Fore…Fore…

Előre ország népe


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Amikor a pályán felhangzik egy „fóóór” kiáltás, némelyek kíváncsian nyújtogatják a nyakukat, hogy ki az az őrült, aki itt üvöltözik? Mások érdeklődve tekintgetnek jobbra-balra, hogy hol a labda, és merre megy? Mialatt én, katonaviselt ember lévén, hasravetem magam a legközelebbi divotban, majd a 7-es vassal kényelmes lövészteknővé mélyítem, és így beásva, gyeptéglákból golyófogót építek a tűzvonal irányában. Úgy tűnik, a golfozók kiképzése nem ilyen hatékony.

Mit tegyünk, ha a „FORE” kiáltást halljuk?

(1) Azonnal forduljunk a hang irányába!
Csak a fülünkre hagyatkozzunk, ne nézzünk körül, az is időveszteség – átlagos ütőtáv és labdasebesség esetén 1-2 másodpercünk van a cselekvésre.

(2) Húzzuk össze magunkat, amennyire csak bírjuk!
Ereszkedjünk féltérdre, görnyedjünk előre, hajoljunk le, tegyünk akármit, de legyünk nagyon picikék.

(3) Hajtsuk le a fejünket!
Az arcunkon sok sérülékeny elem van, szem, orr, száj, fog, van amiből több is. Inkább tanulmányozzuk elmélyülten a hangyák társadalmi életét ?

(4) Karunkkal védjük az arcunkat, fejünket!
Tegyük a tenyerünket a tarkónkra, miközben az alkarunkkal védjük a homlokunkat. Ne bízzunk a dús sörényünkben, még golfsapkával együtt sem elég. A kéz viszont mindig kéznél van. Az sem túlzás, ha mindkettőt használjuk.
Amikor a légiveszély elmúlt, körülnézhetünk, hogy hová került a játékostárs labdája, és ha látjuk, jelezzük neki a helyét.

Egy kis fizika:
A jól megütött labda indulási sebessége mintegy 250 km/ó. Az ilyen, 46 gramm tömegű, 70 m/s kezdősebességű golflabda mozgási energiája 113 joule. Összehasonlításul, a 6 gramm tömegű, 380 m/s torkolati sebességű Parabellum pisztoly lövedéké 433 joule, alig négyszerese.

A golflabda nem annyira halálos, mert hamar lelassul, de azért így is tud elég veszélyes lenni. Egy régi Magyar Nyílton a Pólus 6-os szakaszán egy finn játékost talált telibe a homlokán 150 méterről. Dőlt a vér, de ellentétben az akciófilmekkel, itt igazi. Félreállítottuk a csoportot, mint az autópályán a roncsokat, a többit átengedtük, mehettek tovább. Gyors elsősegély, majd megjöttek a mentők, a sérülés nem volt olyan borzasztó, mint a látvány. Ellátták, bekötözték. A finn versenyző vállalta a játékot, és fehér turbánnal Jumurdzsáknak álcázva játszotta le a hátralévő 13 szakaszt.


Fotó: Pintér Zsófi

2021.11.24.

Hozzászólások