszély, balra erdős rész nehezíti a szakaszt. Ha a második ütésünk 150 méteren belülre kerül, akkor már nem érhet nagy baj, legfeljebb a green előtt bal oldalon lévő homok bunker. Két ütésből elérhetetlen, nem is érdemes próbálkozni!

Neked áll a tizenkettes
Ha a fa ütőd a kedves
Hosszú légy és határozott
Ez a szakasz Birdiet hozott


13. szakasz (PAR 4, HCP 9)

393 m 386 m 360 m 329 m

Bal dogleges, derékszögben elhelyezkedő szakasz, 200 méter feletti első ütés kell a jó pozícióhoz. A green homokcsapdákkal van körbevéve, Bogey esetén sincs nagy baj. A drive-ot egy nagy fa akadályozhatja a fairway-en, lehetőleg ezt kerüljük el.

Nehéz ügy a tizenhárom
Alig van itt egy-két parom
Erdőbe ne üsd a labdát
Vagy beírhatsz még egy duplát


14. szakasz (PAR 4, HCP 2)

420 m 395 m 375 m 338 m

A Birdland, de talán az ország legnehezebb Par4 szakasza, ami hosszú és nehéz is egyben. A kezdőütés ideális vonalában hatalmas homok bunker helyezkedik el, attól jobbra fairway van, csak onnan már túl messze leszünk a kiemelt green-től, amit jobbra víz, balra erdő, majd szintén víz véd a forrófejű golfozóktól. Alapból játsszunk Bogey-ra, és örüljünk, ha Par a vége.

Ha a scoreod még nem rémes
Itt jön majd a tizennégyes
Bogeyt célozd, ne a jobbat
Három ütés greenre juttat


15. szakasz (PAR 3, HCP 18)

129 m 117 m 102 m 86 m

Könnyű, rövid Par3, tó felett a green-re. Itt megalapozható a befejező négy szakasz jó score-ja.

Tizenötös könnyű sztori
Ritka itt a dupla Bogey
Ügyes golfost Birdie várja
Talán lesz egy szolid Parja


16. szakasz (PAR 4, HCP 10)

352 m 328 m 307 m 272 m

Mindkét oldalon erdő nehezíti a kezdő ütést, a landing zóna átvált homokra. Száz méteren belül kiszélesedik a fairway, a green-t alul és jobbra homokcsapda védi. Egy jó drive esetén könnyű Par lehet, ellenkező esetben küszködés.

Tizenhat, már majdnem vége
Másodikra juss a greenre
Ha nem ütsz a szomszéd rétre
Számíthatsz egy easy négyre 


17. szakasz (PAR 5, HCP 13)

501 m 478 m 465 m 392 m

Klasszikus Par5, a landing zóna közepén két hatalmas fával. Ha ezt elkerüljük, bal oldalon egy tó-homok, jobb oldalon erdő-homok kombinált akadály kísér el minket a green-ig. Ha hosszú ütők vagyunk, két ütésből is elérhető a green, de ha nem kap el minket a “diszkont-kapzsiság”, három ütésből lazán odaérhetünk. A green nagy, és bár nehéz break-ek is előfordulnak rajta, azért megoldható.

Driver, hatos, pitching játszik
Tizenhetesen ez látszik
Három ütésből regulár
Bekukkanthat egy könnyű Par


18. szakasz (PAR 4, HCP 14)

348 m 331 m 311 m 275 m

Jól megtervezett befejező szakasz, apró buktatókkal. Jobbra ritkás fasor, balra erdő várja az eltévedt labdákat. Ha a fairway-en maradunk, a második ütésünk legyen egyenes, mert bal oldalon egy gyönyörű tó, jobbra pedig egy látványos homokbunker védi a green-t. A zöld területen komoly szintkülönbséggel találkozhatnak a  kimerült golfozók, a fentről lefelé gurítás nem egyszerű.

Tizennyolcas nem hoz lázba
Mindjárt beérsz a klubházba
Nehéz ez az utolsó lyuk
Holnap újra megpróbáljuk