Gereblyézés a bunkerban

Mikor és hol lehet?


Nagy Ármin a Magyar Nyílt Bajnokságon (Old Lake, 2020.)


- Bodor Tanár úr jegyzete -

Alapszabály, hogy a bunkerban fekvő labdánk megütése előtt nem érhetünk hozzá a homokhoz a gereblyével sem abból a célból, hogy a homok állagát teszteljük, és információt szerezzünk az ütéshez.

Azonban a pálya állapotának karbantartása önmagában nem minősül tesztelésnek. A bunker elgereblyézése a használat után a játékosnak szabály szerint joga, de egyben kötelessége is. Azonban nem járhat előny szerzéssel, a labda és az ütés környezetének javításával.

Tehát a bunkerban bármikor elgereblyézhetjük a sérüléseket, ha /a/ nem tesztelési céllal, és /b/ nem a labda, a beállás környékén, valamint /d/ nem az ütésirány mentén tesszük. Ha a labdánkat sikeresen kiütöttük a bunkerből, utána a bunkert minden megkötés nélkül elgereblyézhetjük.

Hadd fogalmazzak egyszerűen: "A bunkert nem építhetjük át saját javunkra."

Horváth Ákos bunkerütését figyeli Jaczkovics Emma, dr. Jaczkovics László és ifj. Sárközi Richárd a Magyar Nyílt Bajnokságon (Old Lake, 2020.)

Példák néhány helyzetre:
- Ha a kiütött labda helyett ütés-és-távolság könnyítéssel új labdát játszunk, vagy kell játszanunk (mert pl. elveszett), akkor nem hiba, ha az ütés eredeti helyét már elgereblyéztük, az elsimított területen ejthetünk a bunkerban.
- Ha a labdát nem kiütjük a bunkerből, hanem kivisszük, mert bunkeren kívüli könnyítést akarunk igénybe venni (mert pl. játszhatatlan), a labda ejtése előtt a bunkert elgereblyézhetjük.
- Ha a kiütött, vagy bunkeren kívül ejtett labda megjátszásakor az elsimított bunker az ütésvonalban lesz, a gereblyézés nem számít az ütésvonal javításának.
- Ha a kiütött labda visszagurul a bunkerba, az ütés helye akkor gereblyézhető el, ha a labda attól elég távol kerül nyugalomba ahhoz, hogy a beavatkozás a labda megjátszását ne befolyásolhassa.
- Ha a bunkerből megjátszott labda nem kerül ki a bunkerből, akkor az ütés helyét csak akkor gereblyézhetjük el, ha az nem befolyásolja a labda megjátszását - egyébként úgy kell hagyni, ahogy van.
- Ha rendellenes pályaviszony (pl. tócsa), vagy játszhatatlan labda miatt bunkeren belüli könnyítést veszünk igénybe, a könnyítési terület az ejtés előtt nem gereblyézhető el. Utána meg pláne nem.


Fotók: Szabó Péter

2020.09.29.

Hozzászólások