Frissített szabályzatok 2020-ban

Dietrich Tamás segít eligazodni a változások nyugodt tengerén- A beszélgetést Huszti György jegyezte le -

Március 3-án elfogadásra kerültek az MGSz idei versenyszabályzatai (Ranglista Kiírás és Ponttáblázat, Év Golfozója Kiírás, egyebek). Ennek kapcsán találkoztunk Dietrich Tamással az MGSz Versenyszervező Bizottságának elnökével, hogy áttekintsük, melyek a legfontosabb változások amelyek a golfozók idei mindennapjait érinthetik. Dacolva az elmúlt hetekben lábrakapó ázsiai ételeket érintő ellenszenvvel Wang Mester Konyhájában egy-egy csípős Gong-Bao mellett beszéltük át az újításokat, változásokat.

A szabályzatok több mint harminc különböző pontban módosultak, ennek nyilván akadnak lényegibb és talán kevésbé releváns elemei is - kezd bele az elnök úr rögtön a lényeget előrevetítve, írnám hogy ezzel mintegy belecsap a lecsóba, de abban az ételben viszonylag ritka vendégek a rákok ??

Bevezetésképpen talán annyit, hogy valamennyi idei szabályzatot igyekeztünk egyértelműsíteni, jelentősen lerövidíteni, egységessé és még jobban érthetővé tenni. 
Nagyobb változások álltak be a különböző életkori kategóriák kapcsán: 

A Juniorok esetében egy külön versenykiírás tartalmazza az Őket érintő ranglistákat, illetve a Junior Tour-t. Többek között, pontosításra, összefésülésre kerültek az U12, U14 fiú elütők.

A MidAm játékosok esetében alaposan megváltozik a ranglista kiírás. Idén egy-egy országos ranglista versenyen már nem lehet egy eredménnyel kétfajta ranglistapontot szerezni. A ranglista versenyeken “csak” Felnőtt pontokat kapnak a Felnőtt versenyzők. A MidAm játékosok a saját ranglistájuk pontszámait az általuk szervezett MidAm Tour versenyeken kaphatják meg, a versenyek időpontjai azonban nem ütközhetnek az országos ranglista versenyekkel. További újdonság, hogy a MidAm ranglistán nem csak azok a játékosok szerepelhetnek akik tagjai a MidAm Egyesületnek, hanem valamennyi magyar EGA kártyával rendelkező 30-55 év közötti férfi, illetve 30-50 év közötti hölgy is. A MidAm Év Játékosa díj kapcsán azonban a játékosok négy legjobban sikerült országos ranglista verseny eredménye is számításba kerül majd.

A Senior versenyzők kapcsán, továbbra is nyitva maradt a lehetőség, hogy március 31-ig valamennyi érintett az anyaklubjánál jelezheti, ha Ő inkább a felnőtt ranglista kategóriában kíván szerepelni (férfiak esetében praktikusan ez a sárga elütőt jelenti, míg a hölgyeknél a Pannonián a pirosat). A Bíró Bizottság javaslatára bekerült azonban egy változás, miszerint idéntől amennyiben ezzel a lehetőséggel élnek a játékosok, Ők nemcsak a ranglista kategóriában szerepelnek a Felnőttek között, hanem valamennyi versenyen a versenykategóriák tekintetében is a Felnőttek között kerülnek kiértékelésre. 

A SuperSenior kategória esetében egy eddig hazánkban nem létező kategória is belép az eddigiek mellé, mégpedig a Hölgyek SuperSenior kategóriája (65 éves kor felett).

Az életkori kategóriák változásain kívül persze akadnak még szép számmal egyéb lényeges megújulások is. 

Egy vadonatúj ranglista elem is felkerül a 2020-as évben a ranglistákra, mégpedig a “Hendikep Vadászat” amelyen a 4,5 illetve 36,0 hcp közötti játékosok vesznek részt, az Ő esetükben számoljuk a legmagasabb arányú hendikep javulást a szezon eleje és vége között eltelt időszakban.

Teljes egészében tiltani fogjuk a jövőben, a nem igazolt hcp-vel történő verseny indulást, nem csak hcp módosító, de akár páros versenyeken is. Ennek értelmében a jövőben, ha egy külföldi játékos nem tud a külföldi anyaklubjától harminc napnál nem régebbi hcp igazolást bemutatni, vagy az Interneten nem tudja igazolni a saját országának hendikep nyilvántartó szoftverén keresztül a valós hendikepjét, az esetben csak “Guest”-ként, vendégként, és ami a legfontosabb, csakis versenyen kívül vehet részt az adott versenyen. Ugyanez vonatkozik természetesen a Magyarországon élő, de hcp vezetéssel nem rendelkező játékosokra is.

Az Év Golfozója és/vagy Év Játékosa kategóriák esetében a kettős díjazás lehetőségét kivezettük a rendszerből, ez azt jelenti, hogy a jövőben egy játékos két ilyen típusú djat nem nyerhet meg egyszerre.

A Versenyszabályzatban hivatalosan is rögzítettük, hogy az idei évben nem kerül alkalmazásra hazánkban az új WHS (World Handicap System).

Dietrich Tamás, ifj. Tóth Janó korábbi hatszoros Magyar Bajnokunk társaságában, a GolfBajnokok Ligájának Gálavacsoráján

Apróbb, de lényegre törő változások:
- Miszerint a jövőben adott versenyen nem lehet a Verseny Bizottság tagja olyan személy aki a megmérettetésen játékosként is részt vesz. 
- Mint ahogy az is, hogy az idei évtől kezdve a szövetségi versenyekre nem a Bíró Bizottság, hanem közvetlenül az MGSz jelöli ki a bírókat.
- Erősen javasoljuk a kluboknak, hogy a Helyi Szabályok gyűjteményébe kerüljenek be a meg nem engedett öltözködési elemek is.
- Ranglista versenyeken a rendező klub már nem csak 3 hanem 6 fő szabadkártyával rendelkezik (36,0 hcp alatti játékosok számára kiadható).
- A Startlisták összeállításánal az azonos kategória “erősebb” lesz az azonos elütőnél, illetve az eltérésben az eddigi 20% helyett a 3 egész hcp az irányadó.

Megváltoztak még a GrandSlam versenyek és az Év Golfozói díjak kritériumainak pontozásai is, amellyel még inkább az egyenlő feltételeket szeretnénk megteremteni, elősegíteni, de ezeket a pontos számukat, úgyis meg tudja mindenki nézni a pont-táblázatokban.

Persze még a felsorolt elemeken kívül is számtalan olyan újítás, modernizálás született meg, amellyel a golfozók számára még gördülékenyebbé és élvezhetőbbé varázsolhatjuk a versenyzés örömét. 

Nagyon szépen köszönjük, hogy első kézből ismerhettük még a 2020-as év legfontosabb újításait, változásait. Sok sikert kívánunk a Versenyszervező Bizottság idei évi működéséhez, és személy szerint számodra is, hogy az idei 15. helyről feljebb - akár a Top10-be is - tudj kapaszkodni a Senior Ranglistán.

Nagyon szépen köszönöm, igyekszem az idén többet golfozni és gyakorolni, hogy a nettó Senior Válogatott továbbra is büszke lehessen az eredményeimre, kacsint ki, majd mosolyogva tünteti el tányérjáról az utolsó szem szecsuáni bors egyszerre citrusos és tüzes morzsácskáját.


A Szövetség 2020-as verseny dokumentumai ITT érhetőek el.


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2020.03.04.

Hozzászólások