Gágyor Gábor az EGA VB tagja lett

Magyar taggal bővült az európai golf irányítása


Gratulálunk Gágyor Gábornak! (az első sor jobb szélén)

- Az MGSZ híre -


Az Európai Golf Szövetség (EGA) november 13-án tartott éves közgyűlésén Gágyor Gábort a Végrehajtó Bizottság tagjává választották. Az EGA legfőbb döntéshozó testülete – 49 európai tagszervezettel, 46 ország képviselőjével – idén Izlandon, hagyományosan a leköszönő elnök hazájában ülésezett, ahol a tisztújítás mellett a 2020–2021. évi szakmai és gazdasági beszámoló, az R&A tájékoztatásai – fókuszban a szabályoktatással és az Amatőr Státusz 2022-től érvényes szabályaival –, valamint a jövő évi büdzsé és versenynaptár is napirendre kerültek.

Gágyor Gábort a hazánkban 2010–2013 között nagy sikerrel rendezett European Young Masters után hívták meg az Európai Golf Szövetség Versenybizottságába (Championship Committee), melynek 2013–2017 között tagja, annak keretén belül az egyes Európa-bajnokságok versenybizottsági tagja, majd elnöke volt. Később a Handicap és Course Rating Bizottságba kérték fel, mely megbízását mostanáig töltötte be.

Hatalmas megtiszteltetés egy kis golfnemzet képviselőjeként az európai golféletet irányító testületbe bekerülni.

…Akkor kezdődött, amikor három egymást követő évben vezetőbíróként koordináltam a Magyarországon szervezett European Young Masters egyébként kiváló feladatot végzett magyar bírói csapatát. Az EGA munkatársai felfigyeltek rám, és meghívtak az EGA Versenybizottságába, amihez természetesen a Magyar Golf Szövetség támogatását is bírnom kellett. Ezután négy évig jártam az EGA versenyeket Dániától Bulgáriáig, Lengyelországtól Spanyolországig. Az EGA Versenybizottsági tagság legfeljebb 2x2 évre szól, melyet végig kitölthettem. A Versenybizottsági megbízatás után újabb feladatra kértek fel, a Hendikep és Course Rating Bizottság munkájában vettem részt. Emellett, az R&A Szabálybizottságában (R&A Rules of Golf Committee) – az EGA két képviselőjének egyikeként – a golfszabályok alakításában is részt vehetek.

A mostani kinevezés azonban még komolyabb kihívásokat jelent majd, lévén a Végrehajtó Bizottság (Executive Committee) az Európai Golf Szövetség legfőbb operatív szerve.

A Végrehajtó Bizottság egyrészt az európai golfélet fejlesztési stratégiáját határozza meg, összefogja a tagszervezeteket, képviseli azok érdekeit az R&A, a USGA és a nemzetközi golfvilág többi tagja felé, másrészt a legmagasabb színvonalú európai amatőr golfbajnokságokat szervezi. Az EGA elnökét két évre választják, akinek munkáját a leköszönő és a következőnek jelölt elnök is segíti ez alatt a két év alatt, biztosítva a folyamatosságot. A tíz tagból álló Végrehajtó Bizottságban állandó mandátummal vesznek részt az észak-, közép-, dél-európai, valamint a brit-ír zónák képviselői. Idén a legtöbb pozícióban tisztújításnak jött el az ideje. Az EGA elnöke Jan Hubrecht lett, aki Haukur Örn Birgissont váltotta. Magam a stafétát, azaz a Central Zone Officer megbízatást a Cseh Golf Szövetség elnökétől, Zdeněk Kodejštől vettem át.  A Central Zone itt nem csupán a hagyományos értelemben vett Közép-Európát jelenti, hanem összesen tizennégy országot foglal magába. A feladatom Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Hollandia, Liechtenstein, Luxemburg, Magyarország, Moldova, Németország, Románia, Svájc és Szlovákia nemzeti szövetsége és az EGA Végrehajtó Bizottsága közötti hatékony koordinációs, kommunikációs tevékenységre terjed majd ki.

Milyen területen hozott még döntést a grémium?

A közgyűlés meghallgatta a 2020–2021. évi szezon benyújtott beszámolóját és elfogadta a költségvetést. Megállapították, hogy bár az előző év a pandémia miatt különösen nehéz év volt, az EGA és az egyes bajnokságok szervezésében érintett tagországok sikeresen küzdötték le a járvány okozta nehézségeket, így sikeres évet tudhatnak maguk mögött.

A versenyrendezésben vésztervekkel készültek, meghosszabbították a nevezési határidőt és egyéb olyan intézkedéseket is hoztak, melyek eredményeképp sikeres versenyszezont zárhatott az EGA. Két verseny kivételével minden kontinentális bajnokságot megtartottak, és a költségvetés is a terveknek megfelelően alakult.

Határozat született a 2022. évi költségvetés elfogadásáról, de tájékoztatták a résztvevőket a jelenleg 2025-ig szóló versenynaptárról is, ahol már bizonyos, hogy Magyarország 2022-ben az European Team Shield Championshipnek lesz a házigazdája.

A közgyűlés után közvetlenül Végrehajtó Bizottsági ülést is tartottunk az újonnan kinevezett tagokkal. Itt előkerült a Zone Officerek szerepe és a 2023–2027 közötti stratégia megalkotása is. Számomra pedig egyértelmű elsődleges elvárásként a központi zóna tagországaival folytatandó hatékony és folyamatos kommunikáció fejlesztése került megfogalmazásra.


Fotó: MGSZ

2021.11.16.

Hozzászólások